Zastanawiam się nad wykreśleniem na potrzeby portalu szlaków turystycznych na podstawie informacji otrzymywanych z urządzeń GPS. Sam nie posiadam czegoś takiego, nie bardzo się też na tym znam, więc proszę o parę informacji i opinii:
1. Czy gdzieś w sieci można znaleźć pliki opisujące szlaki w Sudetach?
2. Jaki format jest najbardziej popularny/uniwersalny/prosty? Dla tych potrzeb wystarczy np. plik tekstowy z ciągiem par liczb określających współrzędne geograficzne (lub jakieś inne współrzędne, z których łatwo wyliczyć współrzędne globalne). Chyba, że to na jakiejś innej zasadzie działa.
3. Szaki takie można wykreślić na podkładzie np. mapy Googla lub SRTM lub jeszcze jakimś - jakieś sugestie?
A może to średni pomysł?...
Szlaki turystyczne & GPS
apollo pisze:Odnośnie pomysłu, to jest on rewelacyjny. Walter parę godzin temu wspomniał, że zaczął coś takiego tworzyć.
Tak, i nie chcę mu robić konkurencji
Mnie bardziej zależy na wizualizacji online - wykreślanie przebiegu wybranego szlaku, a może nawet wykreślenie własnej trasy - wysyłasz w formualrzu umiezczonym na portalu plik z GPSa i po chwili widzisz, jak szedłeś.
apollo pisze:ad. 1 - trzeba by pogooglać, ale chyba Sudety nie są aż tak popularne jak np. Beskidy;
Postaram się coś znaleźć. Ale jeżeli ktoś ma jakiś szlak lub jego fragment, to poproszę na maila - będę miał na czym pracować
apollo pisze:ad. 3 - na dowolnym podkładzie. Nigdy tego nie robiłem, ale taka możliwość istnieje.
Aktualnie jestem w stanie rysować na podkładzie SRTM-3 (dokładność ok. 90m), i wygląda to np. tak: http://www.sudety.it/Temp/adam/mapa.jpg - to jest maksymalna dokładność. Powiększenie wymaga interpolacji, daje np. coś takiego http://www.sudety.it/Temp/adam/mapa1.jpg (kto zgadnie co jest na drugim obrazku?
Boję się tylko że przetwarzanie online takich ilości danych zabije nasz serwer WWW. Stąd prościej użyć map Googla, ale tam akurat nie ma za wiele informacji na terenach górskich. Innych pomysłów chwilowo nie mam.
Jest sporo programów, które umożliwiają wizualizację danych opisujących teren. Zapewne umożliwiają nałożenie na to danych z GPS. Tylko nie wiem, na ile jest to popularne, na ile przeciętny użytkownik GPSa jest w stanie sam to osiągnąć (czyli np. czy dostarczane wraz z GPS oprogramowanie umożliwia tego typu operacje i wizualizacje).