pozdrawiam u99
Praded
-
u99
- tramp
Praded
Pod koniec maja będę w Międzygórzu. Przy okazji chciałbym wejść na Pradziada w Wielkim Jeseniku
. Jestem ciekaw opinii i rad tych co tam byli, w szczególności na temat dojazdu ( od strony Boboszowa ) i wejścia na w/w szczyt ( od strony Karlovej Studanki )
.
pozdrawiam u99
pozdrawiam u99
- Lech
- bardzo stary wyga
Re: Praded
u99 pisze:Pod koniec maja będę w Międzygórzu. Przy okazji chciałbym wejść na Pradziada w Wielkim Jeseniku. Jestem ciekaw opinii i rad tych co tam byli, w szczególności na temat dojazdu ( od strony Boboszowa ) i wejścia na w/w szczyt ( od strony Karlovej Studanki )
Proponuję zrezygnować z wejścia na Praděd wariantem z Karlové Stodánky. Niby w prostej linii dość blisko, to jednak z Międzygórza by trzeba poświęcić na przejazdy dobre kilka godzin. Moja optymalna propozycja, to przekroczyć granicę w Boboszowie, a następnie pojechać przez Králiky, Hanušovice, Nové Losíny, Přemyslov na Červenohorskě sedlo, skąd pieszo szlakami turystycznymi przez Švycarne na Praděda. Wejście z Karlové Studánky jest ponadto nieciekawe, gdyż prowadzi w większości asfaltem. Na proponowanej przeze mnie trasie przejść asfaltem jest dużo mniej.
Widok na schronisko Švycarna i Pradziad z trasy obozu wędrujących
rodzin Klubu Sudeckiego z Poznania (2003 r.)

-
u99
- tramp
Praded
Wielkie dzięki Panie Lechu
. Asfalt to ostatnia rzecz, po której lubię chodzić
. Zabija przyjemność obcowania z górami. Proponowana trasa Cervenohorske sedlo - Svycarna - Praded wydaje się interesująca. Z mojej mapy ( SHOCART No 58 1:50 000 ) nie wynika ile potrzeba na nią czasu ( idę z ludźmi, którzy rzadko bywają w górach ), byłbym wdzięczny za informacje na ten temat 
- Lech
- bardzo stary wyga
Re: Praded
u99 pisze:Asfalt to ostatnia rzecz, po której lubię chodzić. Zabija przyjemność obcowania z górami. Proponowana trasa Cervenohorske sedlo - Svycarna - Praded wydaje się interesująca. Z mojej mapy ( SHOCART No 58 1:50 000 ) nie wynika ile potrzeba na nią czasu ( idę z ludźmi, którzy rzadko bywają w górach ), byłbym wdzięczny za informacje na ten temat
Jest to trasa dość długa i niezbyt stroma, ale urozmaicenie może stanowić wejście i zejście częściowo innym wariantem. W przypadku osób nie zaprawionych do wędrówek po górach trzeba liczyć około 8 godzin razem z odpoczynkami i posiłkiem, np. w Svycarne.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”