Masyw Śnieżnika - warunki i nocleg

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Piotrek71
tramp

Masyw Śnieżnika - warunki i nocleg

Postautor: Piotrek71 » 11-02-2013 22:26

Witam,
wybieram się na dniach w Masyw Śnieżnika. Jak tam jest z przetarciem szlaków? Chodzi mi o odcinki: Stronie Śl. - Chłopek - Sienna - Czarna Góra - Śnieżnik oraz Śnieżnik - Trójmorski Wierch - Międzylesie? Jak ocenianie warunki Schroniska na Hali pod Śnieżnikiem? Nadal trzeba tam płacić za prysznic :-) ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 11-02-2013 22:41

Byłem tam tydzień temu. Szlak do Międzylesia był w większości nieprzetarty. Kolega dotarł na rakietach do Małego Śnieżnika i wrócił. Na Czarną Górę był przetarty.
Schronisko w ostatnim czasie przeszło mały lifting, zostały wymienione okna, elewacja, niektóre pokoje odświeżone. Sprawiają już raczej miłe wrażenie. Jest ciepło, a nawet bardzo ciepło. :)
Za prysznic nie płaciłem - był otwarty:) Ale skarbonki na drzwiach dalej wiszą:)

Awatar użytkownika
Sico2
podróżnik

Postautor: Sico2 » 13-02-2013 19:07

Jak dużą można zauważyć różnicę w chodzeniu po takich szlakach w rakietach i bez? Tak mówiąc po wysokościach 800-1100m npm? W sensie czasowym mówię i dość często uczęszczanymi drogami? Opłaca się kupować rakiety?
Mam urlop za 3 tygodnie i nie wiem w którą stronę iść, żeby czasu nie marnować, a punkty nazbierać na ZOT :)

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 14-02-2013 08:36

Sico2 pisze:Jak dużą można zauważyć różnicę w chodzeniu po takich szlakach w rakietach i bez? Tak mówiąc po wysokościach 800-1100m npm? W sensie czasowym mówię i dość często uczęszczanymi drogami? Opłaca się kupować rakiety?

Wszystko zależy od rodzaju śniegu, trasy, ale w większości wypadków rakiety przyspieszają znacznie. Jakbyś się upierał to mocno uśredniając ~1/3 czasu się zaoszczędza, nie mówiąc o siłach. Pomijam miejsca, gdzie bez rakiet praktycznie nie da się przejść. Chyba, że ktoś lubi się katować. Dość często uczęszczane drogi (szlaki) nie wymagają rakiet. Ta wysokość nie ma znaczenia. Przed kupnem można r. wypożyczyć.