Góry Stołowe - propozycja przejścia

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Góry Stołowe - propozycja przejścia

Postautor: olo23333 » 16-05-2009 16:50

Witam,
Mam pytanko do forumowiczów odnośnie niżej przedstawionej traski przejścia, mianowicie co można ulepszyć (przejście zaznaczyłem na żółto):
Karłów - Radkowskie Skały - Skalne Grzyby - Batorów - Urwisko Batorowskie - Narożnik - Fort Karola - Karłów

Obrazek

Np.: skrócić trasę i darować sobie przejście do Batorowa tylko od razu ze skalnych Grzybów zejść żółtym szlakiem do zielonego i niebieskim na Skały Puchacza i Narożnik??
Co o tym myślicie.

I jeszcze jedno jaką traskę na 1 dzień polecicie po czeskiej stronie w Broumovskich Stenach??

Pozdrawiam serdecznie,
Olo

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Re: Góry Stołowe - propozycja przejścia

Postautor: Ariel Ciechański » 16-05-2009 17:32

olo23333 pisze:Np.: skrócić trasę i darować sobie przejście do Batorowa tylko od razu ze skalnych Grzybów zejść żółtym szlakiem do zielonego i niebieskim na Skały Puchacza i Narożnik??
Co o tym myślicie.

Cześć,
ja osobiście bym sobie Batorów darował...

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 16-05-2009 18:10

Cały czas się nad tym zastanawiam :)

Ogólnie to planuję pobyt w Górach Stołowych na 4-5 dni.
1 dzień poświęcę na Polanicę i Duszniki aby sobie pozwiedzać uzdrowiska i jakiś wypad do Czech do Nachoda
3 dni w górach:
- 1 dzień trasa o któej pisałem na górze
- 2 dzień na Szczeliniec i Błędne Skały
- 3 dzień na czeską stronę G. Stółowych (może nawet dwa dni)

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 16-05-2009 20:57

Po Czeskiej stronie koniecznie skalne miasta, polecam też Broumow z najstarszym drewnianym kościołem w Czechach. A Batorów sobie odpuść.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 16-05-2009 21:41

Proponuję przejście zóltym szlakiem przez Białe Skały. Naprawdę warto. I chyba znacznie lepiej, żebyś przez Skalne Grzyby przeszedł żóltym. A Batorów, może innym razem :wink: ?

Awatar użytkownika
Syrioosh
wędrowiec

Postautor: Syrioosh » 16-05-2009 23:52

voi-vod pisze: polecam też Broumow z najstarszym drewnianym kościołem w Czechach.

Który to kościół bo jakoś go nie kojarze a wydaje mi się, że
znam trochę Broumov?

Zamiast iść do Batorowa poleciłbym Białe Skały no i może jeszcze w ładną pogodę Sawannę Łężycką.

Natomiast w Czechach polecam mało znanego Ostasa na mnie zrobił duże wrażenie. W Broumovie Klasztor Benedyktynów i Kaplice MB Śnieżnej na Hveździe

Kilka fotek z wymienionych miejsc jest w mojej galerii.
Ja w Góry Stołowe wybieram się na dwa dni dopiero pod koniec czerwca.
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...

Góry, górki i pagórki

http://picasaweb.google.pl/Syrioosh

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 17-05-2009 08:54

Syrioosh pisze:Który to kościół bo jakoś go nie kojarze a wydaje mi się, że znam trochę Broumov?

Kościół cmentarny p.w. Najświętszej Marii Panny zbudowany w II połowie XIII wieku. Obiekt powstał na miejscu świątyni z 1177 roku. Jego obecny kształt pochodzi z 1449 roku. Jest to najstarszy taki obiekt na terenie Czech.
A znajduje się na skraju miasta przy zielonym szlaku na Broumovskie Steny.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Awatar użytkownika
Syrioosh
wędrowiec

Postautor: Syrioosh » 17-05-2009 09:44

Aż wstyd się przyznać że nie wiedziałem o istnieniu takiego ładnego kościółka w Broumovie :oops: W Broumovske Steny z Broumova wychodziłem czerwonym szlakiem.

Obrazek

Obrazek

voi-vod dzięki za info.
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...

Góry, górki i pagórki

http://picasaweb.google.pl/Syrioosh

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 17-05-2009 12:21

rafhak pisze:Proponuję przejście zóltym szlakiem przez Białe Skały. Naprawdę warto. I chyba znacznie lepiej, żebyś przez Skalne Grzyby przeszedł żóltym. A Batorów, może innym razem :wink: ?

Czyli przez Białe Skały szlak jest bardziej urozmaicony niż niebieski przez Skałe Puchacza , zresztą zrobię chyba tak że przejdę żółtym, jak proponujesz a niebieskim z Narożnika przez Kopę Śmierci na Skałłę Puchacza przejdę następnego dniajak będę wracał z Błędnych Skał.

Dzięki wielkie za podpowiedzi :)

Po czeskiej stronie napewno zaliczę skalne miasta lecz ten Ostas mnie intryguje - po obejrzeniu zdjęć rewelacyjne widoki... muszę bardziej się nad tym zastanowię.

fiber
tramp

Góry Stołowe

Postautor: fiber » 23-05-2009 19:37

Kościółek w Broumov faktycznie wart jest odwiedzenia mam nawet zdjęcie wnętrza zrobione przez "dziurkę od klucza".Ostas zwiedziłem "dzięki" Syriooshowi.Zrobił na mnie wrażenie i jeszcze tam nieraz powrócę.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”