(og) Kurs na przewodników na obszar Sudetów - JG

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

(og) Kurs na przewodników na obszar Sudetów - JG

Postautor: KornelO » 08-06-2009 20:34

http://www.pttk-jg.pl/index.php?option= ... &Itemid=10

PTTK Oddział „Sudety Zachodnie" w Jeleniej Górze
58-500 Jelenia Góra, ul. 1 Maja 86
tel.075-7523627, email: pttk@arg.pl

ogłasza nabór na kurs dla kandydatów
na przewodników górskich III klasy na obszar Sudetów

Obrazek
Zapisy przyjmowane są w biurze Oddziału w Jeleniej Górze ul. 1 Maja 86
w godz. 8.00 - 15.00, w środy do 17.00.
Kurs rozpocznie się w październiku 2009 i trwać będzie 2 lata.
Koszt - 1800 zł (płatne w ratach)
Zajęcia teoretyczne odbywać się będą w środy w godz. 17.00 - 20.00.
a wycieczki szkoleniowe w niedziele
    Warunki przyjęcia na kurs kandydatów na przewodników górskich - sudeckich
  1. Elementarna znajomość Sudetów - potwierdzona posiadaniem odznaki „Małej Brązowej GOT"(180 pkt. - czyli pokonanie ok. 180 km szlaków górskich w Sudetach).
  2. Pozytywne zaliczenie testu (100 otwartych pytań) i rozmowy kwalifikacyjnej z zakresu całokształtu spraw związanych z Sudetami (historia, topografia, kultura, architektura, współczesność)
  3. Wniesienie opłaty 100 zł podczas zapisu (na poczet opłaty za kurs - osoby niezakwalifikowane otrzymają zwrot przedpłaty)
  4. Wiek co najmniej 21 lat
  5. Przynależność do PTTK
  6. Ukończona szkoła średnia
  7. Dobry stan zdrowia - bez przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
Ostatnio zmieniony 08-06-2009 22:40 przez KornelO, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

tomaszll
obieżyświat

Re: (og) Kurs na przewodników na obszar Sudetów - JG

Postautor: tomaszll » 08-06-2009 20:38

KornelO pisze:

1. Przynależność do PTTK

przynależność do PZPR?

Awatar użytkownika
IrekM
łazik

Postautor: IrekM » 08-06-2009 20:45

tomaszll pisze:przynależność do PZPR?

Pewnie też i tu osoby urodzone po 1971r. będą miały problem :lol: No chyba, że ZSMP, ZMW, ZMP lub TPPR też się liczą :lol:
PTTK organizuje - PTTK wymaga.

Awatar użytkownika
baniak
wędrowiec

Postautor: baniak » 08-06-2009 20:49

tomaszll pisze:
KornelO pisze:

1. Przynależność do PTTK

przynależność do PZPR?

I co tu zrobic nie mam ani odznaki Got,ani nie należe do PTTK i co najważniejsze to nie mam 1800 zeta 8) (jeszcze PZPR nie mam już szans :( )
Czyli nie dam rady być Przewodnikiem Sudeckim... :roll:
Jestem za Wolnym Przewodnictwem i tak właśnie robie,jestem przewodnikiem dla siebie i swoich przyjaciół :D
Wolne przewodnictwo-Śnieżnicka Kraina

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 08-06-2009 20:56

tomaszll pisze:
KornelO pisze:

1. Przynależność do PTTK

przynależność do PZPR?
Nie da się - zlikwidowano w 1990r. :)
Ale możesz sobie wybrać jakąś inną partię.

A na poważnie, to tak jak napisał IrekM
Ich prawo.
Obrazek

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 08-06-2009 21:50

KornelO pisze:Pozytywne zaliczenie testu (100 otwartych pytań) i rozmowy kwalifikacyjnej z zakresu całokształtu spraw związanych z Sudetami

O matko, 100 otwartych pytań wstępnychi rozmowa kwalifikacyjna! To prawie jak egzamin.
Wniesienie opłaty 100 zł podczas zapisu (na poczet opłaty za kurs - osoby nie zakwalifikowane otrzymają zwrot przedpłaty)

...niezakwalifikowane :D...

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 08-06-2009 22:42

rafhak pisze:
Wniesienie opłaty 100 zł podczas zapisu (na poczet opłaty za kurs - osoby nie zakwalifikowane otrzymają zwrot przedpłaty)

...niezakwalifikowane :D...
Tak jest w oryginale. :) W poście poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 08-06-2009 22:46 przez KornelO, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 08-06-2009 22:45

To w końcu to kurs czy egzamin za który trzeba zapłacić.A może by tak przepytać egzaminujących ale z poza listy pytań które sami wypisali z literatury.Ciekawe ilu z nich zdałoby?

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 08-06-2009 22:49

Tak, wiem :D . Panowie przewodnicy zapomnieli o zasadach ortografii.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-06-2009 07:54

KornelO pisze:
tomaszll pisze:
KornelO pisze:

1. Przynależność do PTTK

przynależność do PZPR?
Nie da się - zlikwidowano w 1990r. :)
Ale możesz sobie wybrać jakąś inną partię.
A na poważnie, to tak jak napisał IrekM
Ich prawo.
Ale w ogłoszeniu wypadało już na samym wstępie napisać, że PTTK organizuje ten kurs wyłącznie dla swoich członków. Inaczej mówiąc nie jest to kurs ogólnie dostępny. To jest wewnętrzne, PTTK-oskie ogłoszenie. Gwoli uczciwości i rzetelności, to tytuł tego wątku powinien zaczynać się od słów: "Kurs wewnętrznny dla członków PTTK na przewodników..." lub "Uwaga! Dotyczy członków PTTK" itp.
Obrazek

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 09-06-2009 09:51

Lech pisze:Ale w ogłoszeniu wypadało już na samym wstępie napisać, że PTTK organizuje ten kurs wyłącznie dla swoich członków. Inaczej mówiąc nie jest to kurs ogólnie dostępny. To jest wewnętrzne, PTTK-oskie ogłoszenie. Gwoli uczciwości i rzetelności, to tytuł tego wątku powinien zaczynać się od słów: "Kurs wewnętrznny dla członków PTTK na przewodników..." lub "Uwaga! Dotyczy członków PTTK" itp.

Niekoniecznie.
O ile się orientuję, zapisując się na kurs, można jednocześnie zapisać się do PTTK. Można też zapisać się wcześniej, do kursu jest jeszcze 4 miesiące ;) .
Z tego co wiem, sporo osób zapisujących się tak robi (bo nie ma innego wyjścia :) ), a po skończonym kursie, większość z nich, zapomina o tej organizacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-06-2009 10:53

KornelO pisze:
Lech pisze:Ale w ogłoszeniu wypadało już na samym wstępie napisać, że PTTK organizuje ten kurs wyłącznie dla swoich członków. Inaczej mówiąc nie jest to kurs ogólnie dostępny. To jest wewnętrzne, PTTK-oskie ogłoszenie. Gwoli uczciwości i rzetelności, to tytuł tego wątku powinien zaczynać się od słów: "Kurs wewnętrzny dla członków PTTK na przewodników..." lub "Uwaga! Dotyczy członków PTTK" itp.
Niekoniecznie.
Koniecznie. Warunkiem przyjęcia na kurs jest członkostwo w PTTK.
KornelO pisze:O ile się orientuję, zapisując się na kurs, można jednocześnie zapisać się do PTTK.
Nie ot tak sobie można się zapisać albo nie, tylko po prostu trzeba w momencie zgłoszenia na kurs udokumentować swoje członkostwo w PTTK. Czyli jak stwierdziłem wyżej
KornelO pisze:Można też zapisać się wcześniej, do kursu jest jeszcze 4 miesiące.
Co w niczym nie zmienia faktu, że warunek członkostwa w PTTK musi być spełniony.
KornelO pisze:Z tego co wiem, sporo osób zapisujących się tak robi (bo nie ma innego wyjścia.
Bo warunkiem przyjęcia na kurs jest członkostwo w PTTK. Czyli jak stwierdziłem jest to kurs wewnętrzny w ramach struktur PTTK. I ta informacja powinna być zawarta również na wstępie ogłoszenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 09-06-2009 12:02

Oczywiście masz rację. Użyłem zbyt dużego skrótu myślowego zapominając, że w internecie, to się zawsze zemści. ;)

Dodanie formuł typu "wewnętrzny dla członków" i "Uwaga! Dotyczy członków", już na wstępie sugerowałoby, że jak ktoś nie jest członkiem, to już umarł w butach i nie ma potrzeby czytać dalej (-E tam, to jakieś wewnętrzne sprawy PTTK). A niekoniecznie tak jest, bo w każdej chwili może się zapisać i w kursie uczestniczyć. A na jakich zasadach, jest wyszczególnione w treści.
Zasadniczo, ogłoszenia mają za zadanie do czegoś zachęcać - tu, do zapisania się na kurs i (jak myślę) pośrednio wstąpienia do PTTK - a nie zniechęcać. ;)

UWAGA!
Wszystko co w tym wątku piszę jest moją prywatną opinią. W/w kursu nie organizuję i nie będę w nim nawet uczestniczył, bo mnie zwyczajnie nie stać :) (chyba że mi się polepszy, to się zastanowię :D ).
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-06-2009 12:17

KornelO pisze:Oczywiście masz rację. Użyłem zbyt dużego skrótu myślowego zapominając, że w internecie, to się zawsze zemści. ;)

Dodanie formuł typu "wewnętrzny dla członków" i "Uwaga! Dotyczy członków", już na wstępie sugerowałoby, że jak ktoś nie jest członkiem, to już umarł w butach
No i tak faktycznie jest. Jeśli nie wyrobisz sobie dokumentu potwierdzającego przynależność do PTTK, to nie zostaniesz przyjęty. A tak w ogłoszeniu ukryty jest inny jego cel - powiększenie liczby członków PTTK.

Po co zatem uciekać się do psychomanipulacji i ukrywać ten fakt? Przecież to jak żywo przypomina rózne perfidne pułapki na klienta stosowane w handlu przy tzw. promocjach albo przez banki udzielające kredytu. Często w umowie są zawarte jakieś kruczki prawne, celowo umieszczone gdzieś między wierszami albo wydrukowane drobną czcionką w formie jakichś odnośników na odwrocie umowy, tak aby w momencie podpisywania klient nie był zorientowany co podpisuje i jaki bat na siebie kręci. A powinny być wyszczególnione już na samym wstępie
Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 09-06-2009 16:36

Wiecie co, czasem mam wrażenie, że niewiele różnimy się od dwóch starych dziadków z Muppet Show. Mam taką koszulkę z ich podobizną, podpisaną "if you got nothing nice to say, welcome to the club".
Jak nie organizowano kursów, to było źle, dziady, kasta itd.
Gdy wreszcie wygląda na to, że będą dwa kursy równolegle prowadzone (Wrocław i JGóra), to jeszcze gorzej.

M. zd. nie ma co biadolić, tylko się zapisywać ;).
A tak serio, to musiałbym zbadać przepisy, ale mam przeczucie, że obowiązkowe przynależenie do PTTK jest w tej sprawie klauzulą niedozwoloną - i można byłoby ich postraszyć interwencją w co najmniej dwóch instytucjach (Prezes UOKiK i RPO).
Prawdziwi mężczyźni niech próbują, albo zamilkną z narzekaniami na wieki. ;)

Wróć do „Imprezy”