Biblioteczka górska

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Biblioteczka górska

Postautor: olo23333 » 29-11-2011 11:28

Tak sobie pomyślałem że każdy z nas na pewno ma jakiś zbiór przewodników, map etc. związanych z górami - być może jakiś większy zbiór w postaci biblioteki tudzież jakiegoś regału na półce...

Może pochwalimy się naszymi kolekcjami, może jakieś zdjęcie ktoś zamieści:)

Może ktoś posiada jakieś "białe kruki" :)

Jak wrócę do domku to napiszę cosik o moich zbiorach chociaż wydaje mi się ze są bardzo skromne.

Myślę że temat dobry - może ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany pewnymi pozycjami i można by np wymienić się jakimiś informacjami np z bardzo archiwalnych wydań na bazie skanu etc....

Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 29-11-2011 16:30

Mam kilka :D jak wróce do domu tj. w weekend to zamieszcze na forum i chętnie pożycze :D

Olo fajna inicjatywa !!
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

mariam
łazik

Postautor: mariam » 29-11-2011 23:10

Super pomysł!
Czy mogłabym podać tutaj listę moich map? Dość często przygotowując się do wyjazdu kupuję mapę, jadę, wracam po czym mapa leży zupełnie nieużywana i ostatnio sobie tak właśnie myślałam, że przecież ktoś mógłby z tego skorzystać, np. ktoś z okolic Poznania - zamiast kupować mapę "na jeden raz" mógłby ją po prostu pożyczyć :)

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 01-12-2011 13:20

Mój zbiór nie jest okazały - w domu posiadam paręnaście przewodników z których korzystam - lubię sobie poczytać - i kilkadziesiąt map.
Przeważnie są to nowe wydania chociaż jak chce się czymś wspomóc to korzystam ze zbiorów ojca - ma dużo wydań PTTK-owskich począwszy od lat 70.

Obrazek

Najbardziej cenie sobie przewodniki Rewasza - chociaż jedno z ostatnich wydań - Ziemia Kłodzka - jest totalnie do bani - nie da się wszystkiego o paru pasmach umieścić w 1 książeczce :(
Lubie też wydania Wydawnictwa Bezdroża - może nie mają za dużo treści bo opisują tylko po paręnaście tras w wybranym paśmie ale za to są bogato ilustrowane, opisy bardzo fajne i posiadają do każdej trasy mini mapkę oraz szkic wysokościowy...
Z map a trochę ich mam wg mnie najgorszymi są wydania Express map - te laminowane w skali przeważnie 1cm=500 m - nie do końca pokrywają się z rzeczywistością i maja bardzo mało szczegółów...

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”