zlot

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 01-09-2011 12:37

Pudelek pisze:no widzisz, ja 300-400 złotych na dojazd nie wydam, więc wyższe koszty noclegów w moim budżecie są odczuwalne

No to zostaje Ci tylko Potrójna :-D.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-09-2011 12:40

na szczęście nie tylko :)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 01-09-2011 13:20

Pudelek pisze: "Babskie zrzędzenia" (faktycznie, najwyraźniej w Twoim otoczeniu krytyka należy tylko do kobiet, faceci się tylko ze wszystkim zgadzają)

Nie, w moim otoczeniu potrafi się odróznić krytykę od zrzędzenia i malkontenctwa, a że w moim otoczeniu faktycznie "baby" częściej zrzędzą niż krytykuja, to jakoś mi się skojarzyło czytając Twoje posty.

Pudelek pisze:nie tylko ja z tego forum pisałem, że w większości czeskich schronisk nie ma klimatu, że przypominają restaurację itp.. Lubisz schroniska-restaurację, to w porządku, ja wolę schroniska-schroniska...

Czeskie schroniska przypominają restaurację? To Ty chyba nigdy w prawdziwej restauracji nie byłeś.
Bardzo ciekawi mnie to porownanie: schronisko-restauracja i schronisko - schronisko, czyli, że co? W schronisku-schronisku nie można nic zjeść? Schronisko-restauracja nie udziela noclegu-schronenia? Zgłupiałem, gdyż ten podział widzę pierwszy raz...
Oraz co znaczy "klimat"? Brak ogrzewania w zimne dni, bryza od podwórza przez nieszczelne okna? Bo rozumiem, że mówimy o klimacie pogodowym w polskim schronisku, który nie rzadko jest taki sam jak poza budynkiem.

Pudelek pisze:gdyby to była zniewaga, to bym nie nocował. Zniewagą jest wmawianie ludziom, że czeskie schroniska są tanie

Bo są tanie, 40zł to nie jest wygórowana cena i porównując ją do...tutaj odsyłam do następnego akapitu...

Pudelek pisze:nie tylko, również w Polsce - a póki co mowa u górach i terenach położonych za miedzą, to będę porównywał schroniska czeskie do cen polskich, a nie niemieckich, francuskich czy norwerskich

No właśnie. Nie zajarzyłeś, więc spieszę wyjaśnic: porównanie cen miało miejsce do Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii i Ukrainy, a więc miejsc gdzie miałem okazje nocować w warunkach turystycznych. W mojej ocenie cena 40zł nie jest wygórowana w tym zestawieniu, a jeżeli już tak bardzo uczepiłeś się aby porównywać tylko na linii Polska - Czechy, to 40zł versus 30zł w Polsce, patrząc co oferuje polskie i czeskie schronisko (o przepraszam...schronisko-restauracja...), to Czesi wypadają znacznie korzystniej.
Spałem juz w kilku czeskich schroniskach i nigdy nie czułem braku klimatu, zawsze sporo ludzi, zawsze dobre i zimne piwko, zawsze smaczne i świeże jedzenie, zawsze miły, schludny myśliwsko-leśniczówkowy (że tak go nazwę) wystrój wnetrza, gorące napoje, jak kawa czy herbata w schludnej filiżnace, a nie parzącym, beznadziejnym plastyku, wszyscy wokól rozgadani, uśmiechnięci, weseli, gadają jakby znali się od lat, ot Czesi...a całośc za ogromną róznicę 10zł/dobę...
Dodam, że mimo pościeli, spałem w śpiworze, bo lubię.

Pudelek pisze:tylko że do tej pory (i w tej dyskusji) porównywaliśmy z Polską, nie Europą. Chcesz to użyj argumentu "noclegi w czeskich schroniskach są dużo tańsze niż w francuskich, więc to idealne miejsce na zlot"

...tutaj należy przeczytać powyższy tekst...

Pudelek pisze:deprecjonowałem tam Zlot? bardzo ciekawe, w którym momencie? tym ciekawsze, że swojego czasu sam wspominałem, że można po czeskiej stronie zrobić zlot

Królu Złoty, a więc podaj proszę to Twoje idealne, tanie miejsce w Czechach...? Bez wścibskich kelnerów, białej pościeli, aby było schronisko-schronisko, aby był klimat (oczywiście nie taki jak na dworze) i aby wszystko kosztowało 25zł, no powiedzmy 30zł...
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-09-2011 13:38

Satan pisze:
Królu Złoty, a więc podaj proszę to Twoje idealne, tanie miejsce w Czechach...? Bez wścibskich kelnerów, białej pościeli, aby było schronisko-schronisko, aby był klimat (oczywiście nie taki jak na dworze) i aby wszystko kosztowało 25zł, no powiedzmy 30zł...

no właśnie takowego nie ma, o czym piszę przez kilka poprzednich postów. Nie ma, bo za taką cenę tam się nie prześpisz, pościel jest obligatoryjna w niemal każdym obiekcie, kelnerzy (plus zakaz spożywania własnych posiłków) to norma, klimat, cóż, najlepszy zazwyczaj był tam, gdzie mało było innych gości, zwłaszcza tych, co dotarli samochodem pod sam budynek...

o tym wszystkich pisałem wyżej, pisałem wcześniej, że czeskie schroniska też nigdy nie będą dla mnie czymś wymarzonym. Tylko co to ma wspólnego z deprecjonowaniem idei zlotu w Czechach? To teraz musi być jakieś idealne miejsce noclegowe, żeby tam zorganizować zlot czy wyjazd?
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 01-09-2011 14:32

Pudelek pisze:To teraz musi być jakieś idealne miejsce noclegowe, żeby tam zorganizować zlot czy wyjazd?

No wg Twoich wywodów, idealne to takie za 25-30zł...
A więc reasmując, przeszkodą jest 10 polskich nowych złotych, których w Czechach wydać nie warto (nadprogramowo). Nie kupuję tego. Nie rozumiem tego. Amen.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-09-2011 14:39

Satan pisze:
Pudelek pisze:To teraz musi być jakieś idealne miejsce noclegowe, żeby tam zorganizować zlot czy wyjazd?

No wg Twoich wywodów, idealne to takie za 25-30zł...
A więc reasmując, przeszkodą jest 10 polskich nowych złotych, których w Czechach wydać nie warto (nadprogramowo). Nie kupuję tego. Nie rozumiem tego. Amen.

nie dziwię się, że nie rozumiesz, skoro nadal nie zadałeś sobie trudu przeczytania moich wypocin. Gadał dziad do obrazu, a obraz swoje.

Zgadzam się tylko z tym amen - dalsze ciągnięcie tego może być zaraźliwe.

Awatar użytkownika
seb_135
wędrowiec

Postautor: seb_135 » 01-09-2011 15:48

a tak się dobrze bawiłem... ;-)
"following our will and wind we may just go where no one's been"

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 01-09-2011 18:04

Pudelek pisze:Gadał dziad do obrazu, a obraz swoje.

Pudelku - to samo można powiedzieć o Tobie ;-). Wszak my tu roztaczamy alternatywne wizje turystyki górskiej do tej jakże pożądanej przez Ciebie. I o ile jesteśmy w stanie jakoś zrozumieć Twoje uwielbienie dla PTTK-owskiej przaśnej rzeczywistości, o tyle trudno nam pojąć co Tobą kieruję w negacji naszego podejścia do turystyki. Wszak nie każdy jest pokornym wyznawcą nauk markiza de Sade i nie traktuje zakurzonego PTTKowskiego koca jako specjalnego fetysza. I w czym jest gorszy uprzejmy czeski kelner od wydzierającej się na całe schronisko polskiej baby? Czasami te dodatkowe atrakcje są naprawdę więcej warte niż dopłacenie zaledwie dwóch piw do o wiele lepszej jakości noclegu...

Jacek925c
tramp

Zlot

Postautor: Jacek925c » 02-09-2011 18:44

Chciałbym się włączyć ponownie do dyskusji. Ja jestem tym kolesiem który ją rozpoczął, nie przypuszczałem , ze tak się ona rozwinie, że zamiast o terminie i miejscu zlotu będzie się pisać o takich sprawach, jak powyżej. Poddałem miejsce Czechy, albowiem od pewnego czasu chodzę po nich, jestem Przodownikiem TG oraz przewodnikiem sudeckim / w stanie spoczynku/, od 10 lat jestem członkiem Klubu Czeskich Turystów i nie jest prawdą że Czesi nas nie lubią. Chciałbym stanąnąc w obronie Satana albowiem widzę że teraz Pudelek atakuje jego niesłusznie . Być może cena noclegów po polskiej i czeskiej stronie się wyrównała,być może też już tanio się tam nie prześpisz. W tym roku jescze tam nie nocowałem. Ale jakby przepatrzeć strony internetowe to napewno by się znalazło tam tani nocleg. Poza tym porównując ceny i warunki w schroniskach tam jest o wiele lepiej. Rozpoczynając tutaj dyskusję, nie przypuszczałem że wsadzam kij w mrowisko i wszystko się skupi na jednej osobie. Nie zamierzałem i zamierzam nikogo namawiać do spania w drogich schroniskach, każdy wybiera taki nocleg jaki lubi!. Jeden wybiera pałatkę i spanie w lesie, drugi namiot i pole namiotowe a jescze inny, PTSM lub schronisko. Każdemu wg potrzeb i posiadanych pieniędzy. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, nie było to moim celem.

Wróć do „Imprezy”