Gdzie w Sudety na pierwszy wypad? Konkretne wymagania.

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
mastha212
turysta niedzielny

Gdzie w Sudety na pierwszy wypad? Konkretne wymagania.

Postautor: mastha212 » 20-08-2013 14:03

Witam

Planuje wypad na weekend w góry. Dawno nie byłem to mnie ochota naszła :) Początkowo miały być Bieszczady, ale raz, że za daleko, a dwa że już byłem kilka razy więc może coś innego dla odmiany. Dojeżdzać będę z Katowic, termin to wrzesień. Warunki są dwa: im mniej ludzi i większa dzicz tym lepiej. Drugi warunek(chyba ważniejszy) to możliwość zabrania ze sobą psa. Nie mam możliwości zostawienia go w domu także będzie wędrował ze mną. Nie jestem doświadczonym piechurem, ale nie dostaje również zadyszki po przejściu 2km. Także proszę o propozycję jakiegoś "złotego środka" z uwzględnieniem powyższych wymagań.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Postautor: seba123 » 20-08-2013 14:30

proponuję Śnieżnik, tzn cały masyw
przez Kędzierzyn i Nysę masz 200 km do Stronia i nie płacisz za autostradę ;-)

mastha212
turysta niedzielny

Postautor: mastha212 » 20-08-2013 14:50

OK, dzięki za propozycję. Ewentualnie jakieś alternatywy? Sam dojazd to nie problem, płatność za autostradę również. Priorytetem są warunki podane w pierwszym poście: minimum cywilizacji + pies ;)

fotosudety
tramp

Postautor: fotosudety » 22-08-2013 08:08

Proponuję Karkonosze. Pasmo bardzo popularne wśród turystów, ale wbrew pozorom są ciche i piękne miejsca, gdzie przez cały dzień nie spotkasz nikogo.
Osobiście polecam okolice Borowic - doliny Myi i Srebrnego Potoku, Szwedzkie Skały, Zamczysko, Ptasie Skały. Jest cicho, mało ludzi (może dlatego, że nie ma tam szlaków) i piękne widoki. Nocleg z pieskiem znajdziesz w Borowicach. Jest w czym wybierać. Parę ciekawych widoków z okolic Borowic i Przesieki znajdziesz na www.fotosudety.pl

Kawałek do przejechania masz, ale warto! Z Katowic ok. 200km autostradą do węzła Kostomłoty i dalej przez Stzregom na Jelenią Górę.

Pozdrawiam!