tam, gdzie nie jeżdżą już pociągi....

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 05-04-2011 22:05

Baborów

Sam budynek stacyjny nie jest opuszczony- pelni funkcje mieszkalne.
W okolicy stacji znajduje się dużo pomniejszych obiektow, w których kroluje już tylko rdza i dziki wszechobecny bluszcz. I tylko radosne twarze usmiechajac się z dawnych dokumentow, odezw i plakatow.
Ogolnie zatrzesienie torow, krzyzujacych się ze soba w roznych i roznistych plaszczyznach, cala gama wszelakich semaforow, zwrotnic , korb, pokręteł i innych przełącznikow.

Na zarosnietym peronie spotykamy babcie, która na chwile przystaje, rozglada się z zaduma i wspomina ze „dawniej tu inaczej bywalo”... cala jej rodzina pracowala na kolei i „jakos się wszystko oplacalo”..
Z pobliskiej cukrowni celowo rozebranej przezd paroma laty ostal się tylko komin..i ślepy tor konczacy się przy bramie obecnie donikąd..

Znajdujemy tez szkielet wagonu pilnie strzezony przez kolczasta roslinnosc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

więcej
https://picasaweb.google.com/czeburiek/ ... stacyjnie#
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 11-04-2011 21:00

Najbardziej nokautują zdjęcia BHP :P

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 20-04-2011 10:13

Jako ze doszly do nas pogloski , ze chca zamknac bazar na dworcu świebodzkim we Wrocławiu , postanowilismy czym predzej odwiedzic to klimatyczne miejsce ponownie. Na szczescie nic sie nie zmienilo przez ostatnie 4 lata- torowy handelek kwitnie :) W wielu miejscach mozna sie poczuc jakby sie czlowiek teleportowal gdzies daleko na wschod. Bardzo rzadko slyszy sie polski jezyk, a przewazajaca wiekszosc handlarzy stanowia osobniki o zlotych zebach i kaukaskiej urodzie , wykrzykujacy z milym uszom akcentem "pięęęęęęękne majteczki tylko 3 zlote", "ooooostatnie rajstopki na zgrabne nozki".
Im dalej od dworcowych budynkow- handel schodzi ze straganow prosto na torowisko , a targ coraz bardziej zaczyna przypominac jeden wielki piknik. Sprzedajacy wygrzewaja sie w sloncu, pociagaja tanie wina, zawieraja tajne interesy, podrywaja płec przeciwna (choc nie zawsze tylko przeciwna ;)) Zapach piwa miesza sie zapachem smaru ze starych kół zębatych, osiek z pojazdow przypominajacych "mini-łunochody", zardzewialych szyn, starych ksiazek czy wszelakiego szpeja roztaczajacego woń wilgotnej omszałej piwnicy :) Dolatuje nas nawet zapach dawno nie sprzątanego chomika- faktycznie- na torach stoi klatka i mozna nabyc puszyste zwierzatko!

Wycieczke konczymy w klimatycznym barze "U Rycha" gdzie pozeramy zurek, grochowke oraz dziwne i niezmiernie pyszne pierogi , ksztaltem i smakiem raczej przypominajace czeburieka.

Mam nadzieje , ze nie zamkna tak szybko tego przybytku i los nam pozwoli jeszcze nieraz sie tu powlóczyc....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 08-06-2011 16:36

Cala linia od Kłodzka do Kudowy zostala zamknieta w marcu 2010. Wprowadzono zastepcza komunikacje autobusowa. Z tego co slyszalam w wakacje ma zaczac sie remont linii i sa jakies wzmianki o jej ponownym uruchomieniu.

Stacyjka Stary Wielisław. Otwarta, w srodku dwa pomieszczenia ale bardzo zdemolowane i zaśmiecone. Odnalezlismy fragment dawnej tabliczki z nazwa miejscowosci i stary rozklad... Kiedys mozna bylo stad dojechac nawet na Hel...
Na peronie ugotowalismy i zjedlismy obiad racząc sie rowniez staropramenem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nastepna odwiedzona przez nas stacyjka to Kłodzko Zagórze. Budynek stacyjny zamieszkany, mieszkancy dosc podejrzliwie przygladali sie kto to kreci sie po peronie. Na peronie piekne dzikie kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedaleko stacyjki most na rzece Bystrzyca Dusznicka

Obrazek

i maly wiadukcik z płytami metalowymi, z ktorych kazda byla podpisana "PKP"- czy dlatego zeby jej zlomiarze nie zakosili? ze niby nie przyjma na zlomie jak z PKP? (skoro nawet tory przyjmuja? ;) )

Obrazek

Stacja - a raczej przystanek stacyjny bo budynku ani jego ruin nie wypatrzylam- Kłodzko Książek. Peron i okolice przytabliczkowe zarosniete malowniczo dzikiem bzem. Zapach starego, opuszczonego ogrodu unosil sie wszedzie wokol. Caly peron i najblizsze tereny byly rajem dla ptactwa ( i buby ;) )

Obrazek

Nieopadal stacji dwa mosty:

Na Bystrzycy Dusznickiej- na torowisko rzucil sie dziki bez, nie wiem jak on tam wyrósł ale kwiaty mial piekne. Mozna bylo wyleżc na filar mostu, wsadzic pysk miedzy kwiaty i tory - i wąchac- zapach kwiecia pomieszany z zapachem rdzewiejacego metalu :-) Wzdluz mostu szedl drewniany chodniczek dla pieszych. W nienajgorszym stanie, chrupal pod nogami tylko troche ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi most na Nysie Kłodzkiej troche wiekszy. Tez z chodniczkiem ale tak skrzypiacym, ze doszlam tylko do polowy i jakos zabraklo mi odwagi na dalsza eksploracje ;) Lepiej sie chyba wrocic i pojsc podkladami miedzy torami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 09-06-2011 11:14

Przyjemna jest świadomość, że linia ma być przywrócona do życia. ZTCW to jest już ogłoszony przetarg na remont.
Pzdr.

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 05-04-2012 18:23

buba1 pisze:Jako ze doszly do nas pogloski , ze chca zamknac bazar na dworcu świebodzkim we Wrocławiu , postanowilismy czym predzej odwiedzic to klimatyczne miejsce ponownie.

Obrazek

Pogoda w weekend nie dopisywała więc i nas przyciągnął Świebodzki jako cel wycieczki ale dla odmiany zwiedziliśmy go po zamknięciu bazaru.
Ciekawi byliśmy jak plac wygląda bez handlarzy, zasypany górami śmieci.
Obrazek

Porządki były już w końcowej fazie, posortowane śmieci stały w równych kupkach i czekały na wywiezienie wielgaśnym wózkiem ręcznym
Obrazek

Na opustoszałym targu spokojnie można oglądać kolejową infrastrukturę i resztki niesprzedanych towarów:D
Obrazek

Obrazek

Im bliżej czynnej linii tym coraz więcej słychać i widać przejeżdżających składów.
Obrazek

Od czasu do czasu warto oglądnąć się i popatrzyć na panoramę miasta.
Obrazek

Życie zabawki nie jest lekkie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Industrialny zachód słońca
Obrazek

i podkładami a potem lasem, tętniącym stukotem pociągów, wracamy do domu.
Świebodzki o tej porze jest jednym z najspokojniejszych miejsc w mieście mimo że jest prawie w jego centrum.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 05-04-2012 23:42

Ciekawe, co zrobią z parowozem.
Odnośnie Bubowej relacji z Baborowa: złe wieści, od grudnia PLK całkowicie zamknęły linię, cukrownia już nie jeździ. :cry:

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 06-04-2012 18:01

Coś nie mogę uwierzyć w uruchomienie Świebodzkiego, podejść było już kilka i żadnego skutecznego.
Jesienią cięliśmy w kilku miejscach, opisaną wyżej linię Kłodzko - Kudowa.
W okolicach Szczytnej zaskoczyła nas ekipa remontowa
Obrazek

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 07-04-2012 11:06

Biedna ta lala ze Swiebodzkiego..:? A taka ma sympatyczna morde.. ;)

A na ta konstrukcje nad torami tto zawsze mi sie tam marzylo wlezc.. Tam gdzie wylazl tajemniczy cien :D Ale raczej w czasie trwania targu to by mnie szybko zwineli ;)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-08-2012 17:54

Ostatnio odwiedzilismy tunel pod Przelecza Kowarska

Niestety mielismy ze soba tylko totalnie zdychajace latarki wiec nie udalo sie oswietlic tunelu na tyle zeby zrobic w srodku jakies w miare fajne zdjecie...
Tunel z mapy wydawal sie miec 1.5 km a tak serio robil wrazenie krotszego.. Kiedys tez slyszalam ze to jest tunel skrecajacy- a wydawal sie byc prosty- caly czas bylo widac swiatelko na koncu.
W srodku tunelu wyplywa ze sciany woda- wydaje sie byc czysta.
Dojscie do tunelu mocno zachaszczone, torowisko poza tunelem rozebrane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 22-08-2012 18:29

Szóste zdjęcie od góry to jakieś zamurowane drzwi prowadzące do "Morii"? :wink:
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-08-2012 19:10

Raubritter pisze:Szóste zdjęcie od góry to jakieś zamurowane drzwi prowadzące do "Morii"? :wink:

Zastanawialismy sie wlasnie.. takich "drzwi" tam bylo wiecej.. Moze jakies tajne polaczenie z innym tunelem? ;) albo wnęki aby sie w nich chowac jak przejezdza pociag?

Human
stary wyga

Postautor: Human » 22-08-2012 19:23

W każdym tunelu niemieckim, którym szedłem, są takie otwory ewakuacyjne, czy techniczne. Często obok był też malutki tunelik techniczny z tego, co gdzieś tam wyczytałem.

Ten tunel pod Wołowcem dopiero jest kozacki. I ten koło Jedliny też

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-08-2012 19:34

Human pisze:
Ten tunel pod Wołowcem dopiero jest kozacki. I ten koło Jedliny też

Pod Wolowcem tzn gdzie dokladnie to jest?

Bo szlam jeszcze tylko tym w Wałbrzychu. A te dwa wymienione przez ciebie to sa na czynnych liniach??

Human
stary wyga

Postautor: Human » 22-08-2012 19:37

Pod Wołowcem to jest dokładnie ten najdłuższy koło Wałbrzych Głównego. Ten w Jedlinie jest dalej na tej trasie.

Jedna nitka jest czynna, druga nieczynna.

Wróć do „Relacje z wypraw”