Strzelcy górscy w Sudetenlandzie-z Prudnika na Pradziada :-)

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 19-08-2011 13:43

Tu, czyli na zdjęciu, to nie wszystkie możliwe miejsca.

Andrzej z Gór Opawskich
łazik

Postautor: Andrzej z Gór Opawskich » 19-08-2011 18:26

Mam nadzieję, że nikt nieopatrznie nie zrozumiał moich "Heil!". To było oficjalne pozdrowienie członków Morawsko-Śląskiego Sudeckiego Towarzystwa Górskiego na wiele lat przed nazistami. Takie dawne, niemieckie "dzień dobry" lub "cześć" na szlaku.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 19-08-2011 18:30

Chyba wszyscy zrozumieli prawidłowo, skoro nie było głosów oburzenia i protestu:-)

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 22-08-2011 09:03

Andrzej z Gór Opawskich pisze:Mam nadzieję, że nikt nieopatrznie nie zrozumiał moich "Heil!". To było oficjalne pozdrowienie członków Morawsko-Śląskiego Sudeckiego Towarzystwa Górskiego na wiele lat przed nazistami. Takie dawne, niemieckie "dzień dobry" lub "cześć" na szlaku.

cezaryol pisze:Chyba wszyscy zrozumieli prawidłowo, skoro nie było głosów oburzenia i protestu:-)

Widać na tym forum nie ma takich "Nadpatriotów", jacy zdarzają się (choć na szczęście nie są normą!) na forum.bieszczady.info.pl

Tak w temacie: istniało też pozdrowienie "Berg Heil!" (wspomina o nim swej książce Hermann Buhl, pierwszy zdobywca ośmiotysięcznika Nanga Parbat w Himalajach).

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 22-08-2011 09:47

Mam wrazenie, że jakoś Wam brak tych nadpatriotów i trochę prowokujecie :lol:
A tak na poważnie; trzeba sobie zdawac sprawę, iż pewne symbole (np swastyka) i czy słowa (np heil) współcześnie, w masowym odbiorze są kojarzone tak, a nie inaczej. Stąd lepiej unikać pewnych zachowań, a nie liczyc na wiedzę odbiorcy.

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 22-08-2011 11:55

mareki pisze:Mam wrazenie, że jakoś Wam brak tych nadpatriotów i trochę prowokujecie :lol:

A gdzie tam! Przecież wiadomo, że cały Dolny i Górny Śląsk razem z Sudetenlandem powinien powrócić na łono Vaterlandu :lol:

mareki pisze:A tak na poważnie; trzeba sobie zdawac sprawę, iż pewne symbole (np swastyka) i czy słowa (np heil) współcześnie, w masowym odbiorze są kojarzone tak, a nie inaczej. Stąd lepiej unikać pewnych zachowań, a nie liczyc na wiedzę odbiorcy.

Podczas dyskusji na "Bieszczadach" użyłem argumentu, że wolałbym wyeksponować (na polarze, plecaku etc.) symbol polskich strzelców górskich II RP, tyle, że była to swastyka (lewoskrętna; nazistowska była prawoskrętna), ale 90% społeczeństwa zaraz by zawiadomiło policję, że propaguję nazizm :roll:

Pamiętam świetną opowieść (w internecie) pewnego przewodnika tatrzańskiego, który mówił o najgłupszych pytaniach zadawanych mu przez turystów. Otóż pytali go o to, czy "Murowaniec" zbudowali naziści i czy Mieczysław Karłowicz był czołowym pisarzem (!!!) III Rzeszy! Skąd te pytania? Na poręczy schodów w "Murowańcu" są swastyki, a na pomniku Karłowicza na zboczu Małego Kościelca (między "Murowańcem" a Czarnym Stawem Gąsienicowym) jest wyryta swastyka. To, że są to znane góralom od dawna "krzyżyki niespodziane", występujące choćby we wzornictwie sprzętów domowych, czy wręcz samych domów, jakoś mało kogo interesuje :roll:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 22-08-2011 12:50

Fadel pisze:Obrazek
Jak na mój gust to te barwy i motywy na emblemacie stanowią dość koszmarne zestawienie...

Obrazek

Obrazek
Leuthen pisze:Podczas dyskusji na "Bieszczadach" użyłem argumentu, że wolałbym wyeksponować (na polarze, plecaku etc.) symbol polskich strzelców górskich II RP
A dlaczego nie skorzystasz z polskich odznak z szarotką? Tu masz do wyboru => http://www.jednostki-wojskowe.pl/index. ... &Itemid=26

Ja noszę naszytą na rękawie kurtki jedną z nich.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
baniak
wędrowiec

Postautor: baniak » 22-08-2011 20:56

A ja służyłem w:
Obrazek

a dokładniej 2 batalion piechoty górskiej w Kłodzku,który stał się zalążkiem jednostek górskich w Wojsku Polskim.

Oj działo się,działo było ciężko ale teraz myśle,że to było ciekawe doświadzenie życiowe :wink:
Wolne przewodnictwo-Śnieżnicka Kraina

Andrzej z Gór Opawskich
łazik

Postautor: Andrzej z Gór Opawskich » 22-08-2011 21:02

Z tymi wojskowymi naszywkami to bym się tak nie rozpędzał. Zostawiłbym je byłym lub obecnym żołnierzom, którzy rzeczywiście służyli lub służą w tych formacjach. Niech sobie mają na cywilkach, po służbie, w rezerwie, czy w stanie spoczynku. To dla nich znak rozpoznawczy.
Ja nie noszę odznaki przewodnika sudeckiego, bo mi się podoba wytłoczony obrazek. Nie noszę, bo nie jestem ani nie byłem przewodnikiem, nie mam uprawnień. Nie noszę Dużej Brązowej GOT, bo jej nie zdobyłem, choć metalową odznakę mam w domu.
Co do historycznych emblematów - bez symboli nazistowskich - to nie mam zastrzeżeń, jeśli chodzi o noszenie. To już przeszłość.

Oczywiście to moja prywatna opinia, bo dziś na allegro wszystko można kupić i na ramieniu nosić naszywę FBI, NASA, czy Patriotów Nowofunlandzkich. Ja wolę Ordnung w sprawie odznak i naszywek.