Wielkanoc w Pieninach

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Wielkanoc w Pieninach

Postautor: Taja » 27-04-2012 00:07

Wreszcie udało mi się zabrać za relację, relacja będzie krótka, bo czas mnie goni :-P Zdecydowaliśmy się na wyjazd na Święta Wielkanocne do Szczawnicy. Docieramy tam metodą kombinowaną - Maciej jedzie z Łodzi do Krakowa z kolegą z pracy, ja jadę z Poznania do Rawicza PKP gdzie ma mnie zgarnąć mama i brat Macieja. O mało co nigdzie byśmy nie dojechali, bo w samochodzie coś się stało z kołem i trzeba było się cofać do mechanika... Na szczęście to tylko drobna usterka, po dokręceniu czegoś tam możemy jechać dalej :-)

Dojeżdżamy w piątek wieczorem, więc tylko mycie i spanko. Wielka Sobota wita nas piękną pogodą, więc idę ze święconką do kościoła:

Obrazek

Po święconce i niezbędnych porządkach w mieszkaniu ruszamy na Palenicę, chcemy dojść do schroniska Orlica i wrócić sobie bulwarem nad Grajcarkiem do Szczawnicy. Momentami śniegu sporo:

Obrazek

Pogoda i widoki dopisują :-)

Obrazek

Z Palenicy widać Tatry i coraz większą liczbę wyciągów narciarskich, idziemy w stronę Orlicy

Obrazek

Obrazek

Macieja energia roznosi, aż fruwa :mrgreen:

Obrazek

Widać nieśmiałą wiosnę:

Obrazek

Oto i schronisko Orlica, wchodzę tylko po pieczątkę:

Obrazek

Obrazek

Niedziela Wielkanocna wita nas śniegiem i mrozem - jest około -7 C, mimo wszystko chcemy wleźć na Sokolicę, tutaj Krościenko:

Obrazek

Nasz dzisiejszy towarzysz wycieczki :mrgreen:

Obrazek

Na polanie Burzana stoi "menelówka", waruneczki nawet nawet, trochę wąskie "łóżka" ;-)

Obrazek

Zdobywamy Czertezik i gdzieś po drodze na Sokolicę załapujemy się na widoczek:

Obrazek

Zdobywamy Sokolicę - oprócz nas na szczycie nie ma nikogo :-)

Obrazek

Obrazek

:lol:

Obrazek

Śnieg ciągle sypie, więc szybciutko zwijamy się na dół

Obrazek

Maciej odkrywa jaskinię i jest z tego powodu bardzo zadowolony :-)

Obrazek

A w mieszkaniu gotuję pycha żurek :-)

Obrazek

Lany Poniedziałek na szczęście jest chłodny, ale słoneczny. Cel na dziś: Trzy Korony zaczynając od Czorsztyna. Widoki mieliśmy cudowne tego dnia :-D

Obrazek

Nawet Babią Górę widać i coś tam jeszcze za nią, co to może być?

Obrazek

Jest radocha :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Zacna miejscóweczka na odpoczynek :mrgreen:

Obrazek

Mróz tu był

Obrazek

Przez Przełęcz Szopka (Chwała Bogu) idziemy na Trzy Korony, na szczycie oprócz nas jakies dwie pary, jedna zaraz schodzi, także cisza i spokój :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy do Sromowiec Wąwozem Szopczańskim, Maciej znalazł "lody" ;-)

Obrazek

Trzy Korony "od spodu"

Obrazek

Schronisko Trzy Korony

Obrazek

To był naprawdę piękny dzień i nawet troszkę się opaliliśmy :-)

Obrazek

A we wtorek krótka wycieczka na Górę Wdżar, bo trzeba było robić odwrót do domu, widoczki dopisywały:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Link do całości zdjęć: https://picasaweb.google.com/1171902277 ... redirect=1

;-)