Czesi - tak blisko a tak inaczej...

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 19-12-2006 16:38

buba pisze:jedno jest pewne- ten watek wybitnie mnie zniechecil do wybrania sie w czeskie gory... a nawet mnie kiedys ciagnelo...ale infrastruktura jeszcze wieksza niz u nas,jeszcze wiecej znakowanych wiecej sciezek i szlakow, u podnoza gor kompleksy sportowe z boiskami i kortami i tlumy na szlakach...

Nie przesadzaj. W czeskich górach jest dużo więcej takich miejsc, jakie lubisz. A boiska sportowe, korty i inne obiekty są tak usytuowane, że turyście wędrującemu po górach nie przeszkadzają. Sa też schroniska gorskie czyli horske chaty, schrony samoobsługowe i wcale nie ma tam jakichś tłumów, bo ruch turystyczny rozkłada się w miarę równomiernie.
Obrazek

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 19-12-2006 22:32

ufff, to moze jednak sie wybiore :) jakby co to pierwszym celem bylby smrk- ten w izerskich- ponoc pod wieza jest tam taki pokoik w ktorym mozna milo przenocowac :)

Wieter
tramp

Postautor: Wieter » 16-01-2007 16:07

Wontek zaiste ciekawy ,piszecie o różnicach między nami a Czechami (akuratnio w kontekście gór i sportu), niektórzy to uzasadniają tym, że czesi mają to we krwi - słusznie,bardzo słusznie, ja bym rzekł "w kulturze" ; czy może uważacie, że Niemcy onyj sport też mają we krwi (ilu ich w Karkonoszach chociaż, albo odwołując się do przyczyny tego tematu -zaopatrzenia się w sprzęt turystyczny, niemiecki sklep Globtrotter-zna ktoś większy i lepiej zaopatrzony sklep tey branży w Europie? )? Może doszukiwać się sportowych i wielu innych różnic w tym że Niemcy i Czesi to ten sam krąg kulturowy, a Polacy już zupełnie inny. Nas ktoś do Ukraińców porównał - też w tym troche prawdy.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 16-01-2007 16:31

To fakt, Czesi mają trochę z Niemców: są pracowici, dbają o swoje obejścia, no i uroda wielu Czeszek... pozostawia wiele do życzenia (są równie piękne, jak Niemki). :lol:

Padawan
tramp

Postautor: Padawan » 18-01-2007 00:22

Aktualna Miss Świata jest z Czech. I fakt, że powinni powołać komisję śledczą która zbada ten wybór nie zmienia niczego :)
Poza tym są mniej pracowici od Polaków, ale pracują z dużo większym zaangażowaniem. A co do dbania o obejścia, to śmiem twierdzić, że teza ta jest sprzeczna z rzeczywistością :)
stmt = connection.createStatement();

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 10-12-2008 17:05

Słucham od pewnego czasu programu 1. Czeskiego Radia (Radiozurnal) - i jestem zaskoczony ilością prezentowanych informacji o Polsce. By w naszych wiadomościach mówiono o Czechach, potrzeba megamedialnej bomby w stylu dinozaur pogryzł Prezydenta Czech.
Wyobraźcie sobie, że przed chwilą podali w wiadomościach - na ogólnoczeskiej bądź co bądź stacji - że we Wrocławiu odkopano niewybuch. :roll:
Jestem naprawdę mile zaskoczony.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 10-12-2008 17:27

a co się dziwisz? takie pokręconego kraju jak RP nie ma już w Europie, więc Czesi nadają wiadomości z "Afryki dzikiej" :D
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Wróć do „Hyde Park”