Chciałem zamieścić informację, że ze znajomymi uruchomiliśmy 3 miesiące temu projekt, w którym na mapach zbieramy i lokalizujemy ciekawe miejsca w Polsce. Znane i mniej znane atrakcje, zabytki itp. Pomysł jest taki, by każdy użytkownik mógł dodać swoje ulubione miejsce i podzielić się z innymi. Warunek jest tylko by miejsce opisać i dodać zdjęcia.
http://elomaps.com/
Na styczeń planuję uruchomienie pierwszej aplikacji mobilnej, padło na popularnego Androida. Także jak coś zapraszam do dodawania i oceniania tego co zostało dodane. Akurat najwięcej jest na Dolnym Śląsku m.in. Sudetach, ponieważ, zaangażowałem siebie i grupę kilu osób z regionu.
Serwis czeka jeszcze sporo zmian, ulepszeń i wprowadzenie dodatkowych funkcjonalności. Planuje też jego niewielką komercjalizację, by zamortyzować koszty funkcjonowania.
Zbieramy informację o ciekawych miejscach
Zbieramy informację o ciekawych miejscach
Ostatnio zmieniony 26-11-2013 22:58 przez kochman86, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwsza duża uwaga - obiekty noclegowe są płatne! To jest dla mnie bezczel! Zaczynacie działalność, a już chcecie pieniążki? Nie mogę dodać miejsca noclegowego - schroniska, bo po miesiącu przestanie ono być aktywne. A restauracje?
Przykro mi, ale tutaj widać polskie podejście, aby kasa była jak najszybciej. Wiem że utrzymanie serwisu kosztuje, ale większa subtelność jest konieczna.
Przykro mi, ale tutaj widać polskie podejście, aby kasa była jak najszybciej. Wiem że utrzymanie serwisu kosztuje, ale większa subtelność jest konieczna.
bobik314 pisze: Nie mogę dodać miejsca noclegowego - schroniska, bo po miesiącu przestanie ono być aktywne. A restauracje?.
Można dodawać BEZ OPŁAT schroniska, restauracja, inne obiekty komercyjne mniej lub bardziej, jest sporo dodanych takich miejsc przez użytkowników. Można dodawać miejsca noclegowe np hotel o ile stanowi atrakcję, czyli jest przy nim jakaś restauracja, spa albo jest zabytkiem, albo jest osobliwością architektoniczną.
Tą opłatę wprowadziliśmy eksperymentalnie parę tygodni temu, żeby ograniczyć spam, który był umieszczany na stronie, a nie miał związku z atrakcjami. Myślałem, że jest to zwięźle opisane.
Przyznaję, nie zauważyłem że była to informacja o spamie. Również nie zauważyłem aby można było dodać schroniska odpowiednio otagowane, aby w ikonce było wiadomo że tam jest nocleg. Oczywiście jest tag "inne".
Co do spamu: captcha, moderacja, albo można inaczej. Moglibyście przełączać schroniska po zatwierdzeniu tak żeby były opłacone. Tylko co ze schroniskami prywatnymi? Trudna kwestia.
Co do spamu: captcha, moderacja, albo można inaczej. Moglibyście przełączać schroniska po zatwierdzeniu tak żeby były opłacone. Tylko co ze schroniskami prywatnymi? Trudna kwestia.
Niestety kwestia jest trudna, jak sam zauważyłeś. Generalnie moderujemy to co jest dodawane, bo inaczej wśród tych atrakcji to mielibyśmy masę dziwnych rzeczy, łącznie z agencjami ubezpieczeniowymi i punktami o nazwie zxc.
Przyjęliśmy na razie taką metodę: wszystko co jest atrakcją, zabytkiem, rekreacją, rozrywką itp można swobodnie dodawać do głównej mapy z ciekawymi miejscami. Ale jeżeli ktoś chce dodać miejsce komercyjne związane tylko z ofertą noclegową, to powinien opłacić abonament i wrzucić to do mapy z noclegami. Jeżelibyśmy dopuścili to za darmo i swobodnie do głównej mapy, to szybko pokryłaby się ona tylko takimi ofertami, zasłaniając inne miejsca. Kolejna sprawa, jeżeli fajne schronisko będzie oznaczone tam samo jak nocleg w prywatnych domkach to najprawdopodobniej ta kategoria będzie odfiltrowywana przez użytkowników z marszu. Razem z tymi noclegami odfiltrują ciekawe miejsca..
I co wtedy? Przecież schroniska to coś więcej niż tylko nocleg.
Może to jest złe rozwiązanie? Jak uważasz?
Przyjęliśmy na razie taką metodę: wszystko co jest atrakcją, zabytkiem, rekreacją, rozrywką itp można swobodnie dodawać do głównej mapy z ciekawymi miejscami. Ale jeżeli ktoś chce dodać miejsce komercyjne związane tylko z ofertą noclegową, to powinien opłacić abonament i wrzucić to do mapy z noclegami. Jeżelibyśmy dopuścili to za darmo i swobodnie do głównej mapy, to szybko pokryłaby się ona tylko takimi ofertami, zasłaniając inne miejsca. Kolejna sprawa, jeżeli fajne schronisko będzie oznaczone tam samo jak nocleg w prywatnych domkach to najprawdopodobniej ta kategoria będzie odfiltrowywana przez użytkowników z marszu. Razem z tymi noclegami odfiltrują ciekawe miejsca..
Może to jest złe rozwiązanie? Jak uważasz?
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”