zlot

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Re: Zlot

Postautor: ecowarrior » 31-08-2011 06:49

olo23333 pisze:Eco coś wiecej o tym miejscu please! Gdzie to jakieś foty - zainteresowałeś mnie bardzo...

Jak wrócę z pracy to postaram się wkleić jakieś fotki :)

Michał pisze:
ecowarrior pisze:Twa wypowiedź skłoniła mnie w temacie ankiety terminowej

Wysłany: 30-08-2011 20:52

Eko, jestem pod wrażeniem, o 20.40 pożegnaliśmy się przed pociągiem, a o 20.52 już wygenerowałeś posta, u mnie tyle czasu Windows się uruchamia :lol:

:P

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 31-08-2011 07:26

olo23333 pisze:No ludziska już prawie wrzesień a nic nie mamy ustalonego:
- gdzie??? zachodnie , środkowe, wschodnie
Zachodnie. W październiku się przeprowadzam i raczej nie będę miał czasu jechać gdzieś dalej. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Re: Zlot

Postautor: Pudelek » 31-08-2011 09:38

Michał pisze:
Pudelek pisze: Argument o pościeli mnie nie przekonuje - odgórne narzucenie pościeli,

To są jakieś sanepidowskie przepisy, swego czasu miałem ścinkę w PTSM w sytuacji, gdy nie miałem śpiwora, a nie chciałem pościeli, tylko tak pod kocem się przekimać.

to akurat mnie nie dziwi, bo i za granicą w ich schroniskach młodzieżowych albo masz śpiwór albo bierzesz pościel. Mi chodziło o obowiązek brania pościeli w schronisku, nawet kiedy masz ze sobą śpiwór (a takowy praktycznie zawsze ze sobą targam, niezależnie od tego czy mam coś "z pościelą" zarezerwowane, bo licho nie śpi)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 31-08-2011 09:47

Pudelek pisze: bo są tacy co się w schroniskach w ogóle nie stołują, a są tacy, co nie noszą ze sobą nic.

A są tacy co rozbijają się w krzalu, gotują na epigazie i mają wszelkie cenniki schroniskowe w głębokim poważaniu ;-).

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 31-08-2011 10:45

Z czego Wy ludzie robicie problemy...u Czechów jest pościel w schronisku i tyle. Tak mają i nikt ani nic tego nie zmieni. Do meczetu nie wolno wejść niedopowiednio ubranym i też nikt tego nie zmieni, tylko dlatego, że w polskich kościołach jest inaczej...dla mnie jałowość tej dyskusji jest porażająca...
1. Nie podoba Ci się pościel w schronisku - nie idź tam
2. Chcesz spać w śpiworze na zapchlonych kocach w polskim PTTK'u i żebrać te 20% (ok 5zł/noc) za legitymację - rób to, nikt nie broni, zarówno Czechy i jak Polska, to wolne, w miarę demokratyczne kraje, a że inne kraje..? No to i w schroniskach są też inne maniery...a ja uważam, że ta inność jest potrzebna.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 31-08-2011 10:49

Satan pisze:1. Nie podoba Ci się pościel w schronisku - nie idź tam
2. Chcesz spać w śpiworze na zapchlonych kocach w polskim PTTK'u i żebrać te 20% (ok 5zł/noc) za legitymację - rób to, nikt nie broni, zarówno Czechy i jak Polska, to wolne, w miarę demokratyczne kraje, a że inne kraje..? No to i w schroniskach są też inne maniery...a ja uważam, że ta inność jest potrzebna.

Obrazek

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 31-08-2011 12:31

Jeżeli ktoś chce spać w schronisku pod kocem bez pościeli, to prosze bardzo. Ale niech ma wkładkę do śpiwora lub jak kto woli śpiwór bieliźniany. Waży niewiele, kosztuje podobnie.
Kidyś napotkałem schronisko bez kocy (chyba Orle), przykryłem sie dodatkowo polarem i kurtke, i było ok. Był późny wieczór i nie chciało mi się juz iść po pościel i koce.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 31-08-2011 14:02

Satan pisze:Z czego Wy ludzie robicie problemy...

nie widzę, żeby ktoś robił tutaj problemy. Nie zauważyłem też, żeby ktoś miał pretensję, że Czesi urządzają schroniska po swojemu - słusznie napisane, że jeśli mi to się nie podoba, to tam nie pójdę.

Po prostu zdementowałem informację (bo jeszcze ktoś, kto w czeskich schroniskach nie był, może uwierzyć), jakoby w czeskich schroniskach noclegi były tanie - bo, moim zdaniem, ponad 4 dychy za najtańszy nocleg to tanio nie jest, i to niezależnie czy z pościelą lub bez.

Jeśli w Polsce trzeba zapłacić czasem mniej za nocleg to robi się rumor, że drożyzna, jak w Czechach to robi się nagle tanio? dziwna proporcja
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

Jacek925c
tramp

Postautor: Jacek925c » 31-08-2011 15:13

Przepraszam Ciebie nie wiem gdzie Ty w Czechach spałes że płaciłeś w przeliczeniu na złotowki po 40 złociszy, chyba w jakimś hotelu górskim typu Vyrowka, Paprsek, może Owcarna, widocznie nie miałeś szczęscia. Ja nigdy nie przekroczyłem 30 zł. I nie wszędzie narzuczano mnie pościel i kazano za nią płacić!

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 31-08-2011 15:27

Pudelek pisze:

nie widzę, żeby ktoś robił tutaj problemy. Nie zauważyłem też, żeby ktoś miał pretensję, że Czesi urządzają schroniska po swojemu - słusznie napisane, że jeśli mi to się nie podoba, to tam nie pójdę.

Po prostu zdementowałem informację...

Taaa...Ty jesteś zawsze święty i masz zawsze racje w swoich wywodach...

Pudelek pisze:Mi chodziło o obowiązek brania pościeli w schronisku, nawet kiedy masz ze sobą śpiwór...

Pudelek pisze:I na tym skończę porównywanie, bo nie lubię, jeśli schronisko narzuca mi komfort nie targania śpiwora itp.

Pudelek pisze: Argument o pościeli mnie nie przekonuje - odgórne narzucenie pościeli, to tak jakby narzucono mi obowiązek konsumpcji śniadania (albo kolacji), a potem stwierdzono "to tak jakbyś w PTTK od razu zamówił sobie posiłek albo i dwa".

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 31-08-2011 20:44

olo23333 pisze:Eco coś wiecej o tym miejscu please! Gdzie to jakieś foty - zainteresowałeś mnie bardzo...

Zgodnie z obietnicą zapodaję linka,zdjęcia od 13 do 26 :)
https://picasaweb.google.com/ecowarrior ... Snieznika#

I jeszcze fotki od Buby:
https://picasaweb.google.com/pulchny.wa ... e_i_zlote#

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 31-08-2011 22:43

Satan pisze:
Pudelek pisze:

Po prostu zdementowałem informację...

Taaa...Ty jesteś zawsze święty i masz zawsze racje w swoich wywodach...

Pudelek pisze:Mi chodziło o obowiązek brania pościeli w schronisku, nawet kiedy masz ze sobą śpiwór...

Pudelek pisze:I na tym skończę porównywanie, bo nie lubię, jeśli schronisko narzuca mi komfort nie targania śpiwora itp.

Pudelek pisze: Argument o pościeli mnie nie przekonuje - odgórne narzucenie pościeli, to tak jakby narzucono mi obowiązek konsumpcji śniadania (albo kolacji), a potem stwierdzono "to tak jakbyś w PTTK od razu zamówił sobie posiłek albo i dwa".

gdybyś zadał sobie trud i przeczytał całą dyskusję, to byś zauważył, że ja podniosłem kwestię nienajtańszych noclegów. Argument o pościeli, że niby dzięki temu noclegi są porównywalne z PTTK, dodał Ariel, na co stwierdziłem, że narzucania pościeli, a i owszem, nie lubię (co nie znaczy, że czasem nie korzystam). Co do racji - owszem, możesz twierdzić, że 250 koron to taniocha, a w Polsce 40 złotych to drożyzna - ok, twoja sprawa. Jak dla mnie i jedna i druga cena za najtańszy nocleg rewelacyjna nie jest. Nazwij to sobie "jałową dyskusją" lub jak chcesz. Ale nikt mi nie wciśnie kitu, że czeskie schroniska są tanie.

Przepraszam Ciebie nie wiem gdzie Ty w Czechach spałes że płaciłeś w przeliczeniu na złotowki po 40 złociszy, chyba w jakimś hotelu górskim typu Vyrowka, Paprsek, może Owcarna, widocznie nie miałeś szczęscia. Ja nigdy nie przekroczyłem 30 zł. I nie wszędzie narzuczano mnie pościel i kazano za nią płacić!

proponuję sobie kupić kalkulator a potem przeliczyć sobie korony na złotówki (250 koron to dokładnie 43 złote z groszami). Jeżeli nigdy nie przekroczyłeś 30 złotych to znaczy, że nocleg musiał kosztować maksymalnie 175 koron za noc. Więc nadal czekam z niecierpliwością na adresy tych schronisk górskich, gdzie za taką cenę można przenocować

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 01-09-2011 08:14

Pudelek pisze:gdybyś zadał sobie trud i przeczytał całą dyskusję, to byś zauważył, że ja podniosłem kwestię nienajtańszych noclegów.

Nie martw się, znam dyskudję od początku. Koleś zapodał pomysł ewentualnego zlotu po stronie czeskiej, bo jak słusznie zauważył, tam też są Sudety :D . Po czym posypała się lawina "babskich" zrzędzeń, że drogo, że pościel, że kicha, już Twoich cytatów o kelnerach w innych dyskusjach przytaczał nie będę...Nawet jeżeli tam zapłacisz te 40zł za nocleg, to wychodzi 10zł drożej za noc...serio pytam, czy to aż tak dużo, czy to tak duża zniewaga płacić tyle za nocleg. Pudelek - 40zł/noc to jak na standarty eurpejskie naprawdę tanio, taniej masz tylko Ukrainie...
Gdybym ja miał tak zrzędzić na każdym kroku, to wogóle bym na zloty nie jeździł, bo muszę wydać ok 300z-400zł na samą podróż, co przy wyjeździe tylko na weekend jest ceną, sam przyznasz, nie zachęcającą...

Pudelek pisze: Co do racji - owszem, możesz twierdzić, że 250 koron to taniocha, a w Polsce 40 złotych to drożyzna - ok, twoja sprawa. Jak dla mnie i jedna i druga cena za najtańszy nocleg rewelacyjna nie jest.

To moje słowa? :shock:

Pudelek pisze:Nazwij to sobie "jałową dyskusją" lub jak chcesz. Ale nikt mi nie wciśnie kitu, że czeskie schroniska są tanie.

No są tanie, bo 40zł za nocleg, to jak na Europę naprawdę tanio i tylko dlatego deprecjonować tam Zlot, to głupie, zresztą zauważ, że tylko Ty masz z tym problem...I dojrzyj w końcu do tego, że dla części ludzi turystyka nie zawsze polega na spaniu a zapchlonym kocu, jaraniu się 20% zniżką od PTTK, klejeniu gumą do żucia dziur w oknie, żarciu chińskich zupek, wkurzaniu się gdy wrzątek kosztuje 1zł i pokazywaniu w picassie gołej dupy...

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 01-09-2011 09:47

Ankieta odnośnie terminu i sugestie dotyczące miejsca kolejnego zlotu tutaj ->http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=2871
Proszę o zabranie głosu :)

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-09-2011 12:34

Satan pisze:Po czym posypała się lawina "babskich" zrzędzeń, że drogo, że pościel, że kicha,

jednak widać nie znasz dyskusji. "Babskie zrzędzenia" (faktycznie, najwyraźniej w Twoim otoczeniu krytyka należy tylko do kobiet, faceci się tylko ze wszystkim zgadzają) dotyczyło tylko kwestii taniości, kwestia pościeli pojawiła się przy okazji i nie z mojego pomysłu, kichę to sobie sprytnie wymyśliłeś... cytaty o kelnerach możesz spokojnie przytoczyć - nie tylko ja z tego forum pisałem, że w większości czeskich schronisk nie ma klimatu, że przypominają restaurację itp.. Lubisz schroniska-restaurację, to w porządku, ja wolę schroniska-schroniska...

Nawet jeżeli tam zapłacisz te 40zł za nocleg, to wychodzi 10zł drożej za noc...serio pytam, czy to aż tak dużo, czy to tak duża zniewaga płacić tyle za nocleg.

gdyby to była zniewaga, to bym nie nocował. Zniewagą jest wmawianie ludziom, że czeskie schroniska są tanie

Pudelek - 40zł/noc to jak na standarty eurpejskie naprawdę tanio, taniej masz tylko Ukrainie...

nie tylko, również w Polsce - a póki co mowa u górach i terenach położonych za miedzą, to będę porównywał schroniska czeskie do cen polskich, a nie niemieckich, francuskich czy norwerskich

Gdybym ja miał tak zrzędzić na każdym kroku, to wogóle bym na zloty nie jeździł, bo muszę wydać ok 300z-400zł na samą podróż, co przy wyjeździe tylko na weekend jest ceną, sam przyznasz, nie zachęcającą...

no widzisz, ja 300-400 złotych na dojazd nie wydam, więc wyższe koszty noclegów w moim budżecie są odczuwalne

No są tanie, bo 40zł za nocleg, to jak na Europę naprawdę tanio

tylko że do tej pory (i w tej dyskusji) porównywaliśmy z Polską, nie Europą. Chcesz to użyj argumentu "noclegi w czeskich schroniskach są dużo tańsze niż w francuskich, więc to idealne miejsce na zlot"

i tylko dlatego deprecjonować tam Zlot, to głupie

deprecjonowałem tam Zlot? bardzo ciekawe, w którym momencie? tym ciekawsze, że swojego czasu sam wspominałem, że można po czeskiej stronie zrobić zlot

zresztą zauważ, że tylko Ty masz z tym problem...

tak mam w zwyczaju, że jak coś mi się nie podoba, to o tym piszę. Inni albo się ze wszystkim zgadzają, wolą też siedzieć cicho, bo zaraz jakiś obrońca wyskoczy, ale ktoś napisze "znowu kłótnia" (w końcu na forum wszyscy powinni się zgadzać). Cóż, każdy jest inny

I dojrzyj w końcu do tego, że dla części ludzi turystyka nie zawsze polega na spaniu a zapchlonym kocu, jaraniu się 20% zniżką od PTTK, klejeniu gumą do żucia dziur w oknie, żarciu chińskich zupek, wkurzaniu się gdy wrzątek kosztuje 1zł

nie pamiętam kiedy spałem w zapchlonym kocu, zniżki nie mam, gumy nie żuję, więc nie mogę ją kleić, zupki chińskie jem w górach rzadko, a już w schroniskach to praktycznie nigdy. Za wrzątek możesz płacić nawet całą swoją pensję, proszę uprzejmie - ja się będę wkurzał.

i pokazywaniu w picassie gołej dupy...

jedni pokazują kwiatki, inni krzyże i święte obrazy (to dopiero jest poważna turystyka do polecenia innym), a jeszcze inni gołe dupy.

Wróć do „Imprezy”