Przez Kaczawskie w Rudawy

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
jerzumarian
tramp

Postautor: jerzumarian » 26-11-2014 08:31

... gwoli Gór Kaczawskich.. takie wspomnienie z wiosny...

Obrazek

widoczek na Ostrzycę Proboszczowicka z mało uczęszczanej trasy, nieznakowanej oczywiście

... a'propos stanu Polskich kolei pszedanych....

Obrazek

... i bardzo ciekawe ruiny kościola z ciekawa historią...

Obrazek

jest taka drózka z Rzeszówka w kierunku żółtego szlaku...

... o własnie ta drózka

Obrazek
"... a w górach nie ma już nikogo...."

KrzysiekJ
podróżnik

Postautor: KrzysiekJ » 26-11-2014 10:27

Czy to aby na pewno Góry Kaczawskie? :lol:

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 26-11-2014 11:00

O widze plytowke! Uwielbiam plytowki! zwykle takowe drogi prowadza w ciekawe miejsca- do jakis poprzemyslowych ruin albo baz wojskowych ;) A ta dokads prowadzi czy konczy sie nagle jak sie zaczela? Napewno sie tam wybiore!!!
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

jerzumarian
tramp

Postautor: jerzumarian » 26-11-2014 14:40

odpowiadając Krzyśkowi- widzę,że jesteś bardzo dokładny w sprawie regionalizacji i nazewnictwa- zaspokajając Twoje potrzeby - tak to Pogórze Kaczawskie.

a teraz dla tych ktorym nazwy nie wadzą w odbiorze :)

dróżka betonowa prowadzi z Rzeszówka w kierunku lasu i żółtego szlaku, obok palacu i przez dawny pgr. Co jest na końcu tej drogi.... ??? chyba zaczyna się szutrówka.... ;)

nie prowadzi ona do żadnych ruin, choc z tego co pamiętam po prawej byly jakies silosy. Zwyczajnie byla to droga zakladowa PGRu.

natomiast widoki z drogi sa cudne- byliśmy tam na przelomie czerwca i lipca i a może troche wczesniej i doświadczyliśmy mozliwości podziwiania pieknych panoram siegających po Czarny Grzbiet w Karkonoszach ... gwoli scislości geograficznej....

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 26-11-2014 17:14

jerzumarian pisze:odpowiadając Krzyśkowi- widzę,że jesteś bardzo dokładny w sprawie regionalizacji i nazewnictwa- zaspokajając Twoje potrzeby - tak to Pogórze Kaczawskie.

a teraz dla tych ktorym nazwy nie wadzą w odbiorze...

Różnica jest jednak fundamentalna, bowiem Góry Kaczawskie to Sudety, a Pogórze Kaczawskie to już nie Sudety.
Przeczytaj uważnie ten wątek.

Czyli umieściłeś relację w złym dziale. Za chwilę Lechu - forumowy ekspert od podziałów regionalnych Ci to wytknie i będziesz musiał przenosić całą relację... :(

byliśmy tam na przelomie czerwca i lipca i a może troche wczesniej...

Stawiałbym na okolice połowy maja :)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-11-2014 06:43

Hazmburk pisze:[
Różnica jest jednak fundamentalna, bowiem Góry Kaczawskie to Sudety, a Pogórze Kaczawskie to już nie Sudety.
Przeczytaj uważnie ten wątek.

Czyli np. Zlotoryja to Bory Dolnoslaskie?? :lol: :lol: :lol: :lol:

A ktore z Pogorza Kaczawskiego to gory? bo tak ogolnie patrzac to one wszystkie takie plaskate...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

jerzumarian
tramp

Postautor: jerzumarian » 27-11-2014 17:56

Pogórze Kaczawskie to część Kaukazu . Amen
Ostatnio zmieniony 27-11-2014 18:38 przez jerzumarian, łącznie zmieniany 1 raz.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-11-2014 18:18

Nie wiem czy ja zle to odebralam czy dobrze ale mi sie wydawalo ze Hazmburk o Lechu i zlym dziale to napisal w formie zartu :lol:

I naprawde nie zrozumiem czemu niektorzy sie tak emocjonuja tymi podzialami gor, pogorzy, regionow....

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 27-11-2014 18:37

jerzumarian pisze:to nie znaczy,że jestem jakimś trampkiem.

eL O eL
@jerzumarian z cyklu - "Pokazuje i objaśniam" część pierwsza 8)

jerzumarian
tramp

Postautor: jerzumarian » 27-11-2014 18:40

Macie rację- przepraszam za te szerokie wyjaśnienia- nie warto się ścierac. Każdy może sobie sprawdzić czego częścia jest Pogórze Kaczawskie. Fakt - burzy mi się krew w żyłach jak jestem poprawiany w taki sposób- a nie powinna. Browar i już się uspokiłom krażenie... ;)

Wróć do „Relacje z wypraw”