To teraz modne: lokalne potrawy, regionalne wyroby. Co oferują Sudety?
Do założenia wątku zainspirowało mnie znaleziontko w kauflandzie
Pozdrawiam
Regionalne przysmaki z Sudetów.
- Pudelek
- bardzo stary wyga
- Posty: 4193
- Rejestracja: 12-11-2007 17:06
- Lokalizacja: Oberschlesien, Kreis Nikolei / Oppeln
regionalny to on może jest, jeśli się go produkuję tylko w tym rejonie, ale na ile on jest rzeczywiście tradycyjny to ja nie wiem - tradycyjne potrawy sudeckie to byłyby dla mnie potrawy, które produkowane są na tym terenie od dłuższego czasu, niż okres PRL-u, a przecież, w skutek wypędzenia Niemców, ciągłość gastronomiczna została tutaj zerwana. Chyba, że polscy przesiedleńcy sięgnęli w tym przypadku po jakieś przedwojenne przepisy, ale to działo się bardzo rzadko.
To trochę jak z paprykarzem szczecińskim - zaczęto go produkować za komuny, a teraz jest "produktem regionalnym"...
To trochę jak z paprykarzem szczecińskim - zaczęto go produkować za komuny, a teraz jest "produktem regionalnym"...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
- Pudelek
- bardzo stary wyga
- Posty: 4193
- Rejestracja: 12-11-2007 17:06
- Lokalizacja: Oberschlesien, Kreis Nikolei / Oppeln
to tak jak tradycyjne śląskie oscypki z Katowic i Opola
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/