Hazmburk pisze: znalazłem coś takiego - może ktoś domyśla się, co to jest, do czego mogło służyć?
To na drugim zdjęciu? Wygląda na jakąś tablicę połączeniową. Raczej niskonapięciowa, być może telefoniczna. Trudno rozpoznać widząc tylko fragment.
Hazmburk pisze:
Oczywiście to jest park narodowy, więc każdy penetruje pozaszlakowe tereny na własną odpowiedzialność. Ja nikogo nie namawiam do łamania przepisów, przedstawiam jedynie aktualny stan.
Dolnoślązak pisze:Z tego co piszesz wynika jednak, że oba szlaki i ten z Kopy i ze Strzechy lepiej robić z dołu?
Szwed pisze:To na drugim zdjęciu? Wygląda na jakąś tablicę połączeniową. Raczej niskonapięciowa, być może telefoniczna. Trudno rozpoznać widząc tylko fragment.
Hazmburk pisze:Na drugim zdjęciu jest fragment tablicy we wnętrzu skrzynki, która w całości jest pokazana na zdjęciu pierwszym. Przed wojną wzdłuż Drogi przez Zbocze biegła linia telefoniczna z Karpacza do Domu Śląskiego (być może aż na Śnieżkę). Czyżby więc relikt infrastruktury sprzed 1945 roku?
Hazmburk pisze:A czemu mogła służyć taka skrzynia w leśnej głuszy?
Drzewa w tym przypadku świerki mogą być bardzo stare. Są nieduże ze względu na niewielki przyrost słojów czego przyczyną są bardzo skrajne warunki atmosferyczne. Na inne się nie natknąłem, za to klika lat temu na zboczach Żmijowca w Masywie Śnieżnika znalazłem dwie mosiężne owalne tabliczki działów leśnych.Hazmburk pisze:Świetne znalezisko! O tych rombach na Łysocinie słyszałem, ale jakoś nigdy na żaden się nie natknąłem. Dobrze wiedzieć, że coś jeszcze wisi na kikutach drzew. Co mnie trochę dziwi, ta blaszka powinna znajdować się ładnych parę metrów nad gruntem (drzewa od tego czasu sporo podrosły), a na zdjęciu wygląda, jakby była na wysokości wzroku.
.