Przemeblowanie, czyli totalna reorganizacja forum.

Coś nie działa? Jakieś pytania? A może masz jakieś propozycje co do nowych działów forum?
Gryf
obieżyświat

Przemeblowanie, czyli totalna reorganizacja forum.

Postautor: Gryf » 18-11-2007 18:00

Jak w temacie.
Chciałbym aby nasze forum nie miało charakteru tematycznego wysypiska śmieci a porządne i konstruktywne miejsce spotkań. Nie ukrywam, ze irytuje mnie ten bałaganiarski styl działania forum. Mam już kilka pomysłów na unowocześnienie naszej strony ale proponuję abyście na początek Wy rzucili swoimi pomysłami.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Re: Przemeblowanie, czyli totalna reorganizacja forum.

Postautor: Satan » 18-11-2007 18:17

Rafał Łoziński pisze:Jak w temacie.
Chciałbym aby nasze forum nie miało charakteru tematycznego wysypiska śmieci a porządne i konstruktywne miejsce spotkań. Nie ukrywam, ze irytuje mnie ten bałaganiarski styl działania forum.

:?:

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 18-11-2007 18:30

:shock: :?: :roll:

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 18-11-2007 19:05

Rafale, jak chcesz jakieś sztywne ramy, to sobie zmień forum. Nasze forum jest właśnie fajne dlatego, że nie jest w żaden sposób USYSTEMATYZOWANE. Piszemy o tym, co nas w danej chwili interesuje i nurtuje, wyrzucamy z siebie akurat takie myśli, jakie przychodzą nam w danej chwili do głowy. I myślę, że tak jest ok. Zresztą widzisz, że zdanie Satana i Wlkpa jest podobne do mojego.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 18-11-2007 22:11

CZekajcie, Rafał mnie zaintrygował.
Co Ci przeszkadza na forum?

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 18-11-2007 22:24

Powiem bardzo potocznie: o co kaman?
Jka chcesz miec piękne forum to zapisz się na forum Instytutu Psychologii UAM. Polecam-porządek jak w szwajcarskim zegarku. Tylko trochę wieje nudą..

Awatar użytkownika
walter02
obieżyświat

Postautor: walter02 » 19-11-2007 08:24

a mi się wydaje, że Rafał ma trochę racji.
Otóż do pisanie, dyskutowania istniejący stan rzeczy jest jak najbardziej OKi, ale jeżeli ktoś chciałby coś znaleźć, z naszych historycznych wpisów z danego tematu, to straci przed kompem sporo czasu i poniesie zupełną porażkę.

Zobaczcie, że w dziale "Turystyka - pieszo i ogólnie" jest groch z kapustą:
od relacji z przejścia Kotliny Jeleniogórskiej, poprzez żale, wspominki i koncert życzeń zaadresowany do PKP po ... Tatry Niżne :shock:

Nie ma się co dziwić, że poruszamy tutaj tyle tematów skoro sam tytuł działu "Turystyka - pieszo i ogólnie" do tego zachęca.

Moim zdaniem nie przeszkodziłaby
1) większa ilość działów / poddziałów np odwzorująca pasma sudeckie, wydzielenie wątku o historii techniki, (tam chyba będzie dobre miejsce na wątek o PKP)
2) utrzymywanie porządku w ramach tychże kategorii zarówno poprzez samych użytkowników którzy pisali by swoje posty gdzie trzeba, jak i poprzez przenoszenie postów, dzielenie wątków poprzez moderatorów (być może ktoś chciałby przejąć taką funkcję?)

tak przy okazji tego ostatniego:
ten temat powinien się pojawić w
http://forum.sudety.it/viewforum.php?f=2
:D
Obrazek

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 19-11-2007 09:25

jak dla mnie jest ok- dzial gdzie piszemy o sudetach i hyde park gdzie piszemy o innych rzeczach ktore z sudetami nie sa zwiazane... jak sa sztywne podzialy to potem jest problem jak chce np. zamiescic zdjecia z okolic polanicy- czy to gory stolowe, bystrzyckie i czy jeszcze jakies inne...
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

http://picasaweb.google.pl/topeerz (biedronka.buba, osiolek.widmo)
http://www.biedronka-buba.fotosik.pl

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 19-11-2007 09:43

walter02 pisze:

tak przy okazji tego ostatniego:
ten temat powinien się pojawić w
http://forum.sudety.it/viewforum.php?f=2
:D

Ten wątek wrzuciłem w tym dziale aby sprawa była zauważona. Wiele osób nie wchodzi i nie czyta tematów w innych rozdziałach.

:D Bubo, żaden problem! fotki będziemy zamieszczać w Galerii.
Kiedy chcę przeczytać jakiś wątek to trochę mi się odechciewa kiedy muszę czekać aż otworzą się wszystkie grafiki.
Poza tym np. w wątku "Długi weekęd w górach Sowich" były prowadzone dwie rozmowy. Dziwne, czekałem dosyć długo aż ktoś zwróci uwagę ale nikt nie reagował. Czy nikomu nie przeszkadzał ten haos? Jeśli nie to z można by smarować co się chce i gdzie się chce.

www.bushcraft.pl

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 19-11-2007 10:03

Taja pisze:Powiem bardzo potocznie: o co kaman?

O to! :D http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=959

www.bushcraft.pl

Andrzej
łazik

Postautor: Andrzej » 19-11-2007 10:23

Jako uczestnik o dość krótkim stażu nie będę się wypowiadał zbyt stanowczo o potrzebie zmian, ale trzeba pamiętać o jednym banale: jakość forum tworzą ludzie, którzy sie na nim wpisują. Zaletą tego forum jest dość dobry poziom merytoryczny, wśród forów sudeckich - mam nadzieję - najwyższy. Wadą jest skłonność niektórych uczestników do odbiegania od tematu i do niczego nie wnoszących pogaduszek. Natomiast nie dostrzegam konieczności ściślejszych podziałów, np. wg pasm, bo jeżeli ktoś napisze np. o wędrówce z Barda do Walimia, to miałby to podzielić na 2 wątki? Podstawa to tytułowanie wątków zgodnie z ich treścią i tego się tu ludzie raczej trzymają, przynajmniej na początku wymiany zdań. Co się dzieje potem, to już inna sprawa - może admini powinni zadbać o "wyjmowanie" z wątków takich dygresji, ktore się nadmiernie rozrosły i tworzenie z nich nowych tematów.

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 19-11-2007 11:04

Andrzej pisze: Natomiast nie dostrzegam konieczności ściślejszych podziałów, np. wg pasm, bo jeżeli ktoś napisze np. o wędrówce z Barda do Walimia, to miałby to podzielić na 2 wątki? .

I na ten problem też już znaleźliśmy lekarstwo. Zakładamy dział "Relacje z wyjazdów" albo odrazu w "Galerii" opisujemy swoje wyprawy.

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
kamil756
wędrowiec

Postautor: kamil756 » 19-11-2007 13:49

taak to dobry pomysł- galeria a pod lub nad zdjeciami opisujemy swoja wyprawe...

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 19-11-2007 15:55

Działy i rozdziały:
O Stronie
Witamy - powitanie nowych użytkowników
Ciekawe miejsca - Opis sudeckich miejscówek, w które warto zawinąć.
Relacje z wypraw.
Galeria a) foty z Sudetów b) z pozostałych gór galaktyki
Biblioteka - a) mapy b) książki c) przewodniki
Cytaty
Linki
Po godzinach (hyde park) - piszemy o wszyskim co nam ślina na język przyniesie
Co gdzie kiedy? - Imprezy wydarzenia etc.
Sudety - Pismo Sudeckie . Komentujemy kolejne numery.
Sudety, wschodnie, środkowe i zachodnie nie zapominając o Czechach i Niemczech
O Sudetach - O Sudetach wogóle.
Sport.
Sprzęt.
Kupię, Sprzedam.
Złaz forumowiczów - wspólne wyjazdy.

Wypadałoby znaleść moderatorów do poszczególnych działów i szefa forum. Obecna dyrekcja chyba zapomniała o tym co tu się wyprawia :) zważywszy na działanie całego portalu.

www.bushcraft.pl

Andrzej
łazik

Postautor: Andrzej » 19-11-2007 16:06

Rafał Łoziński pisze:Działy i rozdziały:

Ciekawe miejsca - Opis sudeckich miejscówek, w które warto zawinąć.
Relacje z wypraw.
Galeria a) foty z Sudetów b) z pozostałych gór galaktyki

To można połączyć w jedno - zazwyczaj 1) chęć zainteresowania innych jakimś miejscem rodzi się po 2) odwiedzeniu go i zrobieniu tam 3) paru zdjęć, zatem - 3 w 1. Mozna to nazwać np. "pieszo i ogólnie" :lol:

Rafał Łoziński pisze: Cytaty

:?:

Rafał Łoziński pisze: Złaz forumowiczów - wspólne wyjazdy.

To chyba też "relacje z wypraw"?

A gdzie wrzucić dość popularne zagadki obrazkowe? Pasują do "Galerii", do "Ciekawych miejsc" i do "Sudetów wschodnich, środkowych (...)".

Wróć do „Forum o forum”