Wiercenie góry Soboń

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
szynszyl
turysta niedzielny

Postautor: szynszyl » 23-11-2012 22:49

Mylisz tutaj pewne sprawy.

Trzymajmy kciuki za grupę która próbuje wejść tym szybem do sztolni.Bo temat ten ciągnie sie od 1975roku.
Wątpię by coś wiecej napisali bo nikt nie chce odwiedziń podczas prac, zjawia się potem coraz więcej i wiecej ludzi .Nam to zawsze przeszkadzało,nie rozumiem tylko czemu informacje o tym w mediach???
A tego typu prace trwają długo i często są spowalniane przez nieprzewidziane trudności jak woda czy wzrastająca twardość skały,w tych górach sprzęt tez lubi się wyjątkowo często psuć.

Ciekawe czy doświadczyliście już paranormalnych zjawisk? .Bo jesteście w tym samym miejscu.Gdy tam nocowalismy 3-4 tygodnie w pazdzierniku występowały takie efekty czasem co wieczor.Na wiosnę było ich zawsze mniej.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 24-11-2012 08:57

szynszyl pisze:Ciekawe czy doświadczyliście już paranormalnych zjawisk? .Bo jesteście w tym samym miejscu.Gdy tam nocowalismy 3-4 tygodnie w pazdzierniku występowały takie efekty czasem co wieczor.Na wiosnę było ich zawsze mniej.

Wtrącę się do tematu, bo akurat to mnie zainteresowało... A mianowicie jakich zjawisk paranormalnych doświadczyłeś szynszylu?
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 26-11-2012 19:46

Byłem wiele razy na Soboniu i nic. Paliłem tylko ognisko i papierosy, i bylo to w dzień. Może jakbym został do nocy i zapalił co innego...? Kto wie.

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 26-11-2012 19:52

szynszyl pisze:Ciekawe czy doświadczyliście już paranormalnych zjawisk? .Bo jesteście w tym samym miejscu.Gdy tam nocowalismy 3-4 tygodnie w pazdzierniku występowały takie efekty czasem co wieczor.Na wiosnę było ich zawsze mniej.

Oczywiście! Ta góra przyciąga do siebie wszelkie zło (dlatego tak często tam zaglądam :twisted: ). Wiem, że w 1944 r. obsadzali ją żołnierze z SS Paranormal-Division, bo działy się tam dziwne rzeczy... Teren był infiltrowany przez członków "Kreisauer Kreis" ("Krąg z Krzyżowej"; Krzyżowa leży kilkanaście kilometrów od Gór Sowich), którzy słali Aliantom zachodnim tajne raporty o "nadnaturalnej" aktywności w tym rejonie. To wszystko spoczywa w archiwach angielskiego Public Record Office i amerykańskiego National Archives and Record Administration, ale jest utajnione do 2018 r. (jak papiery z katastrofy gibraltarskiej). Wzmianki o tym można napotkać we wspomnieniach nielicznych członków "Kręgu z Krzyżowej" oraz we wspomnieniach żołnierzy z OSA (Office of Secret Actions).

PS Bardzo lubiłem grać w "Wolfensteina 2: Return to the Castle" :D :) :lol:

Human
stary wyga

Postautor: Human » 26-11-2012 20:31

Jak ja tam nocowałem to widziałem paranormalnego muflona!

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 27-11-2012 09:02

Zainspirowany wypowiedziami użytkowników forum IOH w wątku https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=21545
którzy najwyraźniej nie zwrócili uwagi, że wątek ów został założony w listopadzie 2011 r., więc wiadomośc ma już długą brodę, postanowiłem w tym wątku udowodnić, że to mi należy się palma pierszeństwa wśród wszystkich eksploratorów "Sobonia"

"Leuthen", tropiciel zagadek "Sobonia" (nawet na kurteczce mam napis "TROPICIEL" :D )
Obrazek

W supertajnej sztolni nr 2. Trudności techniczne do pokonania większe niż podczas wspinaczki "Magic Line" na K2!
Obrazek

Żaden ekplorator nie jest tak fachowo przygotowany do pokonywania zalanych odcinków sztolni jak ja!
Obrazek

Tajemnic Gór Sowich strzegą tzw. strażnicy (dlatego eksploratorzy giną tam bez śladu, szyby są zasypywane, blokowane są w urzędach próby uzyskania zgody na eksplorację itd.). Oprócz ludzi strażnikami Gór Sowich są też zwierzęta. Ten kot w Zimnej
Obrazek
strzeże jednej z dróg dojściowych do kompleksu. Pod lewą przednią nogą ma tatuaż SS. Sprawdziłem! Po krótkim przesłuchaniu (szczuciu psem) przyznał się, że jest już 15. pokoleniem kocich strażników! To nie koniec - krowy i konie pasące się na łąkach, ptaki w lesie na Soboniu - wszystkie te stworzenia są strażnikami!

Konkurencja nie śpi - miasteczko namiotowe eksploratorów nad stawem w górnej części doliny Potoku Marcowego Dużego (26 V 2012)
Obrazek

Mimo "wyścigu szczurów" na górze Soboń to ja pierwszy odkryłem, że kompleks wydrążony w jej wnętrzu miał być świątynią germańskiego bóstwa. Dowodem na to jest zdjęcie tajemniczej figurki na końcu sztolni nr 1
Obrazek

Teraz już na pewno nikt z Was nie ma najmniejszej wątpliwości, kto jest największym ekspertem od "Sobonia". Palma pierwszeństwa bezapelacyjnie należy się mi! :lol:

W następnym odcinku"Leuthen" rozwiązuje tajemnicę "Kasyna" i "Siłowni" w kompleksie "Osówka". W kolejnych odcinkach poznacie relację z eksploracji dwu innych kompleksów "Riese", mianowicie "Moszna" i "Wielka Sowa". Pomimo tego, że nie istnieją, ja po nich chodziłem :D

Nuta
podróżnik

Postautor: Nuta » 27-11-2012 12:10

Nie popadajmy w skrajności. Nikt nie każe nam wierzyć w "Paranormal Division" i hybrydy z Gór Sowich.
Jednak też po raz kolejny nie łapmy się na lep pokroju: "kolejna kwatera Hitlera", którą to z uporem maniaka drążą co po niektórzy. Przykład- ostatnia książka Dariusza Garby. Autor chyba zapomniał że odgrzewane kotlety są nie dość że nie smaczne to wręcz szkodliwe. I choć już dużo wcześniej panowie Cera, Duszczak czy Aniszewski udowodnili (w terenie) śmieszność owych hipotez, to jednak dla pewnych osób to dalej "woda na młyn" dla rozniecenia "nowych" idei.
Żal po prostu...choć zapewne nie jeden mało rozgarnięty gimnazjalista złapie się na taki haczyk.
To już panowie Kowalski, Kudelski i Rekuć byli bardziej obiektywni, wszak choć sceptyczni, potrafili przytoczyć ciekawe tropy związane chociażby z niejakim oficerem radzieckim o nazwisku Plisko, czy zeznań K. Fiedorowicza.
Ale gdzie tam...
Co po niektórzy tyłka nie ruszą zza stołka i nie pokuszą się zapewne nawet o opinię geologa, co do rzekomego i jak najbardziej prawdopodobnego rozmieszczenia obiektów. Lepiej rozwlekać stare teorię niczym kura smarki i jeszcze określać je mianem przełomowych!

Zgadzam się z tym co pisze Leuthen odnośnie tego, że wszystko jest w dokumentach. Tyle tylko że przeciętny zjadacz chleba nigdy nie dotrze do całości zagadnienia. Będziemy skazani na półśrodki i znikome tropy, podobnie jak w przypadku rzeczy w stylu: technologie Tesli, eksperymentu filadelfijskiego (a w sumie jego pokłosia) lub też rzeczywistego przeznaczenia projektu MK-Ultra.
Dlaczego? Wystarczy lekko ruszyć głową by zrozumieć dlaczego.
Jednak dla wielu chyba to za trudne, dlatego wolą taplać się w znanej i śmierdzącej kałuży, niż zaryzykować wejście do czystej, lecz nieznanej rzeki. :roll:

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 27-11-2012 18:51

Leuthen pisze:W następnym odcinku"Leuthen" rozwiązuje tajemnicę "Kasyna" i "Siłowni" w kompleksie "Osówka". W kolejnych odcinkach poznacie relację z eksploracji dwu innych kompleksów "Riese", mianowicie "Moszna" i "Wielka Sowa". :D

Nareszcie coś konkretnetgo :lol:

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 28-11-2012 20:48

Kiedyś wam opowiem po co to wszystko budowaliśmy :mrgreen:
Leuthen ta figurka to dla zmylenia przeciwnika. A zdekonspirowany kot został pociągnięty do odpowiedzialności. Osobiście zajął się nim obersturmbannführer Owczarek Alzacki.

Jak będziecie kontynuować ten wątek to też się Wami zajmie.

Leuthen pisze:krowy i konie pasące się na łąkach, ptaki w lesie na Soboniu - wszystkie te stworzenia są strażnikami!

Wcale nie wszystkie. Tylko te z wiadomym tatuażem.

:twisted:
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

hm0
wędrowiec

Postautor: hm0 » 06-12-2012 16:32

Na czym polegała paranormalność tych zjawisk?

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 06-12-2012 16:43

hm0 pisze:

Na czym polegała paranormalność tych zjawisk?

Jak się za dużo wypije, to się dziwne rzeczy widzi i słyszy :lol:

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 14-01-2013 19:53

Pod jakże chwytliwą nazwą "Tajemnice wykute w skale" reporter TVP Wrocław opowiedział wczoraj w lokalnych "Faktach" o postępach prac w szybie na Soboniu. Poczytajcie, co tym razem ma do powiedzenia :D

Grupa śmiałków miała dotrzeć do tajemniczej pohitlerowskiej sztolni w Górze Soboń w Górach Sowich pod koniec grudnia. Pracują w każdy weekend, ale niespodziewanie trafili pod ziemią na wyjątkowo twardą skałę.

Do tunelu naszemu reporterowi nie udało się wejść z kamerą – było ciasno i niewygodnie. Trzeba było ją opuścić na oddzielnej linie. Na dole trwało kruszenie skały elektrycznym młotem. Natrafiliśmy na bardzo twardą skałę. Dziennie schodzimy może pół metra w dół– mówi Tomasz Kowalak – eksplorator.

W wyrobisku mieści się tylko jeden człowiek. By nie brakowało mu tlenu, do środka wentylatorem tłoczone jest powietrze. Mimo mrozu na dole temperatura dochodzi do dziesięciu stopni, gorzej mają ludzie pracujący na powierzchni.

Na tajemniczą pohitlerowską sztolnię natrafili eksploratorzy z Sowiogórskiej Grupy Poszukiwawczej. Odkryli ją wpuszczając do odwiertu kamerę. Sztolnia jest prawdopodobnie częścią ogromnego systemu podziemi, które drążyli tu hitlerowcy. Nie wiadomo dlaczego została wysadzona w powietrze. Co kryje? Tego chcą dowiedzieć się eksploratorzy, którzy w ciężkich warunkach atmosferycznych i geologicznych pracują społecznie już ponad dwa miesiące.

Członkowie Sowiogórskiej Grupy Poszukiwawczej liczą na to, że pod koniec stycznia uda im się pokonać skałę i wejść do sztolni.

http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/r ... le/9736493

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 14-01-2013 20:02

Leuthen pisze:niespodziewanie trafili pod ziemią na wyjątkowo twardą skałę

Czy Hitler mógł budować pod ziemią fabrykę diamentów? :shock:

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 14-01-2013 20:04

wirek pisze:
Leuthen pisze:niespodziewanie trafili pod ziemią na wyjątkowo twardą skałę

Czy Hitler mógł budować pod ziemią fabrykę diamentów? :shock:

Cytując klasyka, Bogusława W.: "To pozostanie jedną największą z największych tajemnic XX wieku" :D

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 21-01-2013 13:15

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”