1899 - 2019
Wysokość: wieży - 26 m, n.p.m. - 875 m
Pomysłodawca budowy: Morawsko-Śląskie Sudeckie Towarzystwo Górskie - sekcja Jesenik
Data otwarcia: 3 września 1899 r.
Kilka dni temu napisałem artykuł, przypominający nieco zapomnianą rocznicę 120 lat od budowy wieży na Zlatym Chlumie koło Jesenika. W założeniu chcę napisać cykl tekstów o wszystkich wieżach widokowych w Górach Opawskich. Do tej pory powstały dwa, ten i "120 lat wieży na Biskupiej Kopie"
Już od 120 lat ukryta w świerkowym borze stylowa kamienna wieża widokowa zwieńcza szczyt Zlatego Chlumu górującego ponad Jesenikiem. Choć ustępuje popularnością drugiej kamiennej wieży w Górach Opawskich na Biskupiej Kopie jest od niej wyższa i bogatsza architektonicznie. Nie jest też tak rozpoznawalna z dużej odległości jak jej starsza o rok siostra za sprawą położenia Zlatego Chlumu pośród innych wyższych szczytów. Co jeszcze wyróżnia ją spośród innych budowli tego typu to to, że wieża nie stoi na samym wierzchołku Zlatego Chlumu. Dlaczego? O powodzie takiej decyzji, dlaczego Zlaty Chlum rywalizował z Biskupią Kopą, a także innych ciekawostkach w artykule na mojej stronie pod linkiem:
http://www.goryopawskie.eu/2019/12/120-lat-wiezy-na-zlatym-chlumie.html