Gdzie można znaleźć ciekawe kamienie?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Kot
tramp

Gdzie można znaleźć ciekawe kamienie?

Postautor: Kot » 30-11-2012 12:54

Jak w temacie. ;-)
Żonkę ciężko czasem wyciągnąć gdzieś w góry, no chyba, że jest możliwość znalezienia jakichś ładnych kamieni, najlepiej półszlachetnych. Mnie ta tematyka nigdy nie interesowała, bo w góry wybieram się z całkiem innych powodów, znaczy specjalnego pretekstu nie potrzebuję. W temacie kamieni, to wiem tyle, że Góry Kaczawskie i okolice Kletna/Stronia/Siennej. Może forumowicze polecą jakieś inne ciekawe miejsca w Sudetach, lub po prostu na Dolnym Śląsku? Będę bardzo wdzięczny. :-)

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 30-11-2012 22:41

Dostałem kiedyś w prezencie taką kniżkę, geologiczny przewodnik po Dolnym Śląsku...
Obrazek
Jak dla mnie jest to genialna pozycja zawierająca opisy pięciu wycieczek geologicznych po Przedgórzu Sudeckim i piętnastu po obszarze Sudetów.
W książce znajdziesz miejsca występowania minerałów, opisy kamieniołomów a nawet ich dokładne plany.

Weekend Andrzejkowy zapowiada się idealnie na poszukiwania kamulców więc udanego łyku w górach z dala od kompów.

Awatar użytkownika
Kot
tramp

Postautor: Kot » 01-12-2012 07:34

Czegoś takiego szukałem, bardzo dziękuję! :-)

Awatar użytkownika
moozg
tramp

Postautor: moozg » 22-01-2013 21:59

miejsc jest bardzo dużo - sam dość dużo zaliczyłem w czasie licznych wypraw na Dolny Śląsk, może bliżej określ obszar to coś doradzę

tak na szybko i najogólniej:
gwarantowane znaleziska kolorowych minerałów to:
hałdy w rejonie Kletna - głównie fluoryt
hałda w Wirach - zielone serpentyny
Nowy Kościół - wyrobiska obok drogi - agaty, geody kwarcowe
hałdy w Miedziance - błyszczące skupienia siarczków, głównie pirytu, czasami niebieskozielona chryzokola
Strzegom - w całym rejonie dużo kamieniołomów, ale trzeba zdobyć zgodę od właścicieli, za to szerokie spektrum minerałów i czasami można trafić naprawdę dobre okazy
Jaroszów - stare łomy kwarcu z ładnymi szczotkami kwarcowymi

takię to okazy można znaleźć ww stanowiskach:

Chryzotyl z Wir
Obrazek

Fluoryt z Kletna
Obrazek

Chalkopiryt z Miedzianki
Obrazek

Kwarc dymny z mikroklinem z rejonu Strzegomia
Obrazek

Tak w ogóle mam w planach zrobienie cyklu filmów o geologii i minerałach Dolnego Śląska, w sumie już kilka małych produkcji zrobiłem, mogę wkleić jeśli jest zainteresowanię tą tematyką.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 23-01-2013 17:36

Oczywiście, że jest - poprosimy. A może nawet zgodziłbyś się na artykuł (płatny) do jednego z czasopism? Jeśli tak, to zapraszam na priv.

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 03-07-2013 19:47

Jegłowa - kryształ górski, to samo Góra Kryształowa trzy km dalej.
Nasławice - opal mszysty, Jordanów - kamieniołom - nefryt, opal miodowy, Szklary, Tomice, Braszowice,Masyw Grochowej - chryzopraz, opal biały, mleczny. Najłatwiej w kopalni niklu w Szklarach. Sam kiedyś znalazłem dwie bryły chryzoprazu po ok 30 - 40 kg każda, ale to z 15 lat temu.
To tyle na szybko.[/code]

azja
wędrowiec
Postautor: azja » 03-07-2013 21:44

Marciszowice Kolorowe jeziorka piryt-Jiczyn na obwodnicy miasta na poboczu odłamki bazaltu a na nich oliwin-Karpacz krucze skały kwarc dymny w okolicznych potokach ametyst kryształ górski okolice Stronia Śląskiego fluoryt galena ok Samotni chryzopraz opal agat się trafił i sporo tego jeszcze było lecz niestety ju po wypadku nie pamiętam a gdzieś ok. Strzegomia opal mleczny

Awatar użytkownika
moozg
tramp

Postautor: moozg » 04-07-2013 00:40

azja pisze:Marciszowice Kolorowe jeziorka piryt-Jiczyn na obwodnicy miasta na poboczu odłamki bazaltu a na nich oliwin-Karpacz krucze skały kwarc dymny w okolicznych potokach ametyst kryształ górski okolice Stronia Śląskiego fluoryt galena ok Samotni chryzopraz opal agat się trafił i sporo tego jeszcze było lecz niestety ju po wypadku nie pamiętam a gdzieś ok. Strzegomia opal mleczny

nie ma Marciszowic - są Wieściszowice koło Marciszowa - dawna wyrobiska kopalni piryt, który masowo występuje w łupkach, jako niewielkie sześcienne kryształki, a do tego minerały wtórne jak pickeringit, magnesiocopiapit, schwertmannit oraz gips

okolice Strzegomia, to raczej nie znajdziesz opalu - tam jest zupełnie inna mineralizacja - pegmatyty z geodamy wypełnionymi najczęściej skaleniami, kwarcem dymny, stilbitem, chlorytem, epidotem - rzadziej trafiają się fluoryty za to bardzo dobrze wykształcone i wybarwione - dobre okazy jak się trafią u górników w moment idą za grube pieniądze do prywatnych kolekcji

Stronie Śląskie - to wioska Kletno i stare hałdy kopalni fluorytu, którego tam sporo się wala

Nasławice - nie wiem jak tam teraz z wejściem, ale ponoć niechętni są do wpuszczania, wręcz słyszałem, że nawet nie wpuszcali jakiś ekip z papierami z uczelni... w każdym razie kiedyś jak wpuszczali to tylko na górny poziom w miejsce, gdzie od lat nie prowadzi się wydobycia, także co roku kursy z różnych uczelni potrafiły dokładnie przegrzebać leżące tam bloki
a co się trafiało?
opale i to przeróżne - miodowe, brązowe, czarne, mszyste nawet szkliste oraz groniaste skupienia chalcedonu
chryzotyl - ładne kilkunastocentymetrowe listewki
z ciekawostek - hydrogrossular, rzadka odmiana granatu, choć mało widowisko
a kiedyś była też strefa z aragonitem, który tworzył "jeże" białych kryształów, intensywnie świecące w świetle UV

azja
wędrowiec
Postautor: azja » 04-07-2013 18:54

nie ma Marciszowic - są Wieściszowice koło Marciszowa
sorki za błąd ale mówie po wypadku tak niestety jest a to co napisałem to moje zdobycze z tych miejsc[/quote]

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 04-07-2013 20:17

Epidot, albit i prehnit w miejscu nazywanym Pfarrerb w Sobotinie. Nie powinno się jednak stamtąd niczego zabierać i żeby ująć ten zakaz w ramy prawne, od kilkunastu dni Pfarrerb jest oficjalnie pomnikiem przyrody.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”