Strona 1 z 1

Regionalne przysmaki z Sudetów.

: 23-12-2010 00:02
autor: Michał
To teraz modne: lokalne potrawy, regionalne wyroby. Co oferują Sudety?
Do założenia wątku zainspirowało mnie znaleziontko w kauflandzie :D

Obrazek

Pozdrawiam

: 23-12-2010 10:50
autor: Pudelek
regionalny to on może jest, jeśli się go produkuję tylko w tym rejonie, ale na ile on jest rzeczywiście tradycyjny to ja nie wiem - tradycyjne potrawy sudeckie to byłyby dla mnie potrawy, które produkowane są na tym terenie od dłuższego czasu, niż okres PRL-u, a przecież, w skutek wypędzenia Niemców, ciągłość gastronomiczna została tutaj zerwana. Chyba, że polscy przesiedleńcy sięgnęli w tym przypadku po jakieś przedwojenne przepisy, ale to działo się bardzo rzadko.

To trochę jak z paprykarzem szczecińskim - zaczęto go produkować za komuny, a teraz jest "produktem regionalnym"...

: 23-12-2010 21:16
autor: gar
Pudelek pisze:To trochę jak z paprykarzem szczecińskim - zaczęto go produkować za komuny, a teraz jest "produktem regionalnym"...

Z tego co słyszałem paprykarz szczeciński jest obecnie produkowany w ... Elblągu

: 23-12-2010 22:35
autor: Pudelek
to tak jak tradycyjne śląskie oscypki z Katowic i Opola 8)