Beskid Wyspowy, styczeń 2025r - fotorelacja

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Beskid Wyspowy, styczeń 2025r - fotorelacja

Postautor: Satan » 01-02-2025 20:52

W tym roku wybór na zimowy wyjazd padł na Beskid Wyspowy. Był to dla mnie kierunek sentymentalny, ponieważ było to jedno z pierwszych pasm górskich, które wybrałem na samym początku swojej górskiej pasji, a potem przez długie lata jakoś się nie składało aby znów tam wrócić. Wracam zatem na te szlaki po...21 latach przerwy!
Jako, że zima, to nie będę się silił na kilkudniowe przejścia, a poza tym przytrafił mi się przykry casus, a mianowicie na 3tyg przed wyjazdem nabawiłem się przepukliny, która wymagała zabiegu, a termin wyznaczono mi zaraz po powrocie z Beskidów. Zatem zadekowałem się w kwaterce w Słopnicach i zdobywałem szczyty w stylu podejście i zejście tym samym szlakiem.

Przeglądając mapkię przed wyjazdem zauważyłem sporą ilość drewnianych obiektów sakralnych w okolicy! Postanowiłem poświęcić im czas w dniu przyjazdu na południe.

Raciechowice. Kościół pw św. Jakuba Starszego z 1720r

Obrazek

Gdzieś po drodze natrafiam na formację skalną “Kamień Grzyb”.

Obrazek

Gruszów. Kościół pw Rozesłania Apostołów z pierwszej połowy XVIw.

Obrazek

Wiśniowa. Kościół pw św Marcina z 1730r.

Obrazek

Skrzydlna. Kościół pw św Mikołaja z pierwszej połowy XVIw.

Obrazek

Jodłownik. Kościół pw Narodzenia NMP z drugiej połowy XVIw

Obrazek

Szyk. Kościół pw św Stanisława z pierwszej połowy XVIw

Obrazek

Wilkowisko. Kościół pw św Katarzyny Aleksandryjskiej budowany w latach 1917-1923.

Obrazek

Dobra. Kościół pw św Szymona z 1678r

Obrazek

Słopnice. Kościół pw św Andrzeja budowany w latach 1774-1776r.

Obrazek

Dobra! Czas ruszyć na szlaki! Zaczynam od Lubonia Wielkiego [1023mnpm]. Wybieram szlak żółty aby znów przejść Perć Borkowskiego. To skalne rumowisko znajduje się pod koniec szlaku, w partiach podszczytowych. Śniegu nie ma prawie w ogólne, więc i trudności są nikłe.

Obrazek

Obrazek

Na samym szczycie tego rumowiska jest trochę otwartego terenu i można zerknąć na południe. Trochę w chmurach, ale Taterki się pokazały..!

Obrazek

Jest też tutaj naturalna, mała kapliczka…

Obrazek

Stąd już dosłownie kilka minut podejścia prostszym terenem do szczytu i schroniska. Biorę żurek przypominam sobie to miejsce sprzed dwóch dekad. Wówczas nawet spałem tu kilka dni i codziennie wracałem tu na nocleg po wędrówce w innych częściach B.Wyspowego.

Obrazek

Widoczki sprzed schroniska również dobrze zapamiętałem, głównie na to co na wschodzie, czyli Szczebel i Lubogoszcz.

Obrazek

Obrazek

W dół schodzę szlakiem niebieskim…

Obrazek

Gdy jestem w Zarytem postanawiam podejść jeszcze na Polczakówkę [588mnpm], góra leży niedaleko jest na niej wieża widokowa. Szukając szlaku ścieżki napotykam stadko saren…

Obrazek

Pod wieżę dochodzę bez problemów.

Obrazek

Wieża oferuje widok, między innymi, na Luboń Wielki, na którym jeszcze niedawno byłem.

Obrazek

Jest też widok na zachód w kierunku Królowej Beskidów, stąd widok na nią całkiem niezgorszy.

Obrazek

Obrazek

A to już Polana Surówki (Krzysie) na ramieniu pomiędzy Luboniem Małym a Wielkim.

Obrazek

Za plecami natomiast majaczą pierwszy szczyty Gorców.

Obrazek

Idealne miejsce na drugie śniadanie!

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej natykam się na taką oto starą chałupę. To był dla mnie bardzo udany dzień. 8)

Obrazek

Kolejnego dnia moim celem jest Ćwilin [1072mnpm]. Ostrzę sobie zęby na słynną z widoków Polane Michurową. Pamiętam jak pięknie tam było wiosną 2004r. Start mam klasycznie spod Baru Pod Cyckiem. Podejście północna ściną jest harde, ale idzie sie dobrze i po 45min las mi się przerzedza. Dziś jest raczej pochmurnawo, więc jakiś wielkich oczekiwań nie mam, ale gdy dochodzę na najwyższy punkt hali, to oczom nie wierzę, dech mnie zapiera!

Obrazek

Tuż pod nogami mam Gorce a horyzont zajmują pięknie widoczne Tatry! Tu widoczne m.in. Kieżmarski, Łomnica, Lodowy i Gerlach.

Obrazek

Na zachodzie pyszni się mój wczorajszy Luboń Wielki, a za nim ona, Babia Góra… :D

Obrazek

Wzrok siłą rzeczy kieruje się jednak na południe. Widać hale gorczańskie, a za nimi piękny łańcuch tatrzański.

Obrazek

Tatry Zachodnie

Obrazek

Daleko, daleko na południowym zachodzie majaczy słowacka Mała Fatra ze Stohem i Velkim Rozsutcem. Ćwilin i Małą Fatrę dzieli około 100km. :wink:

Obrazek

Z Ćwilina pięknie prezentuje się Królowa B. Wyspowego – Mogielica.

Obrazek

Zerkam również w doliny, tu nie musi być mniej urokliwie niż na horyzoncie…

Obrazek

Gorce i Tatry Zachodnie.

Obrazek

Na szczycie pizga dziś mocno, łapy mam zgrabiałe, ale śniadanka w takim otoczeniu sobie nie odmówię..! :mrgreen:

Obrazek

Idealnie trafiłem! Wspaniałe miejsce! :D

Obrazek

Tak jak pisałem na początku, wielkiej filozofii w moich chodzeniu nie będzie, więc wracam po swoich śladach, ale ciężko mi opuścić, to cudne miejsce. Kiedyś tu wrócę...z namiotem!
Jako, że dziś szlak miałem krótki, to zajeżdżam do Kasiny Wielkiej. Stoi tu drewniany kościół pw św. Marii Magdaleny z 1678r.

Obrazek

W drodze powrotnej na nocleg nadrabiam trochę odległości i zajeżdżam jeszcze do Łososiny górnej, gdzie ulokował się drewniany kościół pw Wszystkich Świętych z przełomu XVI/XVIIw.

Obrazek

Po tym lżejszym dniu należało by się odkuć i “zaatakować” coś dużego. W tym wypadku będzie to dach B. Wyspowego, czyli Mogielica [1170mnpm]. Jako, że ze Słopnic mam rzut beretem na Przeł. Rydza-Śmiegłego, to naturalnie startuję stąd. Idzie mi się super i koło 9:00 melduję się na jednej z dwóch podszczytowych hal – Polana Wyśnikówka.

Obrazek

Ładnie widać stąd mój wczorajszy szczyt – Ćwilin. Dalej Lubogoszcz i Szczebel.

Obrazek

Jak na dłoni widoczny jest też grzbiet biegnący z Mogielicy przez Krzysztonów na Jasień. Szedłem nim kiedyś, warto tam wrócić! Tym razem jednak ten odcinek nie dla mnie.

Obrazek

W oczy rzuca się również druga z podszczytowych hal – przepiękna Hala Stumorgowa.

Obrazek

Trasa Ćwilin – Jurków – Mogielica też bardzo mi się podobała. Układa mi się w głowie plan na marszrutę z namiotem gdy tu kiedyś wrócę.

Obrazek

Za “moich czasów” bytności na Mogielicy o wieży nikt nie słyszał. Widoki dawały tylko dwie podszczytowe hale, a dziś? Dziś jest super widokowo za sprawą wieży. Wcześniej, w roku 2008 postawiono tu drewnianą wieże, ale ta przetrwała do 2020r, obecna wieża została oddana do użytku w październiku 2022r.

Obrazek

Na początek łypię na Halę Stumorgową, dla mnie jedną z najładniejszych w całych Beskidach.
Na dalszym planie Polana Skalne pod Kutrzycą.

Obrazek

Oczywiście jest i Ćwilin z trójwierzchołkową Śnieżnicą.

Obrazek

W dole Polana Wiśnikówka, dalej Przeł Rydza-Śmigłego i Łopień [960mnpm], z nim Kostrza [720mnpm]

Obrazek

Dziś Taterki trochę za mgiełką. Tutaj w kompozycji z Gorcem. :wink:

Obrazek

I jeszcze raz piękna Hala Stumorgowa.

Obrazek

I tutejsze klasyki: Luboń Wielki, Szczebel i zdaje się, że Ogorzała w centrum [805mnpm]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Mogielicy byłem okolo 9:30, więc czas jest dobry. Zbiegam do przełęczy I na drugie śniadanie postanawiam wbić się na pobliski Łopień. Na szlaku mam już przedwiośnie w styczniu. Temp ok 9stC, słoneczko, ptasie trele. Na szczęście na samym szczycie jeszcze zima… :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Jest też tu wiatka i miejsca na ognisko, które zresztą dogasało jak się wtoczyłem.

Obrazek

Jest tu również niezły punkt widokowy, na zachodnim skraju Hali Jaworze. Można przysiąść i pokontemplować… Pierwsze skrzypce gra tu Ćwilin.

Obrazek

Obrazek

Na ostatki w Beskidzie Wyspowym wybrałem górę, na której nigdy wcześniej nie byłem, mianowicie Modyń [1029mnpm]. Góra przez lata koneserska i mało atrakcyjna, bo szczelnie zalesiona. Całość zmieniło postawie nie tu wieży widokowej, co nastąpiło w 2021r.

Obrazek

Najpierw rzut oka w kierunku Gorców, z widoczną wieżą na Gorcu.

Obrazek

Mogielica, w głębi Śnieżnica, z prawej strony masyw Łopienia.

Obrazek

A tutaj Przełęcz pod Ostrą. Po lewej Cichoń [926mnpm], po prawej Ostra [925mnpm]

Obrazek

Na pierwszym planie masyw Ostrej, na horyzoncie Pasmo Łososińskie z najwyższym Jaworzem [918mnpm]

Obrazek

Są też Taterki. Z lewej Kieżmarski, Łomnica, z prawej masyw Lodowego Szczytu.

Obrazek

Mogielica! 8)

Obrazek

Polana Skalne pod Jasieniem.

Obrazek

Tja… :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Tu z kolei Gerlach

Obrazek

Wizyta na Modyni nie zajęła mi dużo czasu, a byłem tu w okolicy godziny 9:30. Postanawiam zatem zajechać na wschodnie granice B. Wyspowego do Łukowicy, skąd startuje zielony szlak na Skiełek [749mnpm]. Przyokazyjnie trafia mi się kolejny drewniany obiekt.
Kościół pw św. Andrzeja budowany w latach 1673-1697.

Obrazek

Szczyt o tyle interesujący, że znów mam wieżę widokową. W tym wypadku oddaną do użytku turystom w 2023r.

Obrazek

Po lewej Modyń, w centrum Mogielica, z prawej strony Cichoń i Ostra.

Obrazek

Z wieży można również podziwiać Beskid Niski – masyw w centrum, to Kozie Żebro.

Obrazek

Tutaj mamy pomniejsze okoliczne pagóry: Bąkowiec, nieco dalej Piekło. Horyzont wieńczy Pasmo Łososińskie.

Obrazek

Ostatni raz zerkam na zachód, czas się żegnać z tutejszymi “wyspami”… Bardzo fajne pasmo I coś myślę, że nie będę czekał kolejnych 20lat z ponowną wizytą… :wink:

Obrazek

Wyjazd oficjalnie kończę w Czarnym Potoku, przy drewnianym kościele pw św. Marcina z 1755r.

Obrazek

Finito :twisted:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

menel
tramp

Re: Beskid Wyspowy, styczeń 2025r - fotorelacja

Postautor: menel » 02-02-2025 18:35

Z warunkiem trafiłeś pięknie. Beskid Wyspowy również zaniedbałem, chyba ze "100 lat" nie byłem. Dużo miejsc znanych...i lubianych. Koniecznie muszę tam zajrzeć. Satan, jak zaczniesz rozważać z namiotem pod pachą coś w Beskidzie Wyspowym, weź no daj mnie znać... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 04-02-2025 13:02

menel pisze:Satan, jak zaczniesz rozważać z namiotem pod pachą coś w Beskidzie Wyspowym, weź no daj mnie znać... :mrgreen:

Nie inaczej... :mrgreen: , a tymczasem do maja! :wink:

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 04-02-2025 18:12

W schronisku na Luboniu przeżyłem zamach smoleński :)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 05-02-2025 15:59

Fajna ta wiatka na Łopieniu. Masz jakies zdjecia ze srodka?
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 05-02-2025 16:31

Pudelek pisze:W schronisku na Luboniu przeżyłem zamach smoleński :)

A ja kiedyś, przed zamachem smoleńskim, miałem tu bazę wypadową i po każdej trasie dygałem pod górę na nocleg... :mrgreen:

buba1 pisze:Fajna ta wiatka na Łopieniu. Masz jakies zdjecia ze srodka?

Niestety, ale wiata jak wiata, bardziej do grilla niż noclegu.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 06-02-2025 22:48

Niestety, ale wiata jak wiata, bardziej do grilla niż noclegu.

A z zewnatrz wydawała się obiecująca. No głownie jakby byla drewniana podłoga
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 07-02-2025 08:35

buba1 pisze:A z zewnatrz wydawała się obiecująca. No głownie jakby byla drewniana podłoga

Klepisko. I zobacz, niskie ściany, stoły nieprzesuwalne. Taka wiatka aby zasiąść, zjeść i iść dalej. Ewentualnie przeczekać zlewę.

Wróć do „Relacje z wypraw”