Niedźwiedź w drodze w Góry Świętokrzyskie

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
cezaryol
bardzo stary wyga

Niedźwiedź w drodze w Góry Świętokrzyskie

Postautor: cezaryol » 07-09-2012 16:53

Trwają poszukiwania niedźwiedzia, którego myśliwy miał zauważyć koło Książa Wielkiego, między Miechowem a Jędrzejowem.

Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... z25ndL4AUl

Eco! Trzy miesiące temu stwierdziłeś, że taka sytuacja jest prawdopodobna. Teraz się potwierdza.
Prorok, czy co? :)

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 07-09-2012 18:26

Hihi, nic tylko w dobie kryzysu założyć prywatną działalność gospodarczą pod pryzmatem wróżb i przepowiedni. A, że zbliża się jesień i zabawy andrzejkowe więc temat będzie chodliwy :D
A tak serio, to faktycznie, poruszaliśmy ten temat. To co prawda pojedynczy przypadek, ale kto wie, trochę poczekać i być może przekroczą również Bramę Morawską, wraz z wilkami, by zasilić faunę Sudetów...

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 07-09-2012 18:30

ecowarrior pisze:Hihi, nic tylko w dobie kryzysu założyć prywatną działalność gospodarczą pod pryzmatem wróżb i przepowiedni. A, że zbliża się jesień i zabawy andrzejkowe więc temat będzie chodliwy :D
A tak serio, to faktycznie, poruszaliśmy ten temat. To co prawda pojedynczy przypadek, ale kto wie, trochę poczekać i być może przekroczą również Bramę Morawską, wraz z wilkami, by zasilić faunę Sudetów...

Nie mam nic przeciwko zwierzętom, ale niedźwiedzi wolałbym w Sudetach a zwłaszcza w Jesenikach nie spotykać :?

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 07-09-2012 22:37

ecowarrior pisze:To co prawda pojedynczy przypadek, ale kto wie, trochę poczekać i być może przekroczą również Bramę Morawską, wraz z wilkami, by zasilić faunę Sudetów...

ty mi nic nie mow o wilkach!!! :lol:
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 07-09-2012 23:51

ecowarrior pisze:A tak serio, to faktycznie, poruszaliśmy ten temat. To co prawda pojedynczy przypadek, ale kto wie, trochę poczekać i być może przekroczą również Bramę Morawską, wraz z wilkami, by zasilić faunę Sudetów...

Wilki są już w Borach Dolnośląskich, pod Wrocławiem (Dolina Odry), i pod Poznaniem- przypadki udokumentowane kamerami TV zainstalowanymi na przejściach dla zwierzyny nad autostradą oraz wymierzonymi przeciwko podrzuczacom śmieci do lasu.
Czescy leśnicy planowali sprowadzenie pary niedźwiedzi w Jeseniki (zdaje się, że było o tym na forum), ale nie wiem, z jakim skutkiem.

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 08-09-2012 13:45

:)
Obrazek

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 08-09-2012 18:55

Michał pisze:Czescy leśnicy planowali sprowadzenie pary niedźwiedzi w Jeseniki, ale nie wiem, z jakim skutkiem.

To nie leśnicy ( może na szczęście ), lecz działające w Kralikach stowarzyszenie pod nazwą Patriot CZ. Proponowali, by niedźwiedzie przenieść np.ze Słowacji już w 2013 r. Uzasadniają swoje pomysły tym, że teren Jesioników, Gór Rychlebskich i masywu Śnieżnika był w dawnych czasach naturalnym domem tych zwierząt. Nie chcą jednak robić niczego wbrew opinii publicznej, a ta jest przeciw temu pomysłowi. Takie samo stanowisko prezentują władze lokalne. Starostka Javornika przypomniał, że gdy przed laty pojawił się w okolicy niedźwiedź, to wywołał popłoch i strach wśród mieszkańców.
W tej sprawie władze CHKO Jeseniky nie przewidują żadnej swojej aktywności, uznając, że ta kwestia nie jest przewidziana w planach ich działania.
W dodatku decyzja w tej sprawie leży w gestii ministerstwa środowiska, więc na razie to tylko pomysł stowarzyszenia, który raczej nie doczeka się realizacji.

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 08-09-2012 19:39

Swego czasu wśród wrocławskich ekologów pojawił się pomysł zasiedlenia niedźwiedzia w Górach Bystrzyckich. Argumentacja była podobna jak w przypadku Jeseników. Ale ja bym im zaproponował, by niedźwiedzia zasiedlili we Wrocławiu ( mają tak dużo parków). Dawno temu i tam występował. :D

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 08-09-2012 19:45

włodarz pisze:Swego czasu wśród wrocławskich ekologów pojawił się pomysł zasiedlenia niedźwiedzia w Górach Bystrzyckich. Argumentacja była podobna jak w przypadku Jeseników. Ale ja bym im zaproponował, by niedźwiedzia zasiedlili we Wrocławiu ( mają tak dużo parków). Dawno temu i tam występował. :D

Podoba mi się ta argumentacja :)
Pomysł próby zasiedlenia niedźwiedziami Sudetów mi się nie podoba. Chodząc po tych górach na razie nie obawiam się, że w najmniej nieoczekiwanej sytuacji i i w dowolnym miejscu spotkam to zwierzę. Gdyby pomysły sprowadzenia niedźwiedzi zostały zrealizowane, z takim podejściem byłby problem.

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Postautor: seba123 » 09-09-2012 07:30

później ekolodzy zamkną kilka ulic i wytyczą je innym przebiegiem bo misiu robi kupe w pobliżu (vide: Śnieżne Kotły i Sokół Wędrowny)

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-09-2012 07:43

cezaryol pisze:Chodząc po tych górach na razie nie obawiam się, że w najmniej nieoczekiwanej sytuacji i i w dowolnym miejscu spotkam to zwierzę.

A gdy chodzisz po Beskidach to cały czas myślisz o tym, że zza krzaka może wychylić się niedźwiedź, a tym samym czujesz wewnętrzne skrępowanie niepozwalające Ci w takim samym stopniu czerpać radość z chodzenia po Beskidach jak po Sudetach?
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 09-09-2012 08:14

Raubritter pisze:A gdy chodzisz po Beskidach to cały czas myślisz o tym, że zza krzaka może wychylić się niedźwiedź, a tym samym czujesz wewnętrzne skrępowanie niepozwalające Ci w takim samym stopniu czerpać radość z chodzenia po Beskidach jak po Sudetach?

Trochę niestety tak :(

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 09-09-2012 08:40

Fadel pisze::)
Obrazek

Motyla noga!
Wiesz coś więcej o tym wydarzeniu? Co z osobami mieszczącymi się wewnątrz namiotu? Miś narobił więcej szkód, czy tylko zdemolował namiot i sobie poszedł?

włodarz pisze:Ale ja bym im zaproponował, by niedźwiedzia zasiedlili we Wrocławiu ( mają tak dużo parków). Dawno temu i tam występował. :D

Hehe, dobre :D

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 09-09-2012 09:08

Zdjęcie wygooglowałem, więc nic nie wiem na temat tego zdarzenia. Z wyglądu widac, że to maluszek, więc pewnie z ciekawości podszedł. Z reguły niedźwiadki starają się zejśc człowiekowi z drogi (słuch i węch mają znakomite), chyba, że zostaną nauczone innych zachowań, np. że turyści oferują im coś do jedzenia. Dlatego nie powinno się ich dokarmiac. Najlepiej nie nocowac w rejonie gdzie występują, lepiej rozbijac się powyżej granicy lasu, a jeśli nie ma wyjścia, to zywnośc zostawic w plecaku na zewnątrz namiotu.

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 17-09-2012 10:27

Obiło mi sie kiedys o uszy, że niedźwiedź to jedyne większe zwierzę, które może sie pchać do namiotu. Nie wiem czy to prawda, że jedyne ale znam 2 wiarygodne przypadki wyżarcia przez misia jedzenia z przedsionka namiotu. Z drugiej strony tymi niedźwiedziami to też bez paniki. Na szczęście nie jesteśmy dla nich smakowitym kąskiem :wink:

Wróć do „Hyde Park”