Czeskie jedzenie i piwka

Gdzie jeść? Co pić? Co i gdzie można polecić? Gdzie lepiej nie ryzykować? A może wiesz, jak coś zrobić do jedzenia? Czyli wszystko o jedzeniu - restauracje, bufety, knajpy, portawy i przepisy.
Awatar użytkownika
Syrioosh
wędrowiec
Posty: 315
Rejestracja: 16-01-2007 13:09
Lokalizacja: Nowa Ruda/Wałbrzych

Postautor: Syrioosh » 08-02-2008 17:53

Mi osobiście smakuje pivo Radegast. Kiedyś w Nachodzie jadłem coś co nazywa się Langos (Langosz)? Było to coś w rodzaju czeskiego fastfooda placek posmarowany olejem z czosnkiem na to roztopiony żółty ser i keczup. Nawet mi smakowało.
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...

Góry, górki i pagórki

http://picasaweb.google.pl/Syrioosh

azja
wędrowiec
Posty: 412
Rejestracja: 27-11-2007 10:27
Lokalizacja:

Postautor: azja » 08-02-2008 21:24

Nachodzie jadłem coś co nazywa się Langos (Langosz)?

Jadłem dobre w Czechach a i nawet w Warszawce znam jedno miejsce gdzie to maja(no przynajmniej było 2 lata temu) i spoko mniamuśne

gar
stary wyga
Posty: 1471
Rejestracja: 29-01-2006 16:14
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postautor: gar » 09-02-2008 20:42

526 - Kłoda (Obniżenie Lasówki)

Langosze to kultowa rzecz - różnie je podają. Mi najbardziej podchodzą z serem i keczupem.
Szczególnie łatwo można dostać langosze na pograniczu słowacko - wegierskim.
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

Awatar użytkownika
Raubritter
stary wyga
Posty: 1813
Rejestracja: 26-01-2008 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Raubritter » 09-02-2008 21:13

Czeskie chipsy o wdzięcznej nazwie "Bramburky" ... są boskie, w Polsce drugich takich nie znajdziesz... :lol: I do tego tak z litr Staropramena :wink:

Gryf
obieżyświat
Posty: 744
Rejestracja: 03-06-2006 10:45
Lokalizacja: Wrocław lub Ziemia Kłodzka

Postautor: Gryf » 13-02-2008 07:49

Parek v rochliku za 10 koron. Chłopaki, nieśmiertelny czeski hot-dog. Być może wygląd jak wszystkie inne ale i tak uważam, że smakuje niepowtarzalnie.

Knajpa na stacji w Hanusovicach. Ale tam jest koryto! Kto nie żarł ten gapa! :)

Ja stawiam na piwko Velkopopovický Kozel
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

gar
stary wyga
Posty: 1471
Rejestracja: 29-01-2006 16:14
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postautor: gar » 13-02-2008 08:31

551 - Polanka (Góry Kaczawskie)

Z czeskich wynalazków zazwyczaj przywożę do domu vlaski i parizski salat (mniej więcej 18 koron za opakowanie). Nie wiem czemu tak mi to podchodzi. U nas są posobne sałatki, ale smak już nie ten.
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga
Posty: 1030
Rejestracja: 05-03-2006 12:34
Lokalizacja: z nienacka

Postautor: seba123 » 13-02-2008 10:21

Lentilki to teraz produkt Nestle. A jadł ktoś z Was grundle?

Gryf
obieżyświat
Posty: 744
Rejestracja: 03-06-2006 10:45
Lokalizacja: Wrocław lub Ziemia Kłodzka

Postautor: Gryf » 13-02-2008 12:08

To takie smażone rybki?

Aby nie było zbyt słodko :
A czy ktoś z Was wcinał czeskie wędliny kiełbasy, z których śmiało można robić uszczelki izolacje podeszwy lub łatki do dętek? kilka razy zatrułem się. Na tym polu Czesja nie może się popisać specjalnymi smakołykami. Chyba, że importują od nas :lol: A jeśli komuś smakują to cz przyjemnością oddam całą półkę starych nieużywanych butów! :D
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)



www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga
Posty: 1030
Rejestracja: 05-03-2006 12:34
Lokalizacja: z nienacka

Postautor: seba123 » 13-02-2008 12:58

takie małe rybki, jak frytki, chyba się w całości smaży, polecamniamniam

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga
Posty: 2365
Rejestracja: 13-02-2006 21:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Satan » 13-02-2008 15:52

Ja zatrzymałem się na Gambrinusie i kilku innych, Studenckiej i innych słodyczach Oriona, serze z patelni, knedlikach, a tu widze, że to dopiero początek kulinarnej uczty!! :)
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

azja
wędrowiec
Posty: 412
Rejestracja: 27-11-2007 10:27
Lokalizacja:

Postautor: azja » 13-02-2008 16:59

Polecam to danie w wszelkich odmianach jakie sie spotyka w Czechach,jest ono przepychota szczególnie lubie jako roladki :D
Španělské kuře sie to nazywa

azja
wędrowiec
Posty: 412
Rejestracja: 27-11-2007 10:27
Lokalizacja:

Postautor: azja » 13-02-2008 17:04

Satan pisze:Ja zatrzymałem się na Gambrinusie i kilku innych, Studenckiej i innych słodyczach Oriona, serze z patelni, knedlikach, a tu widze, że to dopiero początek kulinarnej uczty!! :)

Drogi Satanie w Czechach jest tyle pychotek których nie znamy że szok ,to tak jak z naszą kuchnią regionalną jak nie pojedziesz to sie nie dowiesz i to nie wszędzie sie udaje

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga
Posty: 1268
Rejestracja: 15-04-2007 15:06
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Taja » 13-02-2008 19:01

Studentska...mmm..taaak..najlepiej biała i z galareteczkami :lol:

azja
wędrowiec
Posty: 412
Rejestracja: 27-11-2007 10:27
Lokalizacja:

Postautor: azja » 14-02-2008 11:31

Wczoraj testowałm przepis na langose nie dokońca to było to bo lekko twarde ,musze jeszcze nad tym popracować,ale smakują jak te z Czech polecam .

http://www.kuchnia_dla_kazdego.republik ... angos.html

Awatar użytkownika
Habelschwerdt
łazik
Posty: 53
Rejestracja: 11-12-2007 22:14
Lokalizacja: Bystrzyca (niestety Kłodzka)/Zábřeh na Moravě

Postautor: Habelschwerdt » 23-12-2008 12:50

Smażenki serowe

Składniki:
- 150 g twardego sera
- 2 jajka
- 1 dl mleka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pieprz , kminek , bułka tarta według potrzeby
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Twardy ser (edamski , cheddar lub podobny) ścieramy na grubo o dodajemy do niego pozostałe składniki. Wyrabiamy gęste ciasto , które odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2. Z przygotowanego ciasta wyrabiamy przy pomocy łyżki ważąchewki owalne smażenki ostrożnie i pomału smażymy je na gorącym roślinnym oleju.
3. Wystudzone kładziemy na przygotowane kromki weki. Nacieramy je musztardą i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania -2,5 godziny.
Ilość osób – 4
Orientacyjna cena – 45 koron.

Parę słów ode mnie.
Na śniadanie w pracy kupuję zawsze 8. Do tego litrowa Kofola Można jeszcze dodać kawałeczek papryki , pora i brokuła (tak jak podają to u nas). Mamy je zawsze o 7 rano – znikają wszystkie po 20 minutach. POLECAM !!!

Jako że wybranka mojego serca i przyszła żona pochodzi z Czech raczy mnie przy każdej okazji ich potrawami. Wkrótce zamieszczę przepis na potrawkę rajską.

Przy okazji chcę zareklamować Wam nową (?) restaurację – NA CERTOVCE. Trasa Kraliky – Cervena Voda. Oto link do ich strony http://www.nacertovce.eu


Wróć do „Jedzenie!”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość