Żeby było ciekawiej, naprzeciw kibelków jest kabina prysznicowa, spadek podłogi jest tak skierowany, że jak woda się rozlała pod kabiną, to płynęła przez całą łazienkę pod kibelki.
Jeśli chodzi o wrażenia organoleptyczne w górskich kibelkach to moim faworytem jest pełen zalet szalet "za granią" przy chatce puchatka. Komu raz nie starczyło powietrza na wstrzymanie oddechu ten raczej nie zapomni...
Bardzo ładny jest utrzymany w stylu "szałasowym" kibelek przy bacówce na gorcu otwarty z przodu, ale z deską klozetową i zawieszoną, obracaną tabliczką na drzewie kawałek przed kibelkiem, z której można się dowiedzieć czy aby nie zajęte.
W sławojce chatki pod niemcową ujęły mnie ładnie przycięte pieńki stojące przy "dziurze klozetowej" , w których można znaleźć oparcie dla dłoni zajmując właściwą pozycję..
Kibelek pod szczytem gory Armaghan w Armenii, polozony na wysokosci okolo 2900 m npm. Jest to solidny murowany budynek z oknem z szyba. W trakcie korzystania mozna sobie gory podziwac
Kibelek pod klasztorem Spitakavor
Beskid Niski- kolo "kompleksu wiatowego" niedaleko Małastowa
Tu troche mniej gorska sławojka- podsklepowa z Suwalszczyzny
oraz z Jagłowa
Ukrainskie Karpaty- Bukowina. Nad wsia Foszki
Przy cerkwi we wsi Foszki (Ukraina).
W kiblu jest ciekawe wyposazenie. Zamiast srajtasmy (albo ostatecznie gazety lub ksiazki) jest szmata. Jej stan sugeruje ze ktos zapewne nie raz uzył jej w celu wiadomym. Obok leża cukierki. Aby osłodzic sobie zycie po uzyciu szmaty?
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
Murowany podwojny obiekt przy drodze z Boguszowa Gorce na Chełmiec
Kibelek w gornej czesci wsi Arcwanik w Armenii. Z ladnym widokiem. Przydrozna slawojka z ktore nie omieszkam skorzystac. Nie wiem czemu ma dwie dziury w podlodze. W srodku pod sciana stoi krzeselko z wyrwanym blatem. Rurki okalajace miejsce po siedzeniu sa owiniete szmatkami. Pewnie krzeselko sluzy babuszkom ktore maja problem z kucnieciem nad dziura.
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
Kibelek w Miechowej (woj.opolskie) kolo kosciola i cmentarza. Drewniana lekko rozleciana sławojka bez dachu. Wnetrze pomalowane w roznokolorowe mazaje. Jakby wyrwany z jakiejs innej rzeczywistosci i tu tajemniczo przeniesiony. Duzo bardziej pasowalby gdzies kolo jakiejs chatki studenckiej.