Forum Sudety.it Strona G│ˇwna Sudety.it
Sudecki Informator Turystyczny - Forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U┐ytkownicyU┐ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siŕ, by sprawdziŠ wiadomoÂciZaloguj siŕ, by sprawdziŠ wiadomoÂci   ZalogujZaloguj 

Robimy SMALEC - Wst─Öp

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sudety.it Strona G│ˇwna -> Jedzenie!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastŕpny temat  
Autor WiadomoŠ
Wojtek
Redaktor

217.97.171.3

Do│▒czy│: 09 Lip 2004
Wizytowa│: 23 Sty 2012
Posty: 26

PostWys│any: 06-09-2004 23:02    Temat postu: Robimy SMALEC - Wst─Öp Odpowiedz z cytatem

Idzie jesie┼ä. To czu─ç i tego si─Ö nam nie uda oszuka─ç: organizm zaczyna si─Ö dopomina─ç ┼╝yciodajnych lipid├│w jak wiosn─ů ┼Ťwie┼╝ych warzyw i owoc├│w.
Smalec - smaloszek, ze skwarkami i cebulk─ů. Albo z aromatem czosnku, lub winny. Taki, jaki lubimy najbardziej. ┼╗e tez nikt jeszcze poematu o nim nie napisa┼é - skanadal@! B─Öd─Ö pierwszy.
Kupić? - nie zdecydowanie lepiej zrobic samemu, choć czasem to co jest w sklepie jest dobre, a nawet, bywa, i bardzo dobre. Ale odpada cały rytuał WYTAPIANIA.
Jak do tego si─Ö zabra─ç? Oto poni┼╝ej gar┼Ť─ç przepis├│w, jakby nie by┼éo, praktyka w tym temacie.

NA CO UWA┼╗A─ć - dob├│r ingrediencji
Robimy smalec ze s┼éoniny a wzgl─Ödnie z podgardla. Zw┼éaszcza przy s┼éoninie wa┼╝ne aby nie by┼éa ona z knura/starej ┼Ťwini. Dlatego nie polecam (jak i w og├│le nie polecam) kupowa─ç zmielonej s┼éoniny w hipermarketach. Surowa s┼éoninka ma by─ç delikatna i pachnie─ç!

Co potrzebujemy: rondel, ooostry n├│┼╝ (s┼éonike trzeba poci─ů─ç w kosteczki), przyprawy podstawowe - majeranek, s├│l (szczypte), pieprz (nie za duzo), a mo┼╝na te┼╝ ciut tymianku, i nawet ziele angielskie, czy te┼╝ mieszank─Ö pt. pieprz zio┼éowy.
Zaczynamy zawsze od wytapiania w rondlu na akuratnym ogniu (mo┼╝na na pocz─ůtku dac troszeczke wody na sp├│d).
P├│┼║niej mo┼╝emy zrobi─ç na tym wiele r├│┼╝nych wariant├│w SMALCU
_________________
Pan Redaktor
Sudety.it - Sudecki Informator Turystyczny
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ Odwied╝ stronŕ autora  
Wojtek
Redaktor

217.97.171.3

Do│▒czy│: 09 Lip 2004
Wizytowa│: 23 Sty 2012
Posty: 26

PostWys│any: 06-09-2004 23:34    Temat postu: SMALEC - przepisy Odpowiedz z cytatem

Smalec ze skwarkami (prosty)
Nie robimy nic ponadto jak ino topimy s┼éonin─Ö, mieszaj─ůc warz─ůchwi─ů od czasu do czasu. Na koniec niekt├│rzy (ja te┼╝) zalecaj─ů doda─ç szczypt─Ö soli. Aromat mo┼╝na uzyska─ç dodaj─ůc czosnku umowny z─ůbek (najlepiej jakby to nie by┼éa odmiana chi┼äskiego badziewia ale nasz prawdziwy - wszechpolski, kt├│rego z─ůbek zmienia smak gara potrawy). Mo┼╝na te┼╝ obran─ů cebul─Ö ponacina─ç (ale nie przeci─ů─ç) i do gor─ůcego smalcu w ostatnim stadiu wetkn─ů─ç. A odda one wtedy ca┼éy sw├│j aromat. Poczem wyci─ůgn─ů─ç j─ů mo┼╝na.

W og├│le s─ů 2 szko┼éy (plus jedna eklektyczna, kt├│ra zaleca robi─ç i tak i tak) jak je┼Ť─ç cebul─Ö i czosnek do smalcu. Jedni radz─ů upra┼╝y─ç je (a czosnek wycisn─ů─ç) w rondlu razem ze smaloszkiem, a inni polecaj─ů zak─ůszac surowym. Dobrze jest cebul─Ö uprzednio sol─ů posypa─ç, co by zmi─Ök┼éa troszeczk─Ö, a i s─ů barbarzy┼äcy co musztard─ů jej plastry na pajdzie chleba obk┼éadaj─ů. Zamilczmy jednak nad ich niegodziwym postepowaniem, albowiem sami sobie krzywd─Ö czyni─ů...

Smalec z cebulk─ů (duuuu┼╝o cebuli)
Inszy przepis radzi co by cebule w p├│┼étalarki usieka─ç i do gotuj─Öcej s┼éoniny wrzuci─ç w proporcjach godziwych. Zmiesza sie ona pi─Öknie ze skwarkami i daje gotowy po ostudzeniu przysmak do spo┼╝ycia. Znany mi osobi┼Ťcie przepis i tak┼╝e polecam.

Smalec taki, jak ja lubi─Ö
Natomiast taki jaki mi umi┼éowny najbardziej smalec jest, to taki, kt├│ry w sobie w─Ödzonk─Ö zawiera i cebul─Ö (w kosteczk─Ö przed wrzuceniem skrojon─ů). Odbiega on jednak od tego przepisu, poniewa┼╝ doprawiony jest p├│┼║niej startym na miazge selerem (nie za du┼╝o, ale aromat gwarantowany) a i wedle uznania jabuszkiem (dla dodania winnego posmaku) i na koniec czosnkiem. Dodaje si─Ö regularnie na ko┼äcu przypraw najrozmaitrzych, ale prawda jest taka, ┼╝e mo┼╝na opr├│cz majeranku i szczypty tymianku, soli i pieprzu p├│┼é ziarnka bezpo┼Ťrednio na chlebie po┼éo┼╝y─ç.
Co do w─Ödzonki zdania s─ů podzielone. Ja najbardziej polecam podgardle w─Ödzone, p├│┼║niej kie┼ébas─Ö t┼éust─ů i wiejsk─ů a na koniec boczej surowy w─Ödzony, ale jego najmniej bo twardy czasem jak podeszwa po upra┼╝eniu bywa. A wog├│le to od kiedy uniwst─ůpienia dost─ůpilismy to ju┼╝ zupe┼énie nie ma szans na zakup prawdziwej w─Ödzonki. Trza b─Ödzie samemu robi─ç, to i mo┼╝e kie┼ébasa lepsza si─Ö nada.... Obaczym.
Surowa za┼Ť s┼éonina ma t─Ö przewag─Ö na podgardlem surowym i boczkiem surowym jeszcze bardziej, ┼╝e t┼éusta ca┼éa jest i delikatniejszy smalec daje. Taki najlepszy jest, jak si─Ö w nim jeszcze gor─ůcym chleb umoczy i podmuchawszy we┼ä - spo┼╝ywa.

Po dodaniu ingrediencji czekamy, a┼╝ wyparuje z nich woda (bo wrze na gazie wszak wszystko, a s┼éonina si─Ö ju┼╝ nam wczesniej wytopi┼éa) i odstawiamy do zastygni─Öcia gdzie┼Ť w ch┼éodniejszym miejscu, albo do s┼éoiczk├│w zalewamy i zamykmy ┼╝eby si─Ö zassa┼éy. Po dniu jakim┼Ť przegryziony jest i do jedzenia wo┼éa

Wa┼╝ne jest aby smalcu topi─ůc nie przegrza─ç co zw┼éaszcza pod przykryciem uczyni─ç jest ┼éatwo, a tak┼╝e, aby go gor─ůcego ani na siebie ani na bli┼║nich nie wylewa─ç, na ziemi nie k┼éa┼Ť─ç i nie wlewa─ç do gara z nim litra wody znienacka.
_________________
Pan Redaktor
Sudety.it - Sudecki Informator Turystyczny
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ Odwied╝ stronŕ autora  
Wojtek
Redaktor

217.97.171.3

Do│▒czy│: 09 Lip 2004
Wizytowa│: 23 Sty 2012
Posty: 26

PostWys│any: 06-09-2004 23:57    Temat postu: Alternatywa dla SMALCU?? Odpowiedz z cytatem

Nie do końca alternatywa, ale przepis ciekawy, a potrawa smaczna.
Ju┼╝ go kiedy┼Ť podawa┼éem na pl.rec.gory

Z mi─Ösem - mielone, polecam indyka, lepiej wychodzi ni┼╝ z wieprzowym.
I ┼╝e tak powiem: jarski akcent w tym specyjale. Smarzono-duszone odzielnie, z pieprzem i bazyli─ů i majerankiem dodanymi pod koniec.
Dorzucone do smalcu ze słoniny, bez cebuli, ale za to z czosnkiem w dużej ilosci + jabłuszko (bez selera). Te ostatnie dodane na koniec, po dorzuceniu mięska. Mniam.
Na 1,5 kg s┼éoniny jakie┼Ť 30-40 deka mi─Öska mielonego gulgula.
Patent kumpla i jego Mamy.
Wspaniały winny specyfik !!!
_________________
Pan Redaktor
Sudety.it - Sudecki Informator Turystyczny
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ Odwied╝ stronŕ autora  
walter02
obie┼╝y┼Ťwiat

dns1.credit-agricole.pl

Do│▒czy│: 07 Lip 2004
Wizytowa│: 02 Lut 2011
Posty: 562
Sk▒d: Wroc┼éaw

PostWys│any: 07-09-2004 09:20    Temat postu: dodatkowe uwagi Odpowiedz z cytatem

AAAAA jak mnie ┼Ťciska z g┼éodu :)

Ja robię smalec ze słoniny nie surowej, a wędzonej - w tym przypadku nie trzeba dodawać soli.
Dodatkowo mam patent nast─Öpuj─ůcy: ┼╝eby ┼éatwo kroi─ç s┼éonin─Ö (na kawa┼éki, oddziela─ç od sk├│rki) dobrze jest j─ů wsadzi─ç na jaki┼Ť czas do zamra┼╝alnika - nie ┼╝eby zamrozi─ç, ale ┼╝eby stwardnia┼éa - wtedy przy krojeniu zachowuje si─Ö du┼╝o lepiej...


A do samej konsumpcyji z chleba pajd─ů og├│reczki kwaszone polecam :)
Powrˇt do gˇry
Zobacz profil autora WyÂlij prywatn▒ wiadomoŠ Odwied╝ stronŕ autora WP Kontakt  
bartek n
GoŠ

217.97.171.3





PostWys│any: 16-09-2004 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Redaktorze Naczelny! Przepis na smalec nr 3 jest po pierwsze sprawdzony a po drugie PRZEPYSZNY!!! Mnie najbardziej smakuje smalec z dodatkiem w┼éa┼Ťnie podgardla - ale te nie mo┼╝e by─ç przesadnie t┼éuste.
Chcia┼ébym natomiast poda─ç przepis na s┼éonin─Ö "inaczej". Slonin─Ö kroimy w kostki ( nie za ma┼ée) , kroimy tak┼╝e czosnek ale te┼╝ niezbyt drobno.Kostki sloniny nadziewamy czosnkiem.Bierzemy du┼╝y s┼éoik i na dno sypiemy s├│l.Uk┼éadamy piersz─ů warstw─Ö s┼éoniny i zasypujemysol─ů.Wk┼éadamy li┼Ť─ç laurowy,pieprz zio┼éowy - mo┼╝na tak┼╝e zasypaa─ç sloik papryk─ů s┼éodk─ů w proszku.Ca┼éo┼Ťc uk┼éadamy wi─Öc warstwowo .S┼éoninka powinna sta─ç conajmniej dwa - trzy tygodnie w temperaturze pokojowej.
PYCHA!!
Ci, kt├│rzy jad─ů w Gorce zostan─ů tym uraczeni oraz smalcem nr 3.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy
bartek n[/b]
Powrˇt do gˇry
 
Dorcia z Pyrlandii
GoŠ

62.29.156.92





PostWys│any: 06-04-2006 08:27    Temat postu: smaloszek po pyrlandzku ;-)) Odpowiedz z cytatem

Drogi Wojtku! Tw├│j smaloszek jest wy┼Ťmienity, jednak┼╝e u nas, w Pyrlandii dodajemy do niego szczypt─Ö majeranku, kt├│ry zmniejsza ci─Ö┼╝kostrawno┼Ť─ç tego przysmaku. Drugim istotnym elementem s─ů jab┼éuszka, kt├│re nadadz─ů smaluchowi ciekawej nuty wyrazisto┼Ťci, doskona┼ée s─ů te┼╝ 2 suszone ┼Ťliweczki na kilogram s┼éoniny. Gor─ůco polecam!!
Eksperymentujmy, bo warto szuka─ç nowychh smak├│w!! Pozdrawiam!
Dorcia[/url]
Powrˇt do gˇry
 
WyÂwietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sudety.it Strona G│ˇwna -> Jedzenie! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group