Witam.
Przeglądam to forum już od pewnego czasu, sprawdzam kto jakiego sprzętu uzywa i .... no właśnie.
Posiadam narty Rossignol 60//55/60 z NN75. do tej pory kilka razy śmigałem na nich na przygotowanyhc trasach.
W tym roku planuje trasę Świeradów-Jakuszyce-Harachov -Świeradów z noclegiem w terenie.
Przymierzam się do zakupu nowych nart (zapewne Sporten Forester lub Ranger - ze względu na metalowa krawędź). I nie wiem jakie wiązania spelnią moje min. wymagania.
Chciałbym zamontować NNN BC Automt + buty Alpina 1550, ale to koszt razem z nartami to ok 1000 zł.
Czy ww. trasę mogę spokojnie zrobic majac na nogach jednak buty typu Botas Arena N75 + stuptuty ?
Jakie wiązania ? turystyka
IMHO jak kupujesz nowe narty i masz zamiar w przyszłości zmieniac system na NNN BC to szkoda dziurawic deski na NN 75
największy wydatek to narty i buty. Może poszukaj jeszcze na aukcjach nart, ja trafiłem swojego czsu narty od gościa który się rozmyślił z biegania (nowe przeleżały u niego dwa sezony, bez dziur).
Narty z krawędzią wykorzystasz jak będziesz miał dobrze trzymający zestaw wiązanie-but (wtedy żaden Samolot nie straszny), a czy NN 75 wystarczy...?
Trasa ca 30 km w jedną stronę nie powinno byc problemu na żadnych nartach. Teren dosyc łatwy, chyba, że wpakujesz się w jakiś poniemicki dukt lub na szagę i będzie ostre bc
. No i w niektórych rejonach izerskich można się zgubic we mgle jak szlak nie przetarty...
Proponuję wjechac gondolą zamiast nabierac wysokości na nogach, spowrotem do Świeradowa jest piękny zjazd...
Będziesz nocował pod namiotem?
największy wydatek to narty i buty. Może poszukaj jeszcze na aukcjach nart, ja trafiłem swojego czsu narty od gościa który się rozmyślił z biegania (nowe przeleżały u niego dwa sezony, bez dziur).
Narty z krawędzią wykorzystasz jak będziesz miał dobrze trzymający zestaw wiązanie-but (wtedy żaden Samolot nie straszny), a czy NN 75 wystarczy...?
Trasa ca 30 km w jedną stronę nie powinno byc problemu na żadnych nartach. Teren dosyc łatwy, chyba, że wpakujesz się w jakiś poniemicki dukt lub na szagę i będzie ostre bc
Proponuję wjechac gondolą zamiast nabierac wysokości na nogach, spowrotem do Świeradowa jest piękny zjazd...
Będziesz nocował pod namiotem?
seba123 pisze:IMHO jak kupujesz nowe narty i masz zamiar w przyszłości zmieniac system na NNN BC to szkoda dziurawic deski na NN 75
największy wydatek to narty i buty.
hm, wczoraj padłem na pomysł, że może warto będzie poszukać jakiś desek uzywanych - np. starych zjazdówek i do nich wpiąc lepsze wiązania (tj. NNN BC). A w kolejnej zimy dopiero przepiął je do nowych nart.
Z tego co sprawdzałem SNS Salomona i NN75 ma taki sam rozstaw śrub stąd pomysł NNNBC i NN75
Samolot - to forma zjazdu, czy chodzi o to miejsce w Jakuszycach? Jeśli tak to wrażenia nie zrobiło to na mnie
Ja muszę nart dotknąć, za mało ich w życiu miałem w rękach abym po samej nazwie i zdjęciu wiedzial czy sprzęt warty uwagi.
Do Poznania mam jakieś 80 km, a nie wiem czy gdzieś znajdę jakąs giełdę narciarską? Najchętniej poszukałbym na targowiskach w Jeleniej Górze, Kowarach itp, bo widziałem tam sporo tego sprzętu, ale to jeszcze dalej za Poznań.
Tak, mam zamiar nocować pod namiotem.
Najkrótsza droga łącząca Jakuszyce z Orlem prowadzi przez Samolot - chyba najbardziej stroma z przygotowywanych tras biegowych, jak jest lód, to jest wesoło
(w obie strony).
Przy zjazdówkach będziesz się musiał męczyc z fokami - ja tam jestem leniwy. Może jednak warto wyskrobac całą kasę i cieszyc się nowiutkim sprzętem na miarę (buty i wiązania są na lata, narty z 3 sezony)...
Fajne są te buty, zdaje sie, że Walter ma takie...
Za ile znalazłeś buty? (ja znalazłem za 439zł)
Ze spanie pod namiotem zimą chyba najgorsze jest wstawanie na siku

Przy zjazdówkach będziesz się musiał męczyc z fokami - ja tam jestem leniwy. Może jednak warto wyskrobac całą kasę i cieszyc się nowiutkim sprzętem na miarę (buty i wiązania są na lata, narty z 3 sezony)...
Fajne są te buty, zdaje sie, że Walter ma takie...
Ze spanie pod namiotem zimą chyba najgorsze jest wstawanie na siku
wirek pisze:Ja używam botasów i NN75 i spokojnie daję sobie radę z Samolotem. Nie miałem jeszcze co prawda okazji zjeżdżać po kompletnym lodzie.
poruszałeś się w nich po nie przetartych szlakach? Bo ze względu na cenę mnie kuszą. Za zaoszczędzone pieniądze kupiłbym sobie dobry śpiwór. A dobra nocka to połowa sukcesu.
seba123 pisze:Przy zjazdówkach będziesz się musiał męczyc z fokami - ja tam jestem leniwy. Może jednak warto wyskrobac całą kasę i cieszyc się nowiutkim sprzętem na miarę (buty i wiązania są na lata, narty z 3 sezony)...
chyba jednak to będą narty Forester + NN75 + botas arena.
Dlaczego? koszt Botas + NN75 (150 zł) a to mniej niż samo wiązanie NNN BC (240 zł)
A narty i tak do wymiany.....
A 1550 znalazłem za 240 zł, ale to końcówka serii, nie ma mojego rozmiaru. jest 42, 46 i chyba jakieś jeszcze mniejsze.
niewiele poruszałem się po nieprzetartych szlakach, więc i moje doświadczenie jest niewielkie. Dawałem radę, chociaż wydaje mi się, że tu więcej zależy od narty niż od buta i wiązania. Ja używam haganów 205 cm długości i 5 cm szerokości. Nie mam ambicji sportowych jak i nadmiernie turystycznych. Botasy Arena jak zauważyłem też są dość uniwersalne i po wypięciu nart nadają się do maszerowania