Strona naszesudety.pl jest pewnie znana wielu sudeckim forumowiczom. Nie wszyscy jednak może wiedzą, że od prawie roku tam również działa forum sudeckie, póki co, niezbyt intensywnie wykorzystane.
Redaktor naczelny serwisu pisze:
Chciałbym, by serwis był czymś więcej niż zbiorem ciekawych informacji z regionu... Chciałbym zachęcić Was do współpracy, każda pomoc będzie mile widziana, a roboty jest sporo. Naczelną dewizą, która mi zawsze przyświecała jest "dla dobra Sudetów", może więc i dla niektórych z Czytelników okaże się równie ważną? Co można zrobić?
- recenzować książki i przewodniki
- pisać relacje z wycieczek
- streszczać relacje prasowe z wydarzeń "sudeckich"
- informować o imprezach turystycznych
- tłumaczyć teksty z czeskiego i niemieckiego (luźne tłumaczenia)
- wiele, wiele innych rzeczy...
http://naszesudety.pl/forum/viewtopic.p ... 6ad099bf58
Forum sudeckie w serwisie naszesudety.pl
wlkp pisze:reklama na forum innego forum o podobnej tematyce jest naruszeniem netykiety
Zanim umieściłem tę informację, zastanawiałem się, czy ktoś nie odbierze tego właśnie w ten sposób, o którym piszesz. Jeśli tak odebrała większość czytających, to jest mi najzwyczajniej przykro. U nikogo nie chciałem wywołać takiego wrażenia. Nie była to w moim zamyśle reklama, tylko informacja, a z treści, którą pozwoliłem sobie zacytować, wynikało zaproszenie do ewentualnej współpracy przy współtworzeniu serwisu, bez namawiania do porzucania forum sudety.it
Piszący tu zamieszczają często niezwykle ciekawe informacje, a co więcej, wpisują je na innych forach. Serwis, który wskazałem, mógłby posłużyć do ewentualnego podzielenia się informacjami z wycieczek po Sudetach. Skoro można np. swoją relację umieścić nie tylko na sudety.it, ale też w kilku innych miejscach, to co złego jest we wskazaniu jeszcze jednego miejsca w sieci, funkcjonującego od wielu lat i nierozerwalnie związanego z Sudetami? Tym bardziej, że cytowane przeze mnie zaproszenie nie odnosiło się wprost do tamtejszego forum, ale do całego serwisu.
p.s. Nie upieram się, żeby pierwszy post i w ogóle wątek pozostał na forum. Jest ono dobrem wszystkich tu piszących. Jeśli będzie przynajmniej kilka głosów aktywnych użutkowników popierających zdanie wlkp, to oczywisćie usunę wpis. Żeby jednak nie zaśmiecać forum sudety.it sporami, proszę o PW - wystarczy pusta wiadomość.
Jeśli chodzi o netykietę, przed napisaniem tej odpowiedzi przejrzałem to, co jest dostępne w sieci i nie znalazłem odpowiedniej regulacji. Chyba że źle szukałem.
wlkp pisze:Chyba dlatego, że reklama na forum innego forum o podobnej tematyce jest naruszeniem netykiety. Jako zasłużony forumowicz powinieneś to wiedzieć i najlepiej będzie jak sam usuniesz tego posta.
cezaryol pisze:[wynikało zaproszenie do ewentualnej współpracy przy współtworzeniu serwisu, bez namawiania do porzucania forum sudety.it
Piszący tu zamieszczają często niezwykle ciekawe informacje, a co więcej, wpisują je na innych forach.
troche nie rozumiem o co chodzi... przeciez nikt z nas nie podpisywal z forum.sudety.it umowy na wyłącznosc??? ja np. pisze sobie chyba na kilkunastu forach i nie uwazam aby to byla jakas zdrada... chyba im wiecej nowych miejsc, nowych ludzi, kontaktow i informacji- tym lepiej...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
na wiecznych wagarach od zycia...
na wiecznych wagarach od zycia...
-
Andrzej z Gór Opawskich
- łazik
- Pudelek
- bardzo stary wyga
cezaryol pisze:Jeśli chodzi o netykietę, przed napisaniem tej odpowiedzi przejrzałem to, co jest dostępne w sieci i nie znalazłem odpowiedniej regulacji. Chyba że źle szukałem.
nie wiedziałem, że w sieci jest zamieszczony gdzieś regulamin netykiety
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
Przyłączę się do przedpiśców: Staś, o ile posty reklamujące agroturystyki, schroniska itp jest zwykłym spamem, to nie widzę nic gorszącego w zarekomendowaniu działań non profit, w tym innych forów o podobnej tematyce, tym bardziej że Waldek Brygier to zacna postać w turystycznym środowisku. Trudno nazwać inne fora konkurencją, wszak wszyscy jedziemy na tym samym wózku
Za chwilę wrzucę w dziale "Nie tylko Sudety- imprezy" informację o imprezie organizowanej przez organizację miłośników kolei, też naruszę netykietę?
pzdr
Za chwilę wrzucę w dziale "Nie tylko Sudety- imprezy" informację o imprezie organizowanej przez organizację miłośników kolei, też naruszę netykietę?
pzdr
Waldek Brygier awansował niedawno na naszym forum z "turysty niedzielnego" na "trampa"
a zapewne przez skromność swojego forum nie reklamuje. Z kolei oba portale jakby się uzupełniają. U Waldka, przy małym ruchu na forum, strona główna zmienia zawartość prawie codziennie. A na sudetach.it, przy sporym ruchu na forum, najświeższa informacja ze strony głównej ma 5 lat. Nie licząc informacji o pogodzie, z przed lat 3, że IMGW wyłącza usługi bezpłatne 
No dobra niech Wam będzie. Dla Waldka robimy wyjątek... z resztą też kupuje w Jego sklepie mapy i jakoś tak głupio było mi zwrócić uwagę na pierwszy post, no ale mimo wszystko nie reklamuje się zwyczajowo na forum innych forów.
Miłego pisania na wszystkich forach (oczywiście przede wszystkim na naszym),
pozdrawiam,
Staś
Miłego pisania na wszystkich forach (oczywiście przede wszystkim na naszym),
pozdrawiam,
Staś
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”