Smaki świata zaklęte w piwie

Gdzie jeść? Co pić? Co i gdzie można polecić? Gdzie lepiej nie ryzykować? A może wiesz, jak coś zrobić do jedzenia? Czyli wszystko o jedzeniu - restauracje, bufety, knajpy, portawy i przepisy.
Human
stary wyga
Posty: 1094
Rejestracja: 09-10-2011 23:56
Lokalizacja: Breslau

Postautor: Human » 15-12-2011 14:25

A datę na nim sprawdzałeś? On aby naprawdę niepasteryzowany? Czy tylko mikrofiltrowany? :twisted:

Za to sprowadziliśmy sobie do sklepu Piwo Łaskie, z browaru Koreb. Tak dla zasady, żeby nie było, że z szefem gadamy o czymś, czego nie piliśmy. Stwierdzam, że może i faktycznie coś w nim jest, ale niezbyt wiem za co każą tyle płacić, bo lepsze od Ciechana Wyborne toto jednak nie jest.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga
Posty: 2408
Rejestracja: 13-02-2006 21:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Satan » 15-12-2011 16:28

Human, każą spożyć piwko do 16 lutego 2012. :wink:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

cezaryol
bardzo stary wyga
Posty: 2341
Rejestracja: 23-03-2007 19:32
Lokalizacja: Opole

Postautor: cezaryol » 15-12-2011 20:40

Satan pisze:A ja się cieszę, że niedaleko w Kolbudach ( ok 20km) mam fajny browar "Amber", właśnie sączę Amber Naturalny. Piwko niepasteryzowane o zawartości alhoholu 5,7% obj., za 2,39zł w Bomi :mrgreen:

Po przejechaniu 500 km podrożało tylko o 10 gr :)

Human
stary wyga
Posty: 1094
Rejestracja: 09-10-2011 23:56
Lokalizacja: Breslau

Postautor: Human » 15-12-2011 23:19

Satan pisze:Human, każą spożyć piwko do 16 lutego 2012. :wink:

No, to równie niepasteryzowane, co Kasztelan :evil:

Waldi 449
podróżnik
Posty: 200
Rejestracja: 12-12-2009 22:24
Lokalizacja: Nowa Ruda

Postautor: Waldi 449 » 16-12-2011 20:21

Human może zrobiłbyś nam wykład nam na temat piwa, głownie tych niby niepasteryzowanych bo wydaje mi się ten temat dośc ciekawy ....chciałbym wiedziec kto tu kogo kłamie .... dziwi mnie dośc długi termin ważności niby piw niepasteryzowanych a jak pamiętam z 30-ci lat temu to było trochę inaczej, byc może obecnie są inne technologie chociaż nie bardzo w to wierzę ....no i teraz to nie te piwo co kiedyś ...
życie jest piękne ale jest tylko jedno...

Human
stary wyga
Posty: 1094
Rejestracja: 09-10-2011 23:56
Lokalizacja: Breslau

Postautor: Human » 16-12-2011 23:57

Ależ to jest proste. Są dwa rodzaje niepasteryzowanych piw. Łatwo rozpoznawalne po dacie ważności. Piwa niepasteryzowane i niefiltrowane mają 30 dni ważności- są to na przykład wyroby z Lwówka Śląskiego, czy niektóre piwa z Namysłowa, Raciborza, czy innych mniej znanych polskich browarów niekorporacyjnych.

Piwo takie, w dużym skrócie, zawiera kultury drożdzy i stąd jego smak.

Duże browary (i niestety nie tylko) stosują za to sztuczkę handlową- sprzedają piwa "niepasteryzowane". W cudzysłowie, bo faktycznie te piwa, mimo, że nie poddane obróbce termicznej (czyli pasteryzacji), są mikrofiltrowane, przez co wyjaławiane z wszystkiego, co piwu niepasteryzowanemu nadaje smak.

Przy okazji, brak drożdzy to brak problemu z trzydziestodniową datą przydatności do spożycia.

cezaryol
bardzo stary wyga
Posty: 2341
Rejestracja: 23-03-2007 19:32
Lokalizacja: Opole

Postautor: cezaryol » 18-12-2011 14:58

Luční bouda od przyszłego roku będzie miała własny browar.
Więcej tutaj: http://naszesudety.pl/index.php?p=artyk ... tykul=9120

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga
Posty: 1927
Rejestracja: 12-09-2004 21:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: wirek » 18-12-2011 17:42

Odwiedziłem dziś Orle w ramach rozpoczęcia sezonu biegówkowego. Napiłem się "Raciborskiego Miodowego". Niezłe

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga
Posty: 3923
Rejestracja: 12-11-2007 17:06
Lokalizacja: Oberschlesien, Kreis Nikolei / Oppeln

Postautor: Pudelek » 19-12-2011 12:53

Human pisze:Ależ to jest proste. Są dwa rodzaje niepasteryzowanych piw. Łatwo rozpoznawalne po dacie ważności. Piwa niepasteryzowane i niefiltrowane mają 30 dni ważności- są to na przykład wyroby z Lwówka Śląskiego, czy niektóre piwa z Namysłowa, Raciborza, czy innych mniej znanych polskich browarów niekorporacyjnych.


i np. Piwo Żywe, też z Ambera...

a ja mam pytanie - czy piwo niepasteryzowane (te prawdziwe, czyli nieutrwalone, jak to piszą bodajże na Lwówku) może być w ogóle w puszce? niemniej produkty Ambera, jak i ten "niepasteryzowany", ogólnie uważam za smaczne i bardzo atrakcyjne cenowo, biorąc pod uwagę jakość
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Human
stary wyga
Posty: 1094
Rejestracja: 09-10-2011 23:56
Lokalizacja: Breslau

Postautor: Human » 19-12-2011 13:04

To jest pytanie raczej do chemika, ale ja o takowym nie słyszałem. Goście z Namysłowa, ostatnio jak byli prezentować swoje wyroby, twiedzili, że nie. Nie wiem tylko czy to dlatego, że tak jest, czy po prostu tak im marketingowo pasowało.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga
Posty: 3923
Rejestracja: 12-11-2007 17:06
Lokalizacja: Oberschlesien, Kreis Nikolei / Oppeln

Postautor: Pudelek » 19-12-2011 13:28

Human pisze:To jest pytanie raczej do chemika, ale ja o takowym nie słyszałem.


no właśnie ja też... dlatego wszelkie "niepasteryzowane" typu Kasztelan (który mi zresztą smakuje, jako jeden z niewielu koncerniaków) traktuję z dużym przymrużeniem oka
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Human
stary wyga
Posty: 1094
Rejestracja: 09-10-2011 23:56
Lokalizacja: Breslau

Postautor: Human » 20-12-2011 00:22

Dzisiaj przeżyłem szok...

... Dostaliśmy bowiem nową dostawę Twierdzowego i... Zniknął napis "niepasteryzowane", a piwo ma pół roku ważności...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga
Posty: 3923
Rejestracja: 12-11-2007 17:06
Lokalizacja: Oberschlesien, Kreis Nikolei / Oppeln

Postautor: Pudelek » 20-12-2011 11:41

no cóż, najwyraźniej kolejny mały browar postanowił zlikwidować to, czym się wyróżniał - swoją markę i jakość... podobnie jak np. Lwówek, który za każdym razem wydaje mi się mniej smaczny niż był na początku. Widać w Polsce i małe browary muszą przejść tą samą drogę co duże - od jakości do nicości...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga
Posty: 2408
Rejestracja: 13-02-2006 21:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Satan » 22-12-2011 18:37

Właśnie sączę Perłę Niepasteryzowaną, bardzo zacny smak. Przydatność do spożycia do 15.01.2012 :D
W sklepie jest jeszcze Lubelskie w takich małych, brzuchatych buteleczkach jak w PRLu, muszę spróbować.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga
Posty: 2070
Rejestracja: 26-01-2008 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Raubritter » 22-12-2011 18:48

A lubicie grzane piwo? Takie z korzeniami, w sam raz na zimową porę lub jesienną słote?... Jakiś czas temu Tatra wydała edycję limitowaną Tatra Grzaniec, w smaku nawet niezłe choć wolę robić grzane piwo po swojemu. Lubię zdecydowanie więcej korzeni i bardziej cierpki (mniej słodki) smak.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.


Wróć do „Jedzenie!”