voi-vod pisze:Obelisk na Bialskim Rozdrożu po latach znowu w pionie

Rozumiem, że widziałeś to na własne oczy
Wiadomo, czyje to dzieło

Czy zrobiło to nadleśnictwo czy ktoś prywatny (rodzimowiercy

nasi zaprzyjaźnieni eksploratorzy z ZGE
).
Skoro już wywołujemy (niejako) "duchy przeszłości" - wszedłem ostatnio, po pewnej przerwie, na stronę www wspomnianej ZGE
Na
http://zobten.blogspot.com/p/wpaty.html jedna z osób zadała pytanie o Grotę Walońską, konkretnie: " Czy była dokładnie przebadana Grota Walońska pod kątem dojścia do tuneli - Niemcy musieli przecież zostawić sobie możliwość dotarcia tam (patrz List sapera J. Lamparskiej). Może też nie są całkiem bezsensowne przekazy z chennelingu Lucyny Łobos - jest tam mowa o podziemiach d. zamku - być może rozbudowanych w czasie wojny (stąd pewnie akcja fundacji Cheops) ale też i o Grocie Walońskiej, myślę że trzeba rozpatrzyć i takie (wydaje się nieprawdopodobne) możliwości.
W odpowiedzi czytamy na stronie:
"Była sprawdzana nie tylko przez nas, były też wykonywane odwierty w latach 70tych. Pani o jakiej Pan wspomniał w to nie mieszajmy, z oszustami nie zadajemy się i nie bierzemy sensacji osób niepoczytalnych, a także zawodowych oszustów pod uwagę. Może coś na rzeczy jest z oringami -uszczelkami jakie w rejonie jednej z grot znajdywano."
Przeczytałem to raz i doszedłem do wniosku, że pod hasłem "pani" kryje się dziennikarka J.L., ale za drugim razem zrozumiałem, że chodzi o L.Ł. Ufff - odetchnąłem. Bo przecież pani Lamparska, twórca i szefowa
festiwalu tajemnic, zdzierstwa i bałaganu organizacyjnego (mam na myśli moje własne wrażenia z IV - tegorocznej - edycji Dolnośląskiego Festiwalu Tajemnic na zamku Książ ) zaprosiła 2 lata temu ekipę z ZGE jako prelegentów na ww. festiwal. Opowiadali o tajemnicach Ślęży. W sieci jest film z zapisem tegoż wystąpienia
https://www.youtube.com/watch?v=KJvwyjSll8EJak mniemam, mówcą jest w nim Karol Sawiak, natenczas onegdaj mój ulubiony forumowicz i partner do dyskusji w tym wątku o Ślęży

Bardzo cenię szczerych ludzi, a jeszcze bardziej połączenie szczery-skromny. Carolus Magnus opowiada w tym filmie czego to ZGE nie odkryła na Ślęży i jak to archeolodzy mogliby się od nich uczyć. No skromne chłopaki
Przypomina mi to "suchar" opowiedziany niedawno przez jednego eksploratora (nie związanego z ZGE).
Pytanie: dlaczego poszukiwacze powinni wozić ze sobą na każdą wyprawę mydło
OdpowiedźPrzyda im sie, jak g...o znajda
To tak z dedykacja dla ZGE