(og) Kurs na przewodników na obszar Sudetów - JG

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 09-06-2009 16:51

apollo pisze:[...] A tak serio, to musiałbym zbadać przepisy, ale mam przeczucie, że obowiązkowe przynależenie do PTTK jest w tej sprawie klauzulą niedozwoloną [...]
Jeśli możesz, to byłbym wdzięczny. Może tobie będzie łatwiej, bo ja na przepisach się nie znam i nie bardzo wiem gdzie szukać.
Albo mnie nakieruj.
[...] "if you got nothing nice to say, welcome to the club" [...]

Dobre :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-06-2009 17:37

apollo pisze:wreszcie wygląda na to, że będą dwa kursy równolegle prowadzone
Dwa kursy sudeckie raz na dwa lata to faktycznie bardzo imponująca liczba. A co z innymi polskimi miastami, takimi jak np. Warszawa, Gdańsk, Lublin, Łodź, Katowice czy Gliwice, gdzie o wiele częściej organizowane są kursy beskidzkie?
apollo pisze:M. zd. nie ma co biadolić, tylko się zapisywać
A co z tymi co nie mają ochoty zapisywać się do PTTK albo nie zbierali punktów na GOT bo ich to nie interesuje, a mieszkają w samej Jeleniej Górze? Mają jakiś wolny wybór?
apollo pisze:A tak serio, to musiałbym zbadać przepisy, ale mam przeczucie, że obowiązkowe przynależenie do PTTK jest w tej sprawie klauzulą niedozwoloną
Dokładnie tak właśnie jest. Podobnie z wymogiem posiadania GOT PTTK. To przepisy resortowe dokładnie określają jakie wymagania muszą dopełnić organizatorzy kursów i jakie warunki muszą spełniać kandydaci przyjmowani na kurs. Nie ma tam ani zdania o PTTK i GOT-ach.
Obrazek

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 09-06-2009 20:41

W związku z ogłoszeniem o kursie chciałem zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Punkty GOT-jesteśmy w Schengen a mój ulubiony ogromny sudecki obszar szeroko rozumianych Jeseników nie istnieje w punktacji GOT.

Druga sprawa, jakieś pół roku temu oglądałem pytania z egzaminu. Był jakiś widoczek z jakiegoś malowniczego miejsca w Kotlinie Kłodzkiej i trzeba było opisać co się widzi. Tak sobie pomyślałem, że gdyby egzaminatorów przepytać z jakiegoś widoczku zrobionego gdzieś w okolicach Szumperka to nie wiem czy znalazłaby się prawidłowa odpowiedz.

Osobiście uważam, że kurs to strata czasu, że dużo lepiej samemu poznawać góry.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 09-06-2009 22:51

Znowu łobuzujecie :), więc wydzieliłem wątek dot. GOT :arrow: http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1796&highlight=

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-06-2009 23:10

apollo pisze:Znowu łobuzujecie :), więc wydzieliłem wątek dot. GOT :arrow: http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1796&highlight=
A ja pozwolę sobie powrócić do meritum, bo to jakoś uszło mojej uwadze, i odnieść się do stwierdzenia:
Prawdziwi mężczyźni niech próbują, albo zamilkną
Otóż prawdziwi mężczyźni wiedzą, że z gównem jeszcze nikt nie wygrał. Jedyne co można, to unikać kontaktu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 10-06-2009 14:00

I pozamiatane :D

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 10-06-2009 18:26

apollo pisze:Znowu łobuzujecie :), więc wydzieliłem wątek dot. GOT

W ferworze burzliwych dyskusji ostatnio posty w wielu wątkach odbiegają od meritum :)

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 14-06-2009 11:12

apollo pisze:.
Jak nie organizowano kursów, to było źle, dziady, kasta itd.
Gdy wreszcie wygląda na to, że będą dwa kursy równolegle prowadzone (Wrocław i JGóra)

Hmm a kiedy nie organizowano kursów?.
Pozatym równolegle to w zasadzie kursy idą cały czas z drobną różnicą iż w JG trwa 2 lata a we Wrocławiu 1,5 r)

A tak serio, to musiałbym zbadać przepisy, ale mam przeczucie, że obowiązkowe przynależenie do PTTK jest w tej sprawie klauzulą niedozwoloną - i można byłoby ich postraszyć interwencją w co najmniej dwóch instytucjach (Prezes UOKiK i RPO).
Prawdziwi mężczyźni niech próbują, albo zamilkną z narzekaniami na wieki. ;)

To mogło by być ciekawe ;)
W zasadzie co do wymagań to minimalne ustala Ustawa i Rozporządzenie a teoretycznie organizator może wprowadzić swoje dodatkowe (pod warónkiem że są zgodne z prawem)
SKPS z nami w Sudety
http://skps.wroclaw.pl
"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 14-06-2009 11:20

Lech pisze:Dwa kursy sudeckie raz na dwa lata to faktycznie bardzo imponująca liczba. A co z innymi polskimi miastami, takimi jak np. Warszawa, Gdańsk, Lublin, Łodź, Katowice czy Gliwice, gdzie o wiele częściej organizowane są kursy beskidzkie?

Były jeszcze kursu w Ząbkowicach i Stroniu Śląskim.
Co do innych miast to cóż jest wolność więc kto chce kursy organizuje kto nie chce to nie organizuje
A co z tymi co nie mają ochoty zapisywać się do PTTK albo nie zbierali punktów na GOT bo ich to nie interesuje, a mieszkają w samej Jeleniej Górze? Mają jakiś wolny wybór?

Oczywiście że mają jeśli się zorganizują to mogą dojeżdżać na kurs SKPSu :)
Ten jako kurs nie PTTKowski nie ma ograniczeń innych niż ustawowe (choć one odnoszą się do momentu zdawania egzaminu a nie uczestnictwa w kursie np 18 lat i średnie wykształcenie)
SKPS z nami w Sudety

http://skps.wroclaw.pl

"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 14-06-2009 11:21

Wędrowniczek pisze:Hmm a kiedy nie organizowano kursów?

To był taki skrót myślowy - wydaje mi się, że kiedyś ktoś narzekał, że poza Wrocławiem nie organizuje się kursów.

Wędrowniczek pisze:To mogło by być ciekawe ;)
W zasadzie co do wymagań to minimalne ustala Ustawa i Rozporządzenie a teoretycznie organizator może wprowadzić swoje dodatkowe (pod warónkiem że są zgodne z prawem)

No właśnie - ta zgodność z prawem ;). Nie mam niestety czasu obecnie na przeanalizowanie sytuacji prawnej, ale instynkt mi podpowiada, że co najmniej w przypadku pewnej części kursantów wymóg przynależenia do PTTKu byłby sprzeczny z prawem.

Wróć do „Imprezy”