? ? ? ZAGADKA ? ? ?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 12-11-2013 07:41

Michał pisze:Nie byłem tam, dopiero jest w moich planach rowerowych. Ale zdradzę, jak doszedłem do rozwiązania: Rozpoznałem Śnieżnik i Czarną Górę. Układ topograficzny na zdjęciu sugerował, że obiekt jest na północny wschód od Śnieżnika i Czarnej Góry, jednocześnie Rychlebskie Hory ich nie zasłaniały, więc obiekt musiał być w znacznej odległości, gdzieś na wysokości linii Nysa- Ziębice. Mapa do ręki, Hydral prawdę Ci powie, więc wyszukiwarka na Hydralu: kościoły > powiat nyski i ząbkowicki, i jechałem z koksem po kolei, aż znalazłem, bodajże na 50-tej pozycji :lol:

Jak widać myślenie ma przyszłość :D Właśnie celowo dobrałem takie zdjęcie, aby na podstawie gór w tle można było kombinować, w jakim rejonie należy szukać lokalizacji kościoła. Gratuluję wytrwałości w przeglądaniu. Będę wiedział, z jakiego rejonu nie wstawiać w przyszłości zdjęcia kościoła, bo za szybko zgadniesz :lol:

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 12-11-2013 09:04

Nie może być trudne, gdy odpowiedź jest na forum.
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=3473

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 12-11-2013 23:29

włodarz pisze:Nie może być trudne, gdy odpowiedź jest na forum.
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=3473

Masz piątkę z uważnego czytania moich relacji, i zapamiętywania ich zawartości :D Właśnie ewentualną podpowiedzią miało być, że obiekt jest już w moich relacjach, ale załatwiłeś sprawę rzutem na taśmę :D
Inna sprawa, że nawet nie mam żadnego zdjęcia na zagadkę, nie będącego w moich relacjach, wszystko wrzucam na forum.
Rozwiązanie: Kościół par. pod wezwaniem św. Wawrzyńca w Osinie Wielkiej we Wzgórzach Strzelińskich.
Twoja kolej na zagadkę.

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 13-11-2013 08:21

Michał pisze:Rozwiązanie: Kościół par. pod wezwaniem św. Wawrzyńca w Osinie Wielkiej we Wzgórzach Strzelińskich.

Kurczaki - podczas wędrówki z Paczkowa do Ziębic, podczas której wykonałem prezentowane w zagadce zdjęcie kościoła w Lubnowie, przechodziłem także przez Osinę Wielką i byłem 150 m od tego kościoła, o który pytałeś Ty. Mimo to go nie rozpoznałem :roll: Jako wytłumaczenie mogę podać, że było już po zmroku, a ja bardziej skupiałem się na nawigacji spiesząc się na pociąg do Ziębic, niż na podziwianie otoczenia...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-11-2013 14:49

Michał pisze:Kościół par. pod wezwaniem św. Wawrzyńca w Osinie Wielkiej we Wzgórzach Strzelińskich.
Ja w kwestii formalnej: Czy takie zagadki powinny być w ogóle zamieszczane w dziale "Wyprawy w Sudety"? A nie lepiej w dziale "Nie tylko Sudety"? Pytam, bo właściwie te wzgórza jak i Góra Św. Anny, Wzgórza Trzebnickie itd. leżą w pozasudeckiej części Śląska.
Obrazek

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 13-11-2013 16:45

Co to, gdzie to?

Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-11-2013 17:16

Vyhlídka nad Smržovką. Ładny widok m.in. na wiadukt kolejowy w Smržovce.

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 13-11-2013 17:19

Szybko poszło. Zadajesz. :)

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-11-2013 17:31

Lech pisze:
Michał pisze:Kościół par. pod wezwaniem św. Wawrzyńca w Osinie Wielkiej we Wzgórzach Strzelińskich.
Ja w kwestii formalnej: Czy takie zagadki powinny być w ogóle zamieszczane w dziale "Wyprawy w Sudety"? A nie lepiej w dziale "Nie tylko Sudety"? Pytam, bo właściwie te wzgórza jak i Góra Św. Anny, Wzgórza Trzebnickie itd. leżą w pozasudeckiej części Śląska.

Co do Góry Św. Anny i Wzgórz Trzebnickich masz rację, ale Wzgórza Niemczańsko-Strzelińskie leżą na Przedgórzu Sudeckim, które jednak częściej w podziałach fizjograficznych jest zaliczane do Sudetów niż wyodrębniane z tej jednostki (podprowincji).

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-11-2013 18:31

Tak czy inaczej te tereny są określane jako poza sudecki obszar Śląska. Zresztą oddzielenie tego obszaru od Sudetów brzeżnym uskokiem sudeckim jest doskonale widoczne w terenie i nie ma problemu z określeniem tam granicy Sudetów. Natomiast nie da się zauważyć a tym samym wyznaczyć gdzie leży północna granica Sudetów rozumianych jako całość łącznie ze wzgórzami i ledwie pagórkowatymi obszarami położonymi na północ od uskoku brzeżnego. Dlatego proponuję do zagadek z tej części Śląska jak i innych regionów Polski założyć nowy wątek w dziale "Nie tylko Sudety".
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-11-2013 19:15

Lechu, mylisz aspekt fizjonomiczny ze sformalizowanymi podziałami fizjograficznymi. Te drugie uwzględniają nie tylko geomorfologię i na ogół zaliczają Przedgórze Sudeckie do Sudetów. Żeby nie robić offtopa, to ja proponowałbym Tobie założyć nowy wątek pod nazwą, dajmy na to, "Czy Przedgórze Sudeckie to Sudety?" (do Ciebie należy wybór działu ;)) i tam możemy podyskutować na ten temat :)

Wracając do zagadek: Gdzie napotkamy ten tajemniczy domek dla krasnoludków?

Obrazek

azja
wędrowiec
Postautor: azja » 13-11-2013 19:57

Kurde fajne a ja nie mam gdzie mieszkać spustelnikował bym tam chętnie może wreszcie bym się odciął od tych pogrzanych ludzi z miasta
Ostatnio zmieniony 13-11-2013 19:59 przez azja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-11-2013 19:57

Hazmburk pisze:Lechu, mylisz aspekt fizjonomiczny ze sformalizowanymi podziałami fizjograficznymi. Te drugie uwzględniają nie tylko geomorfologię i na ogół zaliczają Przedgórze Sudeckie do Sudetów.
Z takim uogólnieniem nie można się zgodzić, albowiem Przedgórze Sudeckie zdecydowanie różni się od Sudetów i już dawno zostało uznane za odrębną jednostkę Masywu Czeskiego, choć niektóre środowiska próbują je łączyć i uważają, że Sudety sięgają niemal do Odry pod Wrocławiem. Podobnie taki np. Czeski Raj nie leży w Sudetach, choć w Masywie Czeskim, to jednak zadawanie zagadek z tamtego terenu w tym dziale jest tak samo nie na miejscu. A jak pamiętam padły tu też takie zagadki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-11-2013 22:29

Lech pisze:Z takim uogólnieniem nie można się zgodzić, albowiem Przedgórze Sudeckie zdecydowanie różni się od Sudetów i już dawno zostało uznane za odrębną jednostkę Masywu Czeskiego, choć niektóre środowiska próbują je łączyć i uważają, że Sudety sięgają niemal do Odry pod Wrocławiem.

Z tego, co pamiętam, tylko Walczak odgraniczał Przedgórze Sudeckie od Sudetów. Współcześni geografowie uznają za północną granicę Sudetów północną granicę Przedgórza Sudeckiego (por. np.: Kondracki, Potocki, SGTS, "Atlas Śląska Dolnego i Opolskiego" i in.).

Podobnie taki np. Czeski Raj nie leży w Sudetach, choć w Masywie Czeskim, to jednak zadawanie zagadek z tamtego terenu w tym dziale jest tak samo nie na miejscu. A jak pamiętam padły tu też takie zagadki.

Też nie do końca jest to zgodne z prawdą, gdyż północna część Czeskiego Raju (okolice Železnego Brodu, góra Kozákov itp.) leży w Sudetach (Ještědsko-kozákovský hřbet i Krkonošské podhůří). Czeski Raj (podobnie jak np. Szwajcaria Czeska) jest regionem turystyczno-kulturowym, a nie jednostką podziału fizjograficznego, stąd jego obszar może nakładać się (i w przypadku ww. przykładów tak jest) na różne jednostki podziału fizjograficznego, nawet podprowincje.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 13-11-2013 23:47

Hazmburk pisze:
Wracając do zagadek: Gdzie napotkamy ten tajemniczy domek dla krasnoludków?

Broumovskie Steny w Czechach, lub Głazy Krasnoludków w Gorzeszowie, aczkolwiek w Gorzeszowie nie przypominam sobie tam takiej zabudowy.

Odnośnie dyskusji o zakwalifikowaniu (lub nie) Wzgórz Niemczańsko- Strzelińskich do Sudetów, to istnieje uproszczony podział, że wszystko na zachód od Odry do Sudety, a na wschód to Karpaty :-)

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”