Śnieżka - długi weekend

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
mateuszkz
podróżnik

Śnieżka - długi weekend

Postautor: mateuszkz » 06-08-2011 10:12

Witam, Na długi weekend wybieram się wokolice Karpacza. Dajcie jakieś ciekawą trasę jednodniową oprócz wyjścia na Śnieżkę.

Chodiz mi o ładne widoki itd. Wyjście z Karpacza albo okolic bo będę autem.
http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[search]=autor&pg_[keyword]=Mateja%20Mateusz

azja
wędrowiec
hej

Postautor: azja » 07-08-2011 20:38

tak na Lajciku proponuję trasę Krucze skały sowia dolina Śnieżka Samotnia przez Strzechę akademicką idąc na początku drogą graniczną i potem schodzisz na Świątynię Wang ale jak dobrze łazisz to polecam ze Śnieżki zejść na czechy i zaczepić o Pec pod Śnieżką i tam się napić Krakonosa piwko tak się nazywa i kupić parky z paprykou są rewelka

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 08-08-2011 11:42

Jako miłośnik dewizy francuskiej Legii Cudzoziemskiej ("Maszeruj albo giń!" :mrgreen: ) polecam trasę: Wilcza Poręba - Schronisko nad Łomniczką - Kocioł Łomniczki - Symboliczny Cmentarz Ofiar Gór - "Dom Śląski" - Śnieżka - Czarna Kopa - Jelenka (tu można poznać zalety czeskiej kuchni 8) ) - Sowia Przełęcz - Sowia Dolina - Karpacz.

Ewentualnie: Kowary-Budniki-Skalny Stół-Sowia Przełęcz-Sowia Dolina-Karpacz lub (dłuższy wariant): z Budnik "Tabaczaną Ścieżką" na Przełęcz Okraj (obiad w schronisku) - na Kowarski Grzbiet - Sowia Przełęcz - Sowia Dolina - Karpacz

Mi osobiście bardzo podoba się karkonoska Ścieżka nad Reglami (nie mylić z tatrzańską), ale musiałbyś załatwić sobie transport ze Szklarskiej do Karpacza (gdybyś chciał przejść całą), względnie: dojść do Schroniska pod Łabskim Szczytem, zejść do Jagniątkowa i stamtąd kombinować z powrotem do Karpacza (via Jelenia Góra)?

PS Trutnovskiego "Krakonosza" kupuję w warzywniaku przy pętli tramwajowej na Biskupinie we Wrocławiu :D

azja
wędrowiec
Postautor: azja » 11-08-2011 19:27

tę trase przed moim wypadkiem zimą robiłem w 12h tylko zmiana nie wielka ze Szklarskiej do Karpacza

mateuszkz
podróżnik

Postautor: mateuszkz » 12-08-2011 16:46

Dzięki za rady. Dopiero teraz mam chwile żeby to obczaić. Jutro wyjeżdżamy z Wrocławia około 9. Możliwe, że skorzystam z jakiejś trasy :)

Pozdrawiam!
http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[search]=autor&pg_[keyword]=Mateja%20Mateusz

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”