Stóg Izerski -> Chatka Górzystów -> Świeradów - z wózk

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
zadora
tramp

Stóg Izerski -> Chatka Górzystów -> Świeradów - z wózk

Postautor: zadora » 28-07-2014 20:52

Witam,

Planuję w najbliższą sobotę przejść się po Izerach z dziećmi i zastanawiam się czy wózek da radę na odcinku Stóg Izerski -> żółty szlak -> Chatka Górzystów -> niebieski szlak -> Świeradów Zdrój ?

Ja mogę powiedzieć, że z wózkiem da się przejść żółtym szlakiem z Rozdroża Izerskiego do Chatki Górzystów (ostatni etap jest trudniejszy, wciąż akceptowalny, ale muszę napisać, że wózek trzeba miejscami nieść :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 28-07-2014 22:49

Może być trudno na żółtym szlaku na odcinku od Łącznika do Drogi Borowinowej pod Suchaczem (czyli do miejsca, gdzie żółty szlak odbija od granicy). Ten fragment żółtego szlaku to stroma, wąska ścieżka, miejscami zniszczona przez erozję. Dalej jest już wygodna, leśna droga. Do Łącznika też lepiej podejść asfaltem okrążającym Stóg Izerski od północy niż szlakiem przez wierzchołek góry - żółty i zielony szlak na tym odcinku to w większości wąska ścieżka z wykrotami. Jeśli koniecznie chcesz zahaczyć o górną część Doliny Izery, to chyba lepiej tam pójść trochę naokoło - Drogą Telefoniczną do Polany Izerskiej i dalej również leśnymi drogami (na mojej mapie nazywają się one kolejno: Droga Graniczna i Droga Łącząca) do Drogi Borowinowej (w miejscu, gdzie przekracza ona Kozi Potok). W drodze powrotnej, schodząc z Polany Izerskiej do Świeradowa, lepiej nie trzymać się ściśle niebieskiego szlaku i skorzystać z Nowej Drogi Izerskiej (asfalt, łagodniejszy spadek).

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 29-07-2014 06:55

Potwierdzam, odcinek żółtego pod Suchaczem jest dość esktremalny.
To w zasadzie koryto potoku, tam gdzie akurat nie płynie woda - to jest bagno. Wózek można by nieść, ale wtedy nie ma sie jak zaasekurować - a to droga gdzie obie ręce i obie nogi ostro pracują.

zadora
tramp

Postautor: zadora » 29-07-2014 22:08

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Słuchając Waszych rad chyba ominę Izerskie Bagno i myślę o takiej trasie:
wjazd koleją gondolową na Stóg Izerski, żeby dzieci miały uciechę a stamtąd:
Stóg Izerski - czerwony szlak - Polana Izerskia - Droga Wacława obok Sielnej Kopy - Chatka Górzystów - niebieski szlak - Polana Izerska - Nowa Droga Izerska - Świeradów Zdrój
Czy to Waszym zdaniem dobra trasa?

Wózek chyba zostawię i posiłkując się Małej krótkodystansowymi przedreptaniami o własnym napędzie przeniosę Małą na rękach, co czynię z powodzeniem od kilku miesięcy. Sporo sudeckich tras za nami pokonanych w ten właśnie sposób.

Od siebie dodam dla ludzi podróżujących po górach z dziećmi, że po drugiej stronie Grzbietu Średniego piękną dla wózka trasą da się przejść z Jizerki do Smedavy z powrotem przez ściężkę pod Czarnym Wierchem.

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 30-07-2014 22:21

Nad czerwonym szlakiem ze Stogu na Polanę Izerską też radziłbym się zastanowić. Z tego co pamiętam (szedłem tamtędy raz czy dwa razy dawno temu, więc mogę mieć jakieś ubytki w wiedzy), najpierw jest to wąska ścieżka, dalej z kolei droga może być podmokła. Jeśli pójdziecie z wózkiem, to lepszym wyborem będzie Droga Telefoniczna po południowych stokach grzbietu, a jeśli bez, to równie dobrze możecie iść żółtym szlakiem (szlak nie jest znowu tak ekstremalny - jeśli wcześniej nie będzie większych opadów deszczu, to nie powinno być problemu z przejściem trudniejszego odcinka).

zadora pisze:Droga Wacława obok Sielnej Kopy

Rozumiem, że chodzi o Drogę Walcową? To jest dobry wybór - ta droga jest wyasfaltowana na całej długości i zawsze to jakieś urozmaicenie, żeby nie iść w obie strony tym samym szlakiem.

zadora
tramp

Postautor: zadora » 04-08-2014 19:55

Jeszcze raz dzięki za rady.
Poszliśmy ze Stogu Izerskiego żółtym do Łącznika, dalej Drogą Telefoniczną i Walcową i z Chatki Górzystów powrót niebieskim. Cała trasa pod kątem wózka świetna, z wyjątkiem krótkiego odcinka na żółtym szlaku: Stóg -> Łącznik i zejścia Starą Drogą Izerską, gdzie bez lepszego wózka i niesienia się nie obędzie.
Tak czy siak było WSPANIALE i tylko czekać na kolejną sposobność by wrócić w Góry Izerskie. Plan na wypad już w głowie jest:)
Pozdrowienia !

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 11-09-2014 06:56

Znowu ten sam spamer.

Obrazek[/list]
Obrazek

Awatar użytkownika
Franiu
podróżnik

Postautor: Franiu » 11-09-2014 19:08

W dodatku użył mojego tekstu z innego tematu, aż się uśmiałem, zbanujcie Kamilę i inne tego typu choróbska :)

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 11-09-2014 21:52

Właśnie problem, że nie ma komu banować a forum żyje pozostawione same sobie...

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”