1) Informacja o wysadzeniu mostu w Pilchowicach przez ekipę filmową kręcącą "Mission Impossible 7" po raz pierwszy pojawiła się w mediach w marcu, ale wszyscy zgodnie mówili, że to fake news. O sprawie zapomniano.
2) Teraz wraca ona jak bumerang. Często o niej wspominał Piotr Rachwalski - były prezes KD. Jego wpisy na FB miały ton w stylu "zbliża się koniec świata - nawracajcie się". Sprawdziłem więc inne jego posty, żeby zorientować się, czy Rachwalski nie ześwirował. Chyba jednak nie.
3) Gdy o moście zaczęło się robić coraz głośniej rozpoczęto procedurę wpisu konstrukcji do rejestru zabytków - rychło w czas.
4) Co do filmu, to rzeczywiście, ekipa zainteresuje się mostem, ale nie jest jasne, co z nim chcą zrobić. Najpierw była mowa o tym, że chcą tam tylko kręcić sceny, a potem coraz częściej pojawiały się głosy, że chcą most wysadzić.
5) PKP PLK i samorządowcy wszystkiemu zaprzeczają...
6) Dość konkretnego (ze wskazaniem na "dość") wywiadu udzielił producent filmowy Robert Golba. O pomyśle zniszczenia mostu nic nie powiedział, żeby nie spojlerować. Jednak między wierszami można było wyczytać, że lepiej dla wszystkich będzie, żeby most zniszczyć i zbudować nowy. I właśnie z budżetu na ten film mają zostać wyłożone fundusze na rewitalizację całej linii. Oczywiście wiele jest osób, które mówią, że to mydlenie oczy i w to nie wierzą.
7) Faktem jest, że most jest w złym stanie i wymaga remontu. Nie jestem specjalistą i nie wiem, czy da się go zrobić bez rozbierania całej konstrukcji. W każdym razie Rachwalski uważa, że niemożliwe jest, żeby odbudować go w takiej samej formie.

Komentarze ode mnie
1) Jeśli koniec końców cała linia do Lwówka miała by być zrewitalizowana, to w sumie całe przedsięwzięcie byłoby na plus. Tylko mostu szkoda. Z drugiej strony, jakby za 2-3 lata miałby się sam zawalić, to trochę jednak mniej szkoda.
2) Czasy się zmieniają, a jedno pozostaje bez zmian - miłośnicy zabytków przypominają sobie o niektórych z nich, jak są plany ich zniszczenia. Golba wspomniał o tym, że niedaleko znajduje się zabytkowa stacja Pilchowice Zapora, gdzie właśnie zawaliła się 1/3 dachu i nikogo to nie interesuje.
3) Gdzieś ostatnio słyszałem, jak w pewnej produkcji jugosłowiańskiej też wysadzono most, tylko że dym powstały podczas wybuchu uniemożliwił wykonanie jakichkolwiek zdjęć. Zabawne