Ślęża nieznana czyli śladami ZGV...

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 20-05-2014 15:18

Gryf pisze:Przy drodze Piotra Włosta na Bialskim Rozdrożu trwają jakieś przymiarki do ustawienia przewróconego kamiennego obelisku na jego dawnym właściwym miejscu. Na razie widać, że obelisk został przyciągnięty przy pomocy ciężkiego sprzętu koło piedestału. Czekamy na dalsze efekty prac. Na moje wychodzi, że autorami tego przedsięwzięcia jest leśnictwo zawiadujące tą częścią lasu.

Prace polegały na oczyszczeniu rowów. Obelisk został przesunięty pewnie dlatego że zawadzał. Nie liczyłbym na to że nadleśnictwo postawi go do pionu.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 20-05-2014 19:17

karolsawiak pisze:Takich prób było kilka, kończyły się standardowo zawsze w potoku kilka metrów niżej -

Odkąd sięgam pamięcią, czyli od przełomu lat 70/80 ten obelisk leżał do tej pory zawsze w jednym i tym samym miejscu.

Na Rozdrożu ani poniżej potoku nie ma. Po lewej jest niewielki ciek wodny przepływający pod przepustem.

karolsawiak pisze:to co niemieckie kłuje w oczy nawet teraz .

Nie ma się czemu dziwić zważywszy na krzywdy jakimi nas raczyli darzyć okupanci.

karolsawiak pisze:Oprócz tego obelisku, żaden inny nie stoi w swoim miejscu, jeden z kamieni jest kilka kilometrów od pierwotnego posadowienia.

Bo ja wiem? Ten głaz z napisem, który leży obok kapliczki św. Nepomucena jest na swoim miejscu.

karolsawiak pisze:Komuś mocno zależało na zatarciu śladów po pracach radu.

Nie widzę ani przyczyn ani powodów. Jedyne co dostrzegam to zwykła "dewastacja" tuż po II WŚ wszystkiego co niemieckie co zawierało swastykę. Mnie to nie dziwi.

voi-vod pisze:Prace polegały na oczyszczeniu rowów. Obelisk został przesunięty pewnie dlatego że zawadzał. Nie liczyłbym na to że nadleśnictwo postawi go do pionu.

Rozmawiałem z leśniczym, ma taki ambitny pomysł i plan.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga