Ale nic to! Powoli układa mi się jakiś plan na niedzielną wycieczkę
PKP
Szkoda, że kursuje przez trzy miesiące tylko w soboty i niedziele
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...
Góry, górki i pagórki
http://picasaweb.google.pl/Syrioosh
Góry, górki i pagórki
Fadel pisze:Syrioosh, nie lepiej z Otovic przez Broumov i Teplice?
Z Wałbrzycha mam lepszy dojazd do Sędzisławia niż do Otovic
Góry, górki i pagórki
Góry, górki i pagórki
Mieszkam w Wałbrzychu. Nowa Ruda to moje rodzinne miasto
Niewiadomo jak kursują busy z Wałbrzycha do Kamiennej Góry w niedziele. Wydaje mi się, że w tym względzie dojazd pociągiem do Sędzisławia jest bardziej pewniejszy od busa.
Niewiadomo jak kursują busy z Wałbrzycha do Kamiennej Góry w niedziele. Wydaje mi się, że w tym względzie dojazd pociągiem do Sędzisławia jest bardziej pewniejszy od busa.
Góry, górki i pagórki
Góry, górki i pagórki
Syrioosh pisze:Fadel pisze:Syrioosh, nie lepiej z Otovic przez Broumov i Teplice?
Z Wałbrzycha mam lepszy dojazd do Sędzisławia niż do Otovic
No jak skończymy ŚŚ-Tłumaczów(Otovice) to może i to się zmieni
Pozdrawiam,
PS. "Hurtowo" odpowiem na to co wyczytałem po drodze "wgłębiając się w forum".
a) Pociągi do Trzebnicy ruszą albo do września (tak chciałby UM -ale UTK może pokrzyżować ten pomysł -zresztą wbrew temu co piszą brak jest taboru) albo od grudnia (tak planują KD).
b)Linia do Świdnicy nie została przejęte (jeszcze) przez UM (dokładnie przez DSDIK) obecne remonty wykonuje PLK.
c)W planach (odległych) jest co prawada Stronie,Bielawa i Piława Grn. ale obecnie są to odległe plany.
d) Kudowa i Jelenia-sa pieniądze na remont:
http://www.plk-sa.pl/fileadmin/pdf/prez ... nosci_.pdf
Modernizacje ze środków publicznych w latach 2010-2013:
Linia kolejowa Nr 274 na odcinku Wrocław – Jelenia Góra - 640 mln zł.
Linia kolejowa Nr 286 na odcinku Wałbrzych - Kłodzko - 66 mln zł.
Linia kolejowa Nr 287 na odcinku Nysa - Opole - 55 mln zł.
Modernizacje współfinansowane z RPO na lata 2010-2013:
Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 311 Jelenia Góra – Szklarska Poręba Górna - 35,963 mln zł.
Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 309 Kłodzko Nowe – Kudowa Zdrój na odcinku Duszniki Zdrój – Kudowa Zdrój - 69,510 mln zł.
e) Dla wszystkich, podróżujących - jest nowa Kategoria pociągów - InterRegio - Prowadzą je PR (Przewozy Regionalne) taryfa Specjalna osobowy+20%. Komfort jak w osobowym. ale czasy:
np
Wrocław-Zakopane -najszybszy pospiaeszny 8h 17min
InetRegio (osobowy przyspieszony) 7h37min (!)
[Ale uwaga (IR zachacza jeszcze o Rabkę Zdrój) -z Chabówki zamiast prosto do Zakopca -jedzie do Rabki i wraca]
Najszybszy pospieszny Do Krakowa 4:40
Inetrregio - 4:19
Cena Pospieszny 47zl
IR 34zł
Co najważniejsze - działa w nich RegioKarnet- czyli 55zł za dowlone 3 dn jazdy- oznacza to że za przejazd bezpośrednim pociągiem Wrocław-Zakopane, czy Wrocław-Rzeszów można zapłacić 55zł/3dni=18zł (za dzień)! (uwaga w połowie miesiąca możliwe że RG zdrożeje -a przynajmniej pojawi się inna wersja na osobowe +IR a inna na same osobowe-więc może warto kupić wcześniej-ważny 2mc-e)
Oj ja raczej od tej 3 strony. Ani z MK a ni z PKP - tylko siedzę i rysuje a potem miesiącami trzeba się męczyć z PKP z uzgodnieniami projektów.
Pozdrawiam
WAżNE ODNOśNIE REGIO KARNETU
od 14/15 czerwca nastąpi ZMIANA CENY REGIOKARNETU.
Dokładnie na pociągi osobowe STANIEJE do 50zł (45zł)
Natomiast wersja OSOBOWE i INTERREGIO podrożeje do 99zł
Obecny RegioKarnet -za 55zł - Jeśli się go kupi przed 14 czerwca będzie nadal ważny na OSOBOWE +IR (przez jeszcze 2 m-ce czyli do 15 sierpnia).
czyli jeśli komuś się szykuje wyjazd - i będzie chciał jechać osobowymi i IR -to mo.że kupić bilet już teraz (dzięki temu zaoszczędzi trochę grosza).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
WAżNE ODNOśNIE REGIO KARNETU
od 14/15 czerwca nastąpi ZMIANA CENY REGIOKARNETU.
Dokładnie na pociągi osobowe STANIEJE do 50zł (45zł)
Natomiast wersja OSOBOWE i INTERREGIO podrożeje do 99zł
Obecny RegioKarnet -za 55zł - Jeśli się go kupi przed 14 czerwca będzie nadal ważny na OSOBOWE +IR (przez jeszcze 2 m-ce czyli do 15 sierpnia).
czyli jeśli komuś się szykuje wyjazd - i będzie chciał jechać osobowymi i IR -to mo.że kupić bilet już teraz (dzięki temu zaoszczędzi trochę grosza).
Pozdrawiam
981 - Jelenia Kopa (Góry Bialskie)
Specjalny kolejowy wagon-kino udostępniony przez PKP Intercity będzie od 1 lipca do 31 sierpnia kursował po Polsce, podłączony do pociągów na trasie Sopot-Zakopane. Jest to element projektu "Orange. Kino Letnie", który przedstawiono w poniedziałek w Warszawie.
Wakacyjne projekcje w pociągach to tylko jeden z elementów tego projektu - zaznaczył na konferencji prasowej zorganizowanej na stołecznym Dworcu Centralnym Paweł Adamski, prezes firmy Outdoor Cinema, która jest jednym z organizatorów przedsięwzięcia.
"Wyjedzie na szyny prawdziwa mobilna sala kinowa. Wejdzie ona w skład pociągu kursującego między Bałtykiem a Tatrami" - zapowiedzieli organizatorzy.
Oglądanie filmów w wagonie będzie bezpłatne - jedyne, co potrzebne, by wejść do mobilnej sali kinowej, to ważny bilet na przejazd pociągiem. Na całej trasie pociągów pokazywanych będzie kolejno od 4 do 6 filmów, w wersji z lektorem - powiedział Adamski.
W repertuarze są produkcje polskie i zagraniczne, m.in. "To nie tak jak myślisz, kotku", "Ile waży koń trojański?", "Slumdog. Milioner z ulicy", "Moje wielkie greckie wesele", "Pulp Fiction", "Vicky Cristina Barcelona", "Między słowami", "P.S. Kocham Cię", "Iluzjonista", "Kobiety".
Adamski poinformował, że wagonie prezentowane będą filmy "o letnim, ciepłym, przyjaznym charakterze". "Nie pokażemy horrorów, filmów ze zbyt dużą dawką przemocy, czy erotyki" - tłumaczył.
Drugim elementem projektu "Orange. Kino Letnie" będą organizowane od 1 lipca do 31 sierpnia pokazy filmów w kinach "stacjonarnych" w Sopocie i Zakopanem. Również te projekcje będą bezpłatne.
Źródło: www.wp.pl
Specjalny kolejowy wagon-kino udostępniony przez PKP Intercity będzie od 1 lipca do 31 sierpnia kursował po Polsce, podłączony do pociągów na trasie Sopot-Zakopane. Jest to element projektu "Orange. Kino Letnie", który przedstawiono w poniedziałek w Warszawie.
Wakacyjne projekcje w pociągach to tylko jeden z elementów tego projektu - zaznaczył na konferencji prasowej zorganizowanej na stołecznym Dworcu Centralnym Paweł Adamski, prezes firmy Outdoor Cinema, która jest jednym z organizatorów przedsięwzięcia.
"Wyjedzie na szyny prawdziwa mobilna sala kinowa. Wejdzie ona w skład pociągu kursującego między Bałtykiem a Tatrami" - zapowiedzieli organizatorzy.
Oglądanie filmów w wagonie będzie bezpłatne - jedyne, co potrzebne, by wejść do mobilnej sali kinowej, to ważny bilet na przejazd pociągiem. Na całej trasie pociągów pokazywanych będzie kolejno od 4 do 6 filmów, w wersji z lektorem - powiedział Adamski.
W repertuarze są produkcje polskie i zagraniczne, m.in. "To nie tak jak myślisz, kotku", "Ile waży koń trojański?", "Slumdog. Milioner z ulicy", "Moje wielkie greckie wesele", "Pulp Fiction", "Vicky Cristina Barcelona", "Między słowami", "P.S. Kocham Cię", "Iluzjonista", "Kobiety".
Adamski poinformował, że wagonie prezentowane będą filmy "o letnim, ciepłym, przyjaznym charakterze". "Nie pokażemy horrorów, filmów ze zbyt dużą dawką przemocy, czy erotyki" - tłumaczył.
Drugim elementem projektu "Orange. Kino Letnie" będą organizowane od 1 lipca do 31 sierpnia pokazy filmów w kinach "stacjonarnych" w Sopocie i Zakopanem. Również te projekcje będą bezpłatne.
Źródło: www.wp.pl
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...
Piwo wraca na tory
Posłowie przyjęli nowelizacje ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, przywracając możliwość spożywania alkoholu w pociągach. Jednak będzie to dozwolone tylko w wagonach restauracyjnych i barowych – donosi Gazeta Prawna.
Autorzy projektu uważają, że dopuszczenie sprzedaży alkoholu zlikwiduje obecne absurdy polegające na handlu alkoholem w pociągach w szarej strefie. Obecnie obowiązujące zakazy nie są bowiem respektowane. Mimo, iż alkohol nie jest dostępny w wagonach restauracyjnych, to jest on sprzedawany przez roznosicieli.
Sprzedaż alkoholu zostanie dopuszczona tylko w pociągach pasażerskich, przewozach międzynarodowych i krajowych międzywojewódzkich z rezerwacją miejsc. Jednak kupując np. piwo w wagonie restauracyjnym, nie możemy go spożyć w innym przedziale.
Autorzy ustawy uważają, że nie powinna ona pogorszyć bezpieczeństwa podróżujących. W 2008 roku na kolei doszło w sumie do 60 incydentów z udziałem nietrzeźwych osób, a rok wcześniej do 70. Zazwyczaj inicjatorami tych incydentów były osoby, które już przed rozpoczęciem podróży były pod wpływem alkoholu. Najczęściej byli to kibice, rezerwiści lub żołnierze zasadniczej służby wojskowej.
Obecnie podczas podróży z Polski do innego państwa, nie ma przeszkód, aby kupić alkohol. Jak wykazują statystki policyjne, na takich trasach doszło zaledwie do kilku incydentów z udziałem nietrzeźwych osób.
(turystyka.wp.pl)
Posłowie przyjęli nowelizacje ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, przywracając możliwość spożywania alkoholu w pociągach. Jednak będzie to dozwolone tylko w wagonach restauracyjnych i barowych – donosi Gazeta Prawna.
Autorzy projektu uważają, że dopuszczenie sprzedaży alkoholu zlikwiduje obecne absurdy polegające na handlu alkoholem w pociągach w szarej strefie. Obecnie obowiązujące zakazy nie są bowiem respektowane. Mimo, iż alkohol nie jest dostępny w wagonach restauracyjnych, to jest on sprzedawany przez roznosicieli.
Sprzedaż alkoholu zostanie dopuszczona tylko w pociągach pasażerskich, przewozach międzynarodowych i krajowych międzywojewódzkich z rezerwacją miejsc. Jednak kupując np. piwo w wagonie restauracyjnym, nie możemy go spożyć w innym przedziale.
Autorzy ustawy uważają, że nie powinna ona pogorszyć bezpieczeństwa podróżujących. W 2008 roku na kolei doszło w sumie do 60 incydentów z udziałem nietrzeźwych osób, a rok wcześniej do 70. Zazwyczaj inicjatorami tych incydentów były osoby, które już przed rozpoczęciem podróży były pod wpływem alkoholu. Najczęściej byli to kibice, rezerwiści lub żołnierze zasadniczej służby wojskowej.
Obecnie podczas podróży z Polski do innego państwa, nie ma przeszkód, aby kupić alkohol. Jak wykazują statystki policyjne, na takich trasach doszło zaledwie do kilku incydentów z udziałem nietrzeźwych osób.
(turystyka.wp.pl)
Oko wszystko widzi
W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!
http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be
W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!
http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be
- ecowarrior
- stary wyga
tomuch pisze:Posłowie przyjęli nowelizacje ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, przywracając możliwość spożywania alkoholu w pociągach. Jednak będzie to dozwolone tylko w wagonach restauracyjnych i barowych – donosi Gazeta Prawna.
a w tym pociagu wroclaw-lwow to lvivskie stalo w przedzialach i mozna bylo korzystac do woli
szkoda ze w osobowkach trzeba sie bedzie caly czas kryc.. dobrze ze choc w ukrainskich elektriczkach sa inne klimaty
Wróć do „Sekcja Industrialno-Kolejowa”