Postautor: Human » 16-12-2011 23:57
Ależ to jest proste. Są dwa rodzaje niepasteryzowanych piw. Łatwo rozpoznawalne po dacie ważności. Piwa niepasteryzowane i niefiltrowane mają 30 dni ważności- są to na przykład wyroby z Lwówka Śląskiego, czy niektóre piwa z Namysłowa, Raciborza, czy innych mniej znanych polskich browarów niekorporacyjnych.
Piwo takie, w dużym skrócie, zawiera kultury drożdzy i stąd jego smak.
Duże browary (i niestety nie tylko) stosują za to sztuczkę handlową- sprzedają piwa "niepasteryzowane". W cudzysłowie, bo faktycznie te piwa, mimo, że nie poddane obróbce termicznej (czyli pasteryzacji), są mikrofiltrowane, przez co wyjaławiane z wszystkiego, co piwu niepasteryzowanemu nadaje smak.
Przy okazji, brak drożdzy to brak problemu z trzydziestodniową datą przydatności do spożycia.