Ślęża nieznana czyli śladami ZGV...

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 20-05-2014 15:18

Gryf pisze:Przy drodze Piotra Włosta na Bialskim Rozdrożu trwają jakieś przymiarki do ustawienia przewróconego kamiennego obelisku na jego dawnym właściwym miejscu. Na razie widać, że obelisk został przyciągnięty przy pomocy ciężkiego sprzętu koło piedestału. Czekamy na dalsze efekty prac. Na moje wychodzi, że autorami tego przedsięwzięcia jest leśnictwo zawiadujące tą częścią lasu.

Prace polegały na oczyszczeniu rowów. Obelisk został przesunięty pewnie dlatego że zawadzał. Nie liczyłbym na to że nadleśnictwo postawi go do pionu.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 20-05-2014 19:17

karolsawiak pisze:Takich prób było kilka, kończyły się standardowo zawsze w potoku kilka metrów niżej -

Odkąd sięgam pamięcią, czyli od przełomu lat 70/80 ten obelisk leżał do tej pory zawsze w jednym i tym samym miejscu.

Na Rozdrożu ani poniżej potoku nie ma. Po lewej jest niewielki ciek wodny przepływający pod przepustem.

karolsawiak pisze:to co niemieckie kłuje w oczy nawet teraz .

Nie ma się czemu dziwić zważywszy na krzywdy jakimi nas raczyli darzyć okupanci.

karolsawiak pisze:Oprócz tego obelisku, żaden inny nie stoi w swoim miejscu, jeden z kamieni jest kilka kilometrów od pierwotnego posadowienia.

Bo ja wiem? Ten głaz z napisem, który leży obok kapliczki św. Nepomucena jest na swoim miejscu.

karolsawiak pisze:Komuś mocno zależało na zatarciu śladów po pracach radu.

Nie widzę ani przyczyn ani powodów. Jedyne co dostrzegam to zwykła "dewastacja" tuż po II WŚ wszystkiego co niemieckie co zawierało swastykę. Mnie to nie dziwi.

voi-vod pisze:Prace polegały na oczyszczeniu rowów. Obelisk został przesunięty pewnie dlatego że zawadzał. Nie liczyłbym na to że nadleśnictwo postawi go do pionu.

Rozmawiałem z leśniczym, ma taki ambitny pomysł i plan.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 21-05-2014 00:47

Witajcie! Pozwole sobie zmienic nieco temat ale caly czas nie zbaczac ze Slezy. A mianowicie znacie jakies godne polecenia miejsce na zboczach tejze gory (jak najbardziej moze byc nieoficjalne :wink: ) lub pobliskiej Raduni, gdzie mozna by sie rozbic namiotem z widokiem na ''gory''?

p.s jezeli sa to informacje tajne to piszcie na priv :)
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 21-05-2014 05:42

Gryf pisze:
karolsawiak pisze:ak"]to co niemieckie kłuje w oczy nawet teraz .

Nie ma się czemu dziwić zważywszy na krzywdy jakimi nas raczyli darzyć okupanci.

.

Acz nie wiem czy mszczenie sie na przedmiotach jest wlasciwym tego wyrazem....
Ostatnio zmieniony 21-05-2014 05:43 przez buba1, łącznie zmieniany 2 razy.
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 21-05-2014 05:43

Polecam nieczynny kamieniołom na zboczach kwarcowej góry, obok jest strumień i mnóstwo opału.

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 21-05-2014 07:58

Raubritter pisze:Witajcie! Pozwole sobie zmienic nieco temat ale caly czas nie zbaczac ze Slezy. A mianowicie znacie jakies godne polecenia miejsce na zboczach tejze gory (jak najbardziej moze byc nieoficjalne :wink: ) lub pobliskiej Raduni, gdzie mozna by sie rozbic namiotem z widokiem na ''gory''?

Gryf pisze:Polecam nieczynny kamieniołom na zboczach kwarcowej góry, obok jest strumień i mnóstwo opału.

Tylko widoku na góry nie ma. Ale miejscówka jest fajna.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 21-05-2014 09:21

buba1 pisze:Acz nie wiem czy mszczenie sie na przedmiotach jest wlasciwym tego wyrazem....

Dziwisz, się człowiekowi, który mógł doświadczyć piekła II WŚ? U mojej babci w domu był bezwzględny i kategoryczny zakaz wypowiadania jakichkolwiek słów p
voi-vod pisze: na mieście słyszała niemieckich turystów panicznie trzęsła się ze strachu lub uciekała. Takie biedaczysko swoim sposobem raczej bierze odwet tak jak potrafi i ma do tego pełne prawo, przeszedł przeszedł przez Dachau, widział egzekucję swoich najbliższych a to go usprawiedliwia. U małolatów czy nierozgarniętych pojawia si jeszcze większy problem czyli zachwyt i gloryfikacja tej lewackiej symboliki.

voi-vod pisze:Tylko widoku na góry nie ma. Ale miejscówka jest fajna.

Jerzy ale na "góry" jest! ;)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 21-05-2014 16:10

Wszystko ładnie - ale @karolsawiak cytujesz swoje posty czy odnosisz się do postów innych użyszkodników, co? bo jakoś dziwnie to wygląda...
(forumowo - techniczna uwaga taka jeno, proszę nie bić)

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 22-05-2014 04:37

Ja tu również widzę cytowanie samego siebie przez co nie wiadomo o co chodzi...

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 22-05-2014 10:35

Dolnoślązak pisze:Ja tu również widzę cytowanie samego siebie przez co nie wiadomo o co chodzi...

Chodzi o to kto wie lepiej :D
Raubritter pisze:Witajcie! Pozwole sobie zmienic nieco temat ale caly czas nie zbaczac ze Slezy. A mianowicie znacie jakies godne polecenia miejsce na zboczach tejze gory (jak najbardziej moze byc nieoficjalne Wink ) lub pobliskiej Raduni, gdzie mozna by sie rozbic namiotem z widokiem na ''gory''?

Widoki zapewnia Skalna nieopodal Polany z Dębami.
KLIK

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 22-05-2014 11:19

Fatal ERROR - jest okresowy

Jak zwykle używasz pojęć nie znając ich znaczenia. W tym miejscu jest jedynie niewielka młaka, wysięk ale nie można w żadnej mierze określić tego nawet mianem okresowego strumienia. Być może jest to jakaś forma uedu o której wie niezmiernie bardzo wąskie grono, Nawiasem mówiąc cała Ślęża jest jednym wielkim "strumieniem" Zabagniony rowek odwadniający w roli szumnie określanego strumienia? Why not? :lol:

Fatal ERROR - jest tam przeniesiony

Nie wiem, jakie moce lub siły zmieniają położenie tych kamieni ale zawsze oddziaływaniem grawitacji wracają na swoje miejsca.

Fatal ERROR - tak jak słusznie napisałeś - to Ty nie widzisz przyczyn ani powodów. Są tacy co wiedzą i widza nieco więcej.

Aha! No i tym argumentem przekonałeś mnie zupełnie. :lol:

Te enigmatyczne sformułowania są nieco infantylne i jak zwykle stoją na poziomie Pana Wersalki - http://w540.wrzuta.pl/film/93RDt9VzrU8/ ... ka_w_akcji - Takiej dawki humoru i śmiechu nie miałem od czasów kiedy słuchałem waszego wykładu na temat "tajemnic" Masywu Ślęży.

www.bushcraft.pl

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 22-05-2014 11:36

Możecie cytować normalnie? :?

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 22-05-2014 18:03

No musiał, po prostu musiał na koniec dodupcyć! :lol:

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 22-05-2014 18:10

karolsawiak pisze:Gryf, pie.....sz jak potłuczony.

I Vice versa!

karolsawiak pisze:Pewnie sporo się naczytałeś, ale nie tego co trzeba toteż czytałeś to co powielają inni.

Masz na myśli np archiwum Zobtengebirgsverein lub np. prace geologów czy botaników piszących o Ślęży?

karolsawiak pisze: Nie widzę związku z panem wersalką więc albo trzymaj się tematu albo nie bredź kocopołow jak ten na którego się powołujesz.

Ja na nikogo się nie powołuję a stwierdzam fakt. Uczestnictwo z takim "profesjonalistą" w dyscyplinie rozniecania ognia czy Masywu Ślęży jakim jest Dariusz Kwiecień aka Pan Wersalka predysponuje ciebie do roli naczelnego kabareciarza! Skoro występujesz w Wersalkowym filmie jednocześnie aprobujesz i podpisujesz się pod bredniami, które są tam wygadywane. np. 54:35 Genialny Geolog! :mrgreen:

http://niezaleznatelewizja.pl/2012/06/n ... 6-06-2012/ -

Takich bredni i bełkotu nie słyszałem już od wielu miesięcy.

karolsawiak pisze:Tak się składa, że mamy dostęp do materiałów źródłowych po Zobten RAD i stąd wiem ile kamieni postawili na Ślęży i w jakim rejonie.

To przestań pajacować i strugać głąba i podaj źródło lub fotkę lub xero bo na razie robisz tanią sensację i zachowujesz się jak szczyl który trąbi wszem i wobec "Wiem nie powiem, mam i nie dam".

karolsawiak pisze:Wystarczy porównać gdzie są obecnie te Tobie znane. Dochodzą do tego kamienie okolicznościowe, jakie po wojnie zostały przeniesione i upływem czasu przysypane lub porozbijane, ale o nich prawdopodobnie nie wiesz bo nie masz dostępu do dokumentacji a tej nie znajdziesz w necie czy bibliotece.

Przepraszam! :lol:

karolsawiak pisze:http://zobten.blogspot.com/2014/05/slezanskie-tablice-rad-i-zoto-dla.html

http://zobten.blogspot.com/2013/07/hitl ... sleza.html

do odszukania pozostało jeszcze kilka nowożytnych kamyków z okresu 1800-1940 i jedna starożytna rzeźba jakiej położenie znano w latach 60tych ale nie przetransportowano jej do muzeum w Sobótce mimo takich planów, ale to poszukamy przy okazji ....

No to do roboty! Z zapartym tchem czekam na wasze dalsze poczynania.

karolsawiak pisze:To tyle znawco uedi.

:mrgreen: "uedi" a cóż to? a może Jedi? :lol:

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 22-05-2014 19:17

voi-vod pisze:Widoki zapewnia Skalna nieopodal Polany z Dębami.
KLIK

No i gites :) Dzięki voi-vod!
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Wróć do „Relacje z wypraw”