Gromnik i okolice

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Gromnik i okolice

Postautor: Apollo » 25-04-2010 20:24

Plan miał być nieco inny, ale ostatecznie ruszyliśmy 25 IV w stronę Jegłowej - i dalej na Gromnik.
Okazało się, że tamten rejon obfituje w krzyże pokutne:

2 krzyże tuż za Strzegomiem, w stronę Oławy:
Obrazek
3 krzyże przy drodze na Biedrzychów:
Obrazek

Zresztą od miejscowego dowiedzieliśmy się, że inny krzyż - acz w gorszym stanie - jest paręset metrów dalej, w polu.
Błąkając się po terenie zastanawialiśmy się z żoną, czy wystawienie krzyża - co kończyło okres pokuty po zabójstwie - było jedyną karą dla mordercy? Wygląda, że chyba tak - na pokutę składała się i pielgrzymka na boso, i pokrycie kosztów pogrzebu, i renta dla rodziny, a w końcu krzyż - ale innej kary w średniowieczu nie było.

Wiosna w pełni - to fakt:
Obrazek Obrazek
Motylków, ptaszków i innych boskich stworzonek - multum. Nawet zwinka już na pełnych obrotach:
Obrazek

W Jegłowej kopalnia sprawia wrażenie czynnej:
Obrazek
chociaż na mapie Planu - Przedgórze Sudeckie - oznaczona jest jako nieczynny kamieniołom. Odkryłem dziś, że to ciekawe miejsce do nurkowania:
Obrazek
Taplały się tam dziś 3 osoby; po wynurzeniu, nurkująca dziewczyna lapidarnie ujęła to tak: "ja pier#$lę, zaje#$ście". To chyba znak, że jest tutaj ciekawie, może nawet ciekawiej niż w Zimniku.

Pokręciliśmy się szlakami - i bez szlaków - na Gromnik i wokół Gromnika, a potem wróciliśmy do Jegłowej.
Może się starzeję, ale coraz bardziej lubię pogórza, przedgórza i inne wzgórza ;).

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 26-04-2010 17:15

No proszę, mapa Przedgórza zakupiona, ale w ruch nie poszła, a Ty kusisz, kusisz...
Na pierwszym krzyżu zauważyłem dwa miecze, jak wnioskuję, to one świadczyły o tym dlaczego owy krzyż powstał...

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 26-04-2010 18:28

ecowarrior pisze:Na pierwszym krzyżu zauważyłem dwa miecze, jak wnioskuję, to one świadczyły o tym dlaczego owy krzyż powstał...

Gdzieś tam wyczytałem, że od XV w. zaczęto ryć symbol narzędzia zbrodni na krzyżach, aczkolwiek zdarzały się również atrybuty zawodu wykonywanego przez ofiarę (np. młotek i obcęgi). Chociaż co do tych obcęg, to pomyślałem sobie, że może to też narzędzie zbrodni, a zabójcą był ówczesny dentysta. ;)

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 28-04-2010 21:03

Sebastianie - witaj na forum! ;)

Zdecydowanie Jegłowa! I to samiutki teren kopalni! ;)
W Gębczycach jest inne nurkowisko:
http://www.nurkomania.pl/nurkowisko_gebczyce.htm
O Jegłowej nie znalazłem żadnego materiału (podejrzewam, że głębokość nie przekracza 15 m, widoczność szacuję na kilka m).

Może kiedyś posprawdzamy te warunki? ;)

Awatar użytkownika
seb_135
wędrowiec

Postautor: seb_135 » 28-04-2010 21:52

sebastianj pisze:forum sledze od jakiegoś roku może dłużej lecz nie miałem śmiałości :D

też tak miałem na początku :D
"following our will and wind we may just go where no one's been"

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 28-04-2010 23:17

sebastianj pisze:Gębczyce znam bo kilka razy tam nurkowałem.

I jakie wrażenia?
Ja znam tylko opis na nurkomanii, a tam straszą słabą przejrzystością wody, raczej ubogą fauną i ciemnościami... Może założymy nowy temat: nurkowiska w Sudetach? ;)

Awatar użytkownika
przemjerm
tramp

Postautor: przemjerm » 29-04-2010 07:06

W Jegłowej kopalnia sprawia wrażenie czynnej

Oj, ona sprawia takie wrażenie od dawna. Byłem z miesiąc temu poszukać kryształów, po siedmioletniej przerwie. Jedyne co się zmieniło, to większe drzewka na hałdach. No i powolny demontaż jednej koparki (tą drugą przestawiono wyżej i jak widzę, stoi cała).

Na górze działa jakiś zakład, coś tam się dzieje (jeżdżą ładowarkami, jakieś samochody), możliwe, że eksploatują jakąś hałdę.

Rejon jeziorka służy (przynajmniej kiedyś) miejscowym jako kąpielisko (choć miejsce to średnie, od razu głęboko, woda zimna).

Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
przemjerm
tramp

Postautor: przemjerm » 29-04-2010 12:01

(..)na Gromniku (...) festyn (...) radiu eska

Oj. Źle to wygląda.

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 29-04-2010 18:46

kurde, akurat wtedy chciałem tam pojechać... :evil:
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 07-08-2010 18:39

Ruda - witaj na forum!
Dzięki za opis! Rozpytywałem znajomych, ale nikt o Jegłowej (jako nurkowisku) nie słyszał. Chętnie bym tam ponurał, bo blisko z Wrocka, a i - z tego co piszesz - bardzo tam ciekawie. Odezwę się na priv.

Wróć do „Relacje z wypraw”