No i po dłuuugim weekendzie.

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
JP
łazik

Postautor: JP » 07-05-2007 06:36

No to ja też się pochwalę. Niestety mój wyjazd był nade wszystko krajoznawczy, najwyższym wziesieniem był pagórek o wysokości 297 m n.p.m. zwany Schlossberg w Hainburgu nad Dunajem (Dolna Austria)
Obrazek
W ogóle to zwiedzałem pogranicze słowacko - austriacko - węgierskie, znakomite widoki miałem ze wzgórza na którym stoi przepiękny klasztor Pannonhalma (18 km na południe od Gyor
Obrazek
A wyjazd był związany z szukaniem Św. Jana Nepomucena we wszelakiej postaci, np. takiej jak w kościele karmelitów w Gyor:
Obrazek
A żeby było sudecko, to noclegi mieliśmy w Devinie, czyli w miejscu, gdzie pod jednym z najsłynniejszych zamków na Słowacji do Dunaju wpływa Morawa (to ta w prawym dolnym rogu)
Obrazek

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 07-05-2007 19:36

Coś niewiele osób wypowiedziało się na temat 'swojego' majowego weekendu. Nie chce mi się wierzyć, że nie wykorzystaliście takiej okazji na wyprawę w góry.
Obrazek
Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 07-05-2007 19:37

Satan pisze:Jest świetny przewodnik po Słowenii wyd. Bezdroża, zresztą to wydawnictwo zrobiło całe Bałkany oraz wschód Europy, czyli "moje miejsca". Polecam to wydawnictwo

Szczerze mówiąc wydawnictwo się troszkę psiarzy. W przewodnikach zdarzają się błędy, informacje niesprawdzone lub sprzed kilku badź kilkunastu lat (a to w wypadku I wydania przewodnika jest to hmm... itd.)

Ale do rzeczy
Długi weekend (a właściwie ciut więcej, bo wróciłem dzisiaj po południu)spędziłem w miejscu o którym myślałem od 3 lat i końcu się udało - ESTONIA i ŁOTWA z wypadem z Tallina do Helsinek. Było rewelacyjnie, teraz czas postawić sobie nowy cel ... i go zrealizować

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 07-05-2007 19:44

Radus pisze:Coś niewiele osób wypowiedziało się na temat 'swojego' majowego weekendu. Nie chce mi się wierzyć, że nie wykorzystaliście takiej okazji na wyprawę w góry.

Bo ja - poza czeskimi Karkonoszami - chodziłem po ziemi rodzącej pyry i kapuchę, więc nie wiem, czy to nie jest zbyt duży obciach ;).

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 07-05-2007 20:41

apollo pisze:chodziłem po ziemi rodzącej pyry i kapuchę

Cicho, bo jeszcze Lechu usłyszy jak pogardliwie wypowiadasz się o Wielkopolsce i będzie zadyma ;)
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 07-05-2007 20:43

gar:
"Szczerze mówiąc wydawnictwo się troszkę psiarzy. W przewodnikach zdarzają się błędy, informacje niesprawdzone lub sprzed kilku badź kilkunastu lat (a to w wypadku I wydania przewodnika jest to hmm... itd.)"

Tak czy inaczej, aktualnie nie ma lepszych polskojęzycznych przewodników po tych zakątkach.
Ostatnio zmieniony 07-05-2007 20:45 przez Satan, łącznie zmieniany 1 raz.

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 07-05-2007 20:44

gar pisze:ESTONIA i ŁOTWA z wypadem z Tallina do Helsinek

A cóż Cię skłoniło do wybrania się w tamte bądź co bądź nizinne strony???
Obrazek

Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 09-05-2007 19:37

Radus pisze:
gar pisze:ESTONIA i ŁOTWA z wypadem z Tallina do Helsinek

A cóż Cię skłoniło do wybrania się w tamte bądź co bądź nizinne strony???

Wszak to dawne tereny Rzeczpospolitej (no może poza Helsinkami, ale i do nich rościliśmy sobie prawa), a w związku z tym musi być tam ładnie (i jest)

fiber
tramp

No i po długim

Postautor: fiber » 13-05-2007 10:34

Z planów udało mi sie zrealizować tylko 60%.Żeby weekend trwał dwa tygodnie to pewnie wyszło by 100%.Pierwszy raz poszedłem w Góry Kamienne.Najpierw z Sokołowska do Andrzejówki.Rano było zimno ale potem zrobiła sie piękna pogoda.Drugi raz wyszliśmy z Rybnicy Leśnej niebieskim do Andrzejówki.Widoki z tej trasy są niezapomniane.A zamek Rogowiec i "kontrola nad szlakami kupieckimi" to istny majstarsztyk średniowiecza.Do teraz budzi respekt.Poszliśmy też z Jodłowa na Śnieżnik i tym razem pogoda dopisała.Piękne widoki przy bardzo dobrej przejrzystości powietrza.Był też czas na skalne grzyby zawsze odkładane.Także z przełęczy Okraj na Czarną Kopę szło się calkiem przyjemnie i piwo u Jelenka było wyborne.Niestety powrotny szlak przez Skalny Stół był zamknięty.Nie przeszliśmy łąk w okolicy Potoczka zabrakło czasu na Stożek Wielki.I dlatego znowu czekam z utęsknieniem na długi weekend. Wstawił bym parę zdjęć ale nie wiem jak :oops: Mogę tylko podziękować forumowiczom za podpowiedź wybrania tras :D

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Re: No i po długim

Postautor: seba123 » 13-05-2007 13:25

fiber pisze:Niestety powrotny szlak przez Skalny Stół był zamknięty.

A dlaczego?

fiber pisze:Wstawił bym parę zdjęć ale nie wiem jak :oops: Mogę tylko podziękować forumowiczom za podpowiedź wybrania tras :D

zajrzyj tu i poczytaj: http://www.fotosik.pl/

fiber
tramp

no i po

Postautor: fiber » 13-05-2007 16:28

Tego to niewiem ale wisiała bardzo duża tablica KPN.W okresie maja zetknęłem się juz z zamknięciem części trasy w w skalnym mieście w Czechach.Ale tam było napisane z jakiego powodu"lęgi rzadkich gatunków ptaków"

Awatar użytkownika
walter02
obieżyświat

Postautor: walter02 » 13-05-2007 19:20

ze stron KPN-u
Fragmentacja obszaru Karkonoskiego Parku Narodowego kompleksami narciarskimi oraz siecią szlaków turystycznych jest przyczyną izolacji ostoi bardzo cennych gatunków, wpisanych do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt. Pragnąc zapewnić jak najlepsze warunki ginącym gatunkom zwierząt, podlegającym ochronie prawnej Karkonoski Park Narodowy informuje, że każdego roku od 10 kwietnia do 31 maja, zamykane są cztery fragmenty szlaków turystycznych:

* odcinek szlaku niebieskiego od Przełęczy Okraj do Skalnego Stołu, / proponowane obejście: Tabaczaną Ścieżką (szlak zielony) i szlakiem żółtym (Budniki - Skalny Stół) lub szlakiem czerwonym po stronie czeskiej do Sowiej Przełęczy/,
* odcinek szlaku zielonego od Polany przez morenę Wielkiego Stawu do grzbietowego szlaku czerwonego, / proponowane obejście: szlakiem żółtym z Polany przez Pielgrzymy /,
* odcinek szlaku zielonego (Ścieżka Nad Reglami) od Przełęczy Karkonoskiej przez Bażynowe Skały do szlaku czarnego (Petrówka), / proponowane obejście: grzbietowym szlakiem czerwonym /,
* odcinek szlaku zielonego (Ścieżka Nad Reglami) od Rozdroża pod Wielkim Szyszakiem przez Śnieżne Kotły do Schroniska Pod Łabskim Szczytem , / proponowane obejście: szlakiem czerwonym od Rozdroża pod Wielkim Szyszakiem pod Gawrami (wzdłuż granicy KPN) do Schroniska Pod Łabskim Szczytem/.

Normalna organizacja ruchu turystycznego przywracana zostaje w dniu 01 czerwca. Zwracamy się do wszystkich turystów o korzystanie z wyznaczonych obejś

ano uszanujmy zwierzątka - im też się należy jakaś prywatność :D, to tylko 1,5 miesiąca, można tam pójść kiedy indziej

fiber
tramp

no i po

Postautor: fiber » 13-05-2007 19:37

Zgadzam się z tym tylko na tablicy zakazującej wejścia mogli podać przyczynę wzorem administratora miasta skalnego w Czechach i to w kilku językach.Do tego podane były dokładnie jakie ptaki gniazdują.

Awatar użytkownika
walter02
obieżyświat

Postautor: walter02 » 13-05-2007 19:43

ano mogliby, ale pewnie jest taki sam wzór na wszystkie okazje :D

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”