Wysoki Kamień - schronisko

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Polej
tramp

Wysoki Kamień - schronisko

Postautor: Polej » 23-10-2006 13:52

Mam pytanie dotyczące schroniska na Wysokim Kamieniu w Izerskich. Jak w tej chwili wygląda sytuacja, czy schronisko jest w budowie, czy znany jest termin zakończenia prac budowlanych, czy w ogóle tam się coś dzieje ?
Pozdrawiam
Polej

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 24-10-2006 19:29

W sumie szkoda, że to schronisko w ogóle powstaje. Przecież z Wysokiego Kamienia są dwa kroki do Szklarskiej. Po drugie, szkoda szpecić jeden z bardziej charakterystycznych szczytów G. Izerskich jakimś budynkiem.

P.S. Jestem przeciwniiem bezmyślnego 'urbanizowania' gór. Na przykład w Karkonoszach, które są przecież małym pasmem jest moim zdaniem zbyt wiele schronisk. W rzeczywistości wystarczyłyby schroniska w miejscach 'strategicznych': na Przeł. Okraj, na Śnieżce, Samotnia, Odrodzenie, na Hali Szrenickiej. Oczywiście, wymienione schroniska nie należą do moich ulubionych (np. Odrodzenia strasznie niecierpię), chodziło mi raczej o wskazanie miejsc, w których rzeczywiście wydają się być potrzebne.
Obrazek
Obrazek

Polej
tramp

Postautor: Polej » 25-10-2006 15:08

Tak do końca nie wiadomo co z budową się dzieje, dlatego zadałem pytanie. Będąc w zeszłym tygodniu na Szrenicy widziałem zarysy budynku na Wysokim Kamieniu, niestety nie miałem lornetki i trudno mi ocenić w jakim stanie jest ten obiekt. Myślałem, że ktoś tam ostatnio wędrował i wie coś więcej.
Pozdrawiam

Polej

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 25-10-2006 19:23

hmmmm... a moze zaczeli budowe, zbudowali troche, sciany , prowizoryczne zadaszenie i opuscili obiekt?? bo zabraklo kasy, bo ktos z kims sie poklocil i zapomnieli o sprawie??? i zostaly malownicze ruiny wsrod gor dajace schronienie wedrowcom wsrod deszczu? :)

Awatar użytkownika
YESik
turysta niedzielny

Postautor: YESik » 26-10-2006 19:27

Moim zdanie to bzdura że w Sudetach Zachodnich jest za duż schronisk.

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 26-10-2006 21:12

powinno byc jeszcze wiecej???!? nie rozumiem...

Awatar użytkownika
YESik
turysta niedzielny

Postautor: YESik » 26-10-2006 22:06

A czemu nie maiłoby być więcej?? W środku Karkonoszy jest tylko Odrodzenie, w Kaczawskich w ogóle nie ma, w Izerach 2 + Chatka Górzystów, w Rudawach 2. To jest dużo? Zgadzam się, że w rejonie Szklarskiej i Karpacza jest jedno na drugim, ale z tego co wiem, to i tak w sezonie są zapchane, a miejsca trzeba rezerwować długo przed planowanym pobytem.

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 29-10-2006 16:37

Oczywiście, że schronisk jest za dużo. Góry Kaczawskie to niewielkie pasmo, przejdziesz je w jeden dzień. Na dodatek, są to "zagospodarowane" góry, otoczone z każdej strony wioskami. Turystów i tak nie ma tam zbyt wielu, więc zapotrzebowania na schroniska nie ma. Góry Izerskie to też nie są Alpy ;) Trzy schroniska w zupełności wystarczą. Zresztą myślę, że chyba masz nieprawidłową definicję "schroniska" - mylisz je z hotelem. Schronisko to miejsce, w którym - jak sama nazwa mówi - turysta może znaleźć 'schronienie' przed niepogodą lub po prostu może odpocząć, aby nabrać sił do dalszej wędrówki. Kierując się Twoim tokiem myślenia, Sudety trzeba by zabudować hotelami! Np. takie Karkonosze w sezonie letnim lub w tzw. długie weekendy są do tego stopnia oblegane, że nawet 15 schronisk nie wystarczyłoby dla wszystkich chcących w nich przenocować.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 31-10-2006 16:32

Schronisko na Wysokim Kamieniu ma już dach, ale nadal jest w stanie surowym. Budowy jednak nikt nie opuścił i robota ciągle idzie do przodu. :P

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 31-10-2006 17:16

stanowczo za duzo schronisk, na samych grzbiecie karkonoszy jest tego w cholere, na szrenicy, pod labskim, odrodzenie itp i dochodza do tego te wszystkie po czeskiej stronie...
ja wiem ze niektorzy by chcieli zeby spod jednego schroniska bylo widac drugie i dystans miedzy nimi pokonywac kolejka linowa i murzyn podawal drinki ;) zawsze mozna zrobic zrobic sobie rajd po hotelach w karpaczu a gory obejrzec w telewizji (bo pewnie takie udogodnienie powinno byc w wymarzonym schronisku) ;)

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 31-10-2006 17:32

Radus pisze:Np. takie Karkonosze w sezonie letnim lub w tzw. długie weekendy są do tego stopnia oblegane, że nawet 15 schronisk nie wystarczyłoby dla wszystkich chcących w nich przenocować.

Bywałem wiele razy w Karkonoszach m.in. w okresie weekendu i były kompletne pustki w schroniskach i na szlakach też. W weekend 14/15 pażdziernika, mimo cudownej pogody - też pustki. Zobacz migawki z tego wypadu => http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=666

Turystyka wędrówkowa (plecakowa) w polskich górach niestety upadła. Nie ma sensu budować wysoko w górach nowych schronisk, bo te utrzymują się głównie z gastronomii i turystów nocujących na dole, a którym nie chce się chodzić z ciężkim worem i nocować w schroniskach. Zamówią coś żarcia, wypiją piwko czy kawkę, kupią jakąś tandetną pamiątkę, słono za to wszystko zapłacą, a potem schodzą w dół...

"Ostatnich Mohikanów" jakimi są m.in. przodownicy turystyki górskiej PTTK, a którzy organizowali turystykę plecakową, nasi mądrzy urzędnicy w majestacie prawa pozbawili możliwości legalnego działania i zepchnęli do wewnętrznego getta.

Upór urzędników ministerialnych, którzy nie chcą uznać społecznych uprawnień kadry stowarzyszeń programowo zajmujących się organizowaniem turystyki i krajoznawstwa, zwłaszcza wśród młodzieży, świadczy tylko jak pełne fałszu i obłudy są ich oficjalne deklaracje o budowaniu społeczeństwa obywatelskiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 31-10-2006 19:43

Co do liczby schronisk - Buba, weź pod uwagę, że nie wszyscy śpią w namiocie ;), a już na pewno (Bogu dzięki!) nie wszyscy łamią zakaz biwakowania na terenie parku narodowego :P.
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 01-11-2006 11:09

a co, nie mozna zaplanowac wyjazdu w sudety spiac po schroniskach ktore juz sa? mozna cale sudety przejsc w ten sposob jak kto lubi. Fakt ze czasem sie traci z oczu zabudowania i troche idzie przez las zanim sie dojdzie do nastepnego budynku, ale na to chyba czlowiek sie powinien przygotowac jak jedzie w gory ;)

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 01-11-2006 12:36

buba pisze:a co, nie mozna zaplanowac wyjazdu w sudety spiac po schroniskach ktore juz sa? mozna cale sudety przejsc w ten sposob jak kto lubi

to prawda.

Awatar użytkownika
KornelO
podróżnik

Postautor: KornelO » 02-11-2006 03:10

Tak wygłądało schronisko na Wysokim Kamieniu dnia 2006-08-06.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”