Przemeblowanie, czyli totalna reorganizacja forum.

Coś nie działa? Jakieś pytania? A może masz jakieś propozycje co do nowych działów forum?
Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 23-11-2007 21:25

Ja nadal jestem STANOWCZO PRZECIW ZMIENIANIU FORUM

Po pierwsze - jak będzie dużo działów, to i tak będę zaglądał do jednego. Korzystam tylko z działu "Turystyka - pieszo i ogólnie" i w inne działy raczej nie zaglądam (a jak zaglądam, czynię to bardzo rzadko). Po prostu nie chce mi się biegać po jakiś działach i poddziałach, wymyślonych przez Rafała. Koleś wygląda mi na zakompleksionego i koniecznie chce zwrócić na siebie uwagę, stąd próbuje coś zamącić i zamieszać.
No i co - jest teraz kilka działów, a i tak wszyscy zaglądają prawie tylko do jednego, tj. w/w.

Po drugie - jeśli komuś wolno otwierają się zdjęcia, to niech sobie zamówi lepszy internet, albo tych zdjęć po prostu nie otwiera. Albo - co chyba wydaje się najprostsze - niech w ogóle zrezygnuje z internetu. Ja np. bardzo lubię czytać relację, okraszoną dużą ilością zdjęć. Nawet post Satana z wyprawy w Karkonosze, gdzie było "setka" zdjęć, z przyjemnością przełknąłem.

Po trzecie - gdy USZTYWNICIE to forum, to z wielkim żalem, ale jednak, będę zmuszony opuścić to forum i poszukać jakiegoś bardziej przyjaznego, nie sztywnego, bez reguł, NORMALNEGO. Nie podoba mi się, że zamiast swobodnej dyskusji, jak to było dawniej, ktoś zaczyna to psuć i się MĄDRZY, MĄDRZY, MĄDRZY...

Po czwarte - po co usuwać z forum osoby, które od lat nie pisują??? Przecież jest to historia naszego forum, wręcz jego korzenie i legenda. Przez sam szacunek do dawnych forumowiczów, tego bym nie robił!!!

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Postautor: seba123 » 23-11-2007 21:32

Radus pisze:
wlkp pisze:Aby czuwać nad całością - potrzebny jest moderator albo moderatorzy, ale tacy którzy będą raczej pouczać użytkowników forum a nie karać.
Tutaj przychodzą mi do głowy trzy kandydatury. Aby nikogo nie faworyzować, to wymienię w kolejności alfabetycznej: Apollo, Lech i Walter02.

Apollo i walter02 OK, ale kandydatura Lecha to chyba jakiś żart...

sie q... zaczyna, żadnych moderatorów! w końcu nic złego się tu nie dzieje...

...w sumie mariomar ma rację

a tak z ciekawości - co ma moderator z tego że jest moderatorem? Mamy tak mało czasu (przynajmniej ja), że nie wyobrazam sobie robić takich rzeczy w czynie społecznym.
Ostatnio zmieniony 23-11-2007 21:37 przez seba123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 23-11-2007 21:34

seba123 pisze:
Radus pisze:
wlkp pisze:Aby czuwać nad całością - potrzebny jest moderator albo moderatorzy, ale tacy którzy będą raczej pouczać użytkowników forum a nie karać.
Tutaj przychodzą mi do głowy trzy kandydatury. Aby nikogo nie faworyzować, to wymienię w kolejności alfabetycznej: Apollo, Lech i Walter02.

Apollo i walter02 OK, ale kandydatura Lecha to chyba jakiś żart...

sie q... zaczyna, żadnych moderatorów! w końcu nic złego się tu nie dzieje...

Popieram wszystko, co z nienacka... :wink:

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 23-11-2007 22:27

Wygląda na to, że chyba padłem ofiarą trollingu. Osobiście sam nie chciałem niczego zmieniać i delikatnie zwracałem uwagę Rafałowi, kto jest największym bałaganiarzem na forum.
Moja propozycja, to była tylko próba uporządkowania dyskusji.

W sumie wyniosłem z tego parę ciekawych doświadczeń.
Wiem już czym jest trolling.
Nauczyłem sie przy okazji używać wszystkich znaczników BBcode.
No i wreszcie dowiedziałem się, co myśli o mnie Apollo. :oops: :D

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 23-11-2007 22:40

wlkp pisze:Wygląda na to, że chyba padłem ofiarą trollingu. Osobiście sam nie chciałem niczego zmieniać.
Ja również nie jestem zwolennikiem tak radykalnych zmian, a co najwyżej drobnej kosmetyki. Przy okazji dziękuję za wyrażone zaufanie, ale ja bym się do proponowanej roli nie nadawał. Nie znam w ogóle zasad obsługi tego programu, jeszcze bym omyłkowo pousuwał własne posty, a w dodatku ostatnio to mam niewiele czasu na udzielanie się na forum.
Obrazek

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 23-11-2007 22:46

seba123 pisze:sie q... zaczyna, żadnych moderatorów! w końcu nic złego się tu nie dzieje...

Pora na kolejny plebiscyt - co chciał powiedzieć seba123, pisząc "q..."? :wink: Będę strzelał - quo vadis.

A tak na poważnie, seba123 ma rację. Póki co, nasze forum jest miejscem, gdzie zachowywany jest pewien poziom merytoryczny i poziom kultury, więc funkcja moderatora wydaje się zbędna.
Obrazek
Obrazek

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 23-11-2007 23:04

mariomar pisze:Po prostu nie chce mi się biegać po jakiś działach i poddziałach, wymyślonych przez Rafała. Koleś wygląda mi na zakompleksionego i koniecznie chce zwrócić na siebie uwagę, stąd próbuje coś zamącić i zamieszać.

Mario, wyluzuj.
Po drugie - jeśli komuś wolno otwierają się zdjęcia, to niech sobie zamówi lepszy internet, albo tych zdjęć po prostu nie otwiera. Albo - co chyba wydaje się najprostsze - niech w ogóle zrezygnuje z internetu. Ja np. bardzo lubię czytać relację, okraszoną dużą ilością zdjęć. Nawet post Satana z wyprawy w Karkonosze, gdzie było "setka" zdjęć, z przyjemnością przełknąłem.

Tu się zgodzę. Od pewnego czasu mam niezłą przepustowość, więc wszystko śmiga jak ta lala. Ale wcześniej, kiedy nie było tak pięknie, otwierałem daną relację i czekałem nawet kilka minut, aż załadowały mi się wszystkie zdjęcia. Dla chcącego nic trudnego.
Po trzecie - gdy USZTYWNICIE to forum, to z wielkim żalem, ale jednak, będę zmuszony opuścić to forum i poszukać jakiegoś bardziej przyjaznego, nie sztywnego, bez reguł, NORMALNEGO. Nie podoba mi się, że zamiast swobodnej dyskusji, jak to było dawniej, ktoś zaczyna to psuć i się MĄDRZY, MĄDRZY, MĄDRZY...

Nie jestem za "usztywnieniem" forum (cokolwiek to znaczy), ale fakt faktem, że pewien porządek i retusz by się przydał. Mam nadzieję, że uczestnicy forum będą na tyle zdescyplinowani, że problem bałaganu sam zniknie. Z drugiej strony, pewne propozycje zmian są dla mnie świadectwem tego, że forum, żyje i rozwija się. Przy tak małej liczbie aktywnych uczestników wprowadzanie radykalnych zmian wydaje się bezsensowne, ale jeśli się "rozrośniemy", to zachowanie pewnych reguł będzie konieczne.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 24-11-2007 11:20

Odnośnie roli moderatora na forum, to ja bym tego ostatecznie w czambuł nie potępiał. Szczególnie z uwagi na zgłoszoną kandydaturę Wlkp.
Rolę moderatora widzę u nas nietypową - tzn. moderator miałby wyręczać Admina, którego u nas b. rzadko widujemy. Absolutnie:
- nie powinien nadużywać swej roli przy "moderowaniu dyskusji",
- dawać banów,
- czuć się lepszym - i często dawać to do zrozumienia
za to usuwać posty - reklamy, pomyłki, pomagać userom w "trudnych chwilach" typu zmiana nicka (co się przydarzyło np. Mariomarowi) itd.

Jestem przekonany, że Wlkp ma wszelkie przymioty, by nam po prostu pomóc - bez dawania nam powodów do :evil: .
;)Nie twierdzę, że moderator to kwestia pilna do załatwienia już od poniedziałku, ale prędzej czy później zmuszeni będziemy do tematu wrócić.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 24-11-2007 15:16

Tu też Rafał jest niekonsekwentny w swym działaniu. Broni się przed bałaganem rękoma i nogami, a temat o reorganizacji forum wrzuca do "Turystyka - pieszo i ogólnie", zamiast do "Forum o forum". Czyżby bał się, że go tam nikt nie przeczyta??? 8)

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 26-11-2007 07:27

mariomar pisze:Tu też Rafał jest niekonsekwentny w swym działaniu. Broni się przed bałaganem rękoma i nogami, a temat o reorganizacji forum wrzuca do "Turystyka - pieszo i ogólnie", zamiast do "Forum o forum". Czyżby bał się, że go tam nikt nie przeczyta??? 8)

j.w

No i znowu pudło!
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Wróć do „Forum o forum”