Mało znane miejsce w Sudetach

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Re: Mało znane miejsce w Sudetach

Postautor: Hazmburk » 12-10-2016 19:54

Lech pisze:Po prostu na tej mapie nie ma zaznaczonego pomnika J.A Komenskiego i choćbyś stawał teraz na uszach nie udowodnisz, że jest.

Nie zamierzam stawać na uszach ani niczym innym, bo nie jestem Tobą. Pomnika J.A. Komenskiego nie ma na tej mapie - tu się całkowicie zgadzam. Ale jest zaznaczone miejsce, w którym ten pomnik jest, a tego dotyczyły Twoje zarzuty wobec map na samym początku dyskusji:

Lech pisze:Na innych mapach, w tym polskich, nie ma nawet zaznaczonego miejsca z pomnikiem. Mapy którą prezentujesz nie posiadam, ale wygląda na to, że jest jedną z nielicznych zawierających taki opis. A samo miejsce gdzie stoi pomnik jest w terenie nieco zaniedbane.

Lech pisze:Na czeskiej mapie internetowej nie ma nawet zaznaczonego miejsca, gdzie stoi pomnik Komenskiego.

To miejsce nazywa się Růžový palouček.

Mam w swoim domowym archiwum jeszcze inne mapy turystyczne, i to w skalach takich jak 1:50 000 i 1:75 000, w tym czeskie, na których ten pomnik też nie jest zaznaczony i nie jesteś w stanie udowodnić, że takie mapy nie istnieją.

Nie muszę. Wystarczy, że Ty nie udowodniłeś, że takie mapy istnieją.

Tak więc na razie jest 8 : 1.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 12-10-2016 20:36

Hazmburk pisze:Ale jest zaznaczone miejsce, w którym ten pomnik jest
Znowu wijesz się jak piskorz. Nie jest zaznaczony ani pomnik ani nie ma w tym miejscu napisu "Pomnik J.A Komeńskiego". Krótko mówiąc próba stawania na uszach się nie udała.
Hazmburk pisze:To miejsce nazywa się Růžový palouček.
Kolejna próba stawania na uszach zakończona niepowodzeniem. Růžový palouček czyli Różowa Łączka wcale nie jest tym samym co pomnik. To co tu wypisujesz, to nie są rzeczowe argumenty, tylko generalizujące ogólniki, rzucane na oślep byle tylko stanąć na uszach. Růžový palouček jest bezpośrednio na granicy z Polską. Gwoli ścisłości, a przecież jesteś bardzo dokładny, wręcz upierdliwy w swych dociekaniach, to przyjmij sobie do wiadomości, że to nie ten sam obiekt w terenie i przed wszystkim nie to samo co pomnik Komenskiego. Byłem tam kilkakrotnie i znam teren z autopsji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 12-10-2016 21:04

Lech pisze:Růžový palouček czyli Różowa Łączka wcale nie jest tym samym co pomnik.

A co takiego ciekawego jest na Růžovým paloučku (raczej chyba Różanej Łączce, a nie różowej) poza pomnikiem, że jest on zaznaczany na prawie wszystkich mapach turystycznych?

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 12-10-2016 21:23

Moim zdaniem miejsce odpoczynku.

Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 12-10-2016 21:34

Hazmburk pisze:
Lech pisze:Růžový palouček czyli Różowa Łączka wcale nie jest tym samym co pomnik.

A co takiego niezwykłego jest na Růžovým paloučku
Właśnie. Nazwa Růžový palouček nic nie mówi. Nawiasem mówiąc róż tam tyle, co kot napłakał. Natomiast symbol pomnika na mapie z podpisem jakiej postaci jest ten pomnik poświęcony by stanowiła już konkretną informację dla turysty, który jasnowidzem w końcu nie jest. Niestety - tak jak wcześnie napisałem - na wielu mapach pomnik ten nie jest zaznaczony, a Ty wpadasz już w paranoję i wypisujesz nonsensy, że skoro na mapie jest napis Růžový palouček, to należy to czytać jako pomnik J. A. Komenskiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 12-10-2016 22:22

Lech pisze:Właśnie. Nazwa Růžový palouček nic nie mówi. Nawiasem mówiąc róż tam tyle, co kot napłakał.

Tobie, znającemu teren z autopsji, nic nie mówi, innym może mówić bardzo dużo.

Wystarczy pobieżna znajomość czeskiego, żeby zrozumieć, o co chodzi:

Z české krásné Palestýny
pryč se brali do ciziny
časně z ráno, na úsvitě
stařec, žena, muž i dítě.

S Bohem, s Bohem, drahá vlasti
plná muk a plná strasti,
kolébku kde stlali,
tichý hrob nám uchystali.

Z Bučiny u Cerekvice,
z Bohňovic a ze Sloupnice,
z Morašic a Litomyšle
mnohé zříš tu houfy vyšlé.

K těm se Mýtští připojili,
z Horek také pospíšili,
s Hrušovou a Javorníky
rozmnoživše Páně šiky.

Od Oujezdce ku Makovu,
tam se sešli „na Drábkovu"
v tichém místě mezi lesy,
ještě slavit Páně plesy.

Žalozpěvy dozpívali
rodnou půdu zulíbali
V mnohem hoří, v smutku mnohém
vlasti dali s Bohem - s Bohem.

Šli! - A na tam místě svatém,
na slzy tak přebohatém,
na Drábkovu na popluží
krásný vyrost - palouk růží.

Odnośnika do źródła nie podaję, bo już znasz tę stronę. Wiersz powstał na długo, zanim Fadel i inni turyści rozkładali się ze swoimi manelami na ławeczce postawionej przy skrzyżowaniu szlaków.

Do Růžovego paloučka pod Litomyšlą też nieprzypadkowo trafiłeś, wpisując ten termin w Google. Więcej na temat pochodzenia i znaczenia nazwy można dowiedzieć się na przykład z czeskiej Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Růžový_palouček

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-10-2016 08:25

Fadel pisze:Moim zdaniem miejsce odpoczynku.
Z tym się w pełni zgadzam, choć widok na okolicę jest tam mocno ograniczony i nie jest szczególnie imponujący.
Hazmburk pisze:
Lech pisze:Właśnie. Nazwa Růžový palouček nic nie mówi. Nawiasem mówiąc róż tam tyle, co kot napłakał.

Tobie, znającemu teren z autopsji, nic nie mówi, innym może mówić bardzo dużo.
Nie powie im jednak absolutnie nic, że nazwa "Růžový palouček" wg Twoich urojeń zastępuje na mapie symbol pomnika i nazwę "Pomnik J. A. Komenskiego". Nie pomogą w tym żadne wiersze mozolnie wygooglane aby odwrócić uwagę od tego, że strzeliłeś wielką gafę. Dokładnie tak samo np. na mapie obejmującej obszar Pojezierza Międzychodzko - Sierakowskiego nikomu nic nie powie samo tylko oznaczenie cmentarza obok miejscowości Orzeszkowo. Taka mapa nie powie, że tam jest pomnik Jana Wilhelma Kassyusza (z pochodzenia Czecha, a jednocześnie wielkiego polskiego patrioty). Powiedzą o tym tylko te mapy turystyczne, na których ten pomnik jest zaznaczony odpowiednim symbolem wraz z opisem, a na odwrocie mapy to miejsce jest szerzej opisane w informatorze krajoznawczym ze wskazaniem, którego kwadratu mapy opis dotyczy. Tak właśnie solidnie to powinno być wykonane >

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 13-10-2016 14:58

Lech, jeśli mapy zatem wykonane są niesolidnie trzeba to zgłosić, żeby poprawili (dodali pomnik, może nawet z podpisem). I o co tyle krzyku :wink:

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 13-10-2016 15:38

Najłatwiej było by poprosić o wstawiennictwo Hazmburka.

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-10-2016 18:02

Do tej pory był na tym forum tylko jeden troll (Lech). Widzę, że teraz już są dwa.

Fadel pisze:Najłatwiej było by poprosić o wstawiennictwo Hazmburka.

Dlaczego moje wstawiennictwo miałoby być lepsze od waszych zgłoszeń? Jesteście obaj za mało wiarygodni?

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 13-10-2016 18:32

Hazmburk pisze:Do tej pory był na tym forum tylko jeden troll (Lech). Widzę, że teraz już są dwa.

Deszczowo jest. Rosną jak grzyby :)

Fadel pisze:Najłatwiej było by poprosić o wstawiennictwo Hazmburka.

Hazmburk pisze:Dlaczego moje wstawiennictwo miałoby być lepsze od waszych zgłoszeń? Jesteście obaj za mało wiarygodni?

Myślałem, że to Twoja zasługa:

Hazmburk pisze:Zinwentaryzowałem niedawno obiekty na stokach Skalnika odkryte przez Gryfa w styczniu b.r. (link do postu). Uaktualniona mapa Planu:

Obrazek

Na tym kończę trollowanie.

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 13-10-2016 20:07

A co to za HIX, na północ od Kamiennej ławki, pozostałe rzeczy z postów Gryfa to pamietam a to jakoś mi umknęło :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 13-10-2016 20:58

Fadel pisze:Myślałem, że to Twoja zasługa:

Hazmburk pisze:Zinwentaryzowałem niedawno obiekty na stokach Skalnika odkryte przez Gryfa w styczniu b.r. (link do postu). Uaktualniona mapa Planu:

Obrazek

Mapka, którą wkleiłeś, jest zeskanowanym przeze mnie fragmentem mapy Rudaw Janowickich, na który naniosłem znalezione przez Gryfa i przeze mnie obiekty na stokach Skalnika. Obiekty te dopiero niedawno pojawiły się na oficjalnych mapach Planu (tegoroczne wydania "Rudaw Janowickich" i "Doliny Pałaców i Ogrodów"). Nie wiem, ile jest w tym mojej zasługi. Przy tym nie wszystkie z obiektów zaznaczonych na tym fragmencie uwzględniono na najnowszych mapach (nie ma na przykład Czołgu Gryfa - miejmy nadzieję, że to tylko kwestia czasu ;)). Co do pomnika Komenskiego, to akurat na mapach Planu jest on zaznaczony i opisany. Kluczowym problemem jest to, że nie potraficie wskazać adresatów nowej krucjaty Lecha. Ale życzę powodzenia, mnie też zależy, żeby mapy były jak najlepsze.

Zły Marcin pisze:A co to za HIX, na północ od Kamiennej ławki, pozostałe rzeczy z postów Gryfa to pamietam a to jakoś mi umknęło :?

viewtopic.php?p=52573#p52573
Ostatnio zmieniony 14-10-2016 02:15 przez Hazmburk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-10-2016 21:23

Hazmburk pisze:Kluczowym problemem jest to, że nie potraficie wskazać adresatów nowej krucjaty Lecha.
Jaki kluczowy problem? Jacy adresaci? Co za kosmiczna bzdura! De facto napisałem tylko informację o pewnym mało znanym pomniku na granicy koło Lubawki, jak naprawdę tam jest, że na niektórych mapach ten pomnik nie jest nawet zaznaczony oraz zwróciłem uwagę na pewne fakty historyczne związane z postacią, którą ten pomnik upamiętnia. I tyle. Ty natomiast wszcząłeś przeciwko mnie krucjatę w charakterystycznym stylu, dobrze znanym m.in. z wątku o Ciszycy.
Ostatnio zmieniony 14-10-2016 08:26 przez Lech, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 13-10-2016 21:30

Hazmburk pisze:http://forum.sudety.it/viewtopic.php?p=52573#p52573

senkz Hazm, faktycznie wszystko w tym wątku opisane cacy :wink:

Wróć do „Relacje z wypraw”