"Jeden z najpiękniejszych dolnośląskich szlaków turystycznych, tzw. szlak Hochbergów wokół zamku Książ, odzyskuje dawny blask. Kosztem miliona złotych, głównie unijnej dotacji, Nadleśnictwo Wałbrzych kończy odbudowę kładek, poręczy i pamiętających czasy książęce punktów widokowych.
Odnowiona brama wjazdowa do zamku Książ od strony Świebodzic prezentuje się okazale. Odbudowano też dwa sąsiednie domki – mieszkają w nich byli pracownicy Nadleśnictwa. Remontowany szlak ma cztery kilometry, wiedzie wokół zamku Książ. Powstał w końcu osiemnastego wieku. Z wielu punktów widokowych, z różnych stron, turyści mogą oglądać potężną bryłę zamku.
W trudno dostępnych miejscach budowane są kładki i drewniane schody. Będzie też platforma widokowa.
Szlak prowadzi do ruin Starego Książa, zbudowanych pod koniec osiemnastego wieku i stylizowanych na gotyk, gdzie m.in. rozgrywano turnieje rycerskie. Ruiny zagrażały bezpieczeństwu turystów, dlatego odbudowano 70 metrów murów obronnych i oczyszczono z roślinności cokoły istniejących murów.
Odbudowie szlaku sprzyja ciepła pogoda. Pracownicy Nadleśnictwa nie spodziewali się, że remont uda się zakończyć do końca kwietnia."
http://fakty.com/
Odbudowa szlaku turystycznego
Potwierdzam, w parku się trochę dzieje, także na plus. Niestety w całej tej inwestycji zapomnieli o drugim zamku po Książu, czyli Starym Zamku Książ, dawniej Alte Burg. Z każdym rokiem zamek popada w coraz większą ruinę, odpadają kolejne fragmenty murów. Ostatnio zasypali tunel, ze względów bezpieczeństwa. Moim zdaniem to ważniejszy zabytek, niż jakieś tam kładki.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
kochman86 pisze:Niestety w całej tej inwestycji zapomnieli o drugim zamku po Książu, czyli Starym Zamku Książ, dawniej Alte Burg. Z każdym rokiem zamek popada w coraz większą ruinę, odpadają kolejne fragmenty murów. Ostatnio zasypali tunel, ze względów bezpieczeństwa. Moim zdaniem to ważniejszy zabytek, niż jakieś tam kładki.
W relacji jest mowa o pracach w Starym Książu. Cytuję: "Szlak prowadzi do ruin Starego Książa, zbudowanych pod koniec osiemnastego wieku i stylizowanych na gotyk, gdzie m.in. rozgrywano turnieje rycerskie. Ruiny zagrażały bezpieczeństwu turystów, dlatego odbudowano 70 metrów murów obronnych i oczyszczono z roślinności cokoły istniejących murów" [podkr. moje].
dupa tam, to kolejny przewał na kasę, od lat ruina była stabilna i nic się nie zmieniło (z wyjątkiem jakichś drobiazgów wymurowanych parę lat temu które się rozpadły), trasa w zasadzie była bezpieczna, platforma jest budowana 20 m poniżej istniejącego punktu widokowego (zniszczyli „pocztówkowe” miejsce) W dużo gorszym stanie jest szlak przełomem Pełcznicy a tam chyba nie robią... zajrzę przy okazji...
przy okazji, zanim ruscy spalili te ruinki, wyglądały tak:

przy okazji, zanim ruscy spalili te ruinki, wyglądały tak:

seba123 pisze:W dużo gorszym stanie jest szlak przełomem Pełcznicy a tam chyba nie robią...
Oglądałem relację w "Faktach" (zawsze mówią tam więcej, niż jest w tych "streszczeniach", które są potem dostępne w internecie i które regularnie wklejam na forum
PS A wiecie, że w podziemiach Starego Książa Niemcy podczas II wojny światowej prowadzili tajne prace nad urządzeniem "Dzwon" ("Die Glocke"), które potem montowano w "V-7" czyli niemieckich latających spodkach? Nie wierzycie? To zajrzyjcie koniecznie do odpowiedniego tomu "Supertajnych broni Hitlera" Igora Witkowskiego
Oglądałem relację w "Faktach" (zawsze mówią tam więcej, niż jest w tych "streszczeniach", które są potem dostępne w internecie i które regularnie wklejam na forum) i wydaje mi się, że pokazywali m.in. prace w dolinie Pełcznicy wzdłuż zielonego szlaku. Szedłem nim jednak tylko raz w życiu (a było to w lipcu 2008 r.), także pewny tego nie jestem.
Szlak po kładkach remontowano już kilkukrotnie w przeciągu ostatnich 20 lat. Widać tam duże zapotrzebowanie na metal wśród okolicznej ludności (niedaleko wybudowano osiedle policyjne).
PS A wiecie, że w podziemiach Starego Książa Niemcy podczas II wojny światowej prowadzili tajne prace nad urządzeniem "Dzwon" ("Die Glocke"), które potem montowano w "V-7" czyli niemieckich latających spodkach? Nie wierzycie? To zajrzyjcie koniecznie do odpowiedniego tomu "Supertajnych broni Hitlera" Igora Witkowskiego![]()
![]()
![]()
Mógłbyś w tym czasie nauczyć się wstawiać zdjęcia zamiast czytać i rozpowszechniać bzdury.
hm0 pisze:Mógłbyś w tym czasie nauczyć się wstawiać zdjęcia zamiast czytać i rozpowszechniać bzdury.
Książki Witkowskiego czytałem kilkanaście lat temu - takie rzeczy trudno zapomnieć
Kocham takie opowieści jak ta o "dzwonie". Jak chcesz poczytać lepsze, zapraszam na fora eksploracyjne. Np. taki post o twierdzy Kostrzyn
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=407 ... ht=#407580
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
hm0 pisze:Mógłbyś w tym czasie nauczyć się wstawiać zdjęcia zamiast czytać i rozpowszechniać bzdury.
Jak ktoś nie chce się nauczyć to się nie nauczy, sic!
Owym szlakiem szedłem w 2010r i nie sprawiał wrażenia by nadawał się do remontu, wręcz przeciwnie kładki i mostki wyglądały raczej na nowe niż zmurszałe, spróchniałe i zagrażające życiu. Teraz pewnie postawią co metr tabliczki "wykonano ze środków UE" i będzie pięknie
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”