Nowa chatka studencka w Sudetach - Góry Bystrzyckie

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
opawski1
obieżyświat

Nowa chatka studencka w Sudetach - Góry Bystrzyckie

Postautor: opawski1 » 23-06-2022 20:00

Tego w Sudetach dawno chyba nie było ;)
Nowa chatka studencka od tego lata zacznie działać w Górach Bystrzyckich w okolicy Torfowiska pod Zieleńcem i Głównego Szlaku Sudeckiego! Prowadzona będzie przez SKPS Wrocław. Więcej: https://www.facebook.com/102751183118103/posts/pfbid02r5RJS743bPvZxkwFxo8gqqtoUqk1USVrrtLTa2hSjeFiFzKKVZtqvFxj6NRNb7fEl/

Zapowiada się fajne miejsce. Jak dla mnie świetna wiadomość. Bardzo brakowało mi chatek studenckich w Sudetach takich jak w Beskidach. Będzie trzeba ją odwiedzić tego lata! :D
Pamiętacie czy kiedyś w Sudetach działy tego typu chatki studenckie?
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: Nowa chatka studencka w Sudetach - Góry Bystrzyckie

Postautor: Lech » 24-06-2022 14:09

opawski1 pisze:Pamiętacie czy kiedyś w Sudetach działy tego typu chatki studenckie?
Ja pamiętam choćby Chatkę AKT (Akademickiego Klubu Turystycznego) w Karkonoszach. Chatka nadal działa, ale ze środowiskiem akademickim ma już niewiele wspólnego, a prowadzi ją Towarzystwo Bażynowe > http://www.zb.eco.pl/zb/50/bazyno1.htm
Działały tez studenckie bazy namiotowe przy Jaskini Radochowskiej i w Nowej Morawie, prowadzone przez Oddział Międzyuczelniany PTTK w Poznaniu. Niestety bazy zostały zlikwidowane. Dziś Studenckie Koła Przewodników Beskidzkich z różnych ośrodków akademickich w kraju prowadzą wiele baz namiotowych i chatek studenckich w Beskidach. W Sudetach tego rodzaju studencka baza noclegowa po prostu nie istnieje. To chyba skutek monopolu wrocławskiego SKPS na studenckie przewodnictwo sudeckie, bo to od początku jedyne takie koło w Polsce. Nota bene z historii przewodnictwa sudeckiego znany mi jest fakt storpedowania inicjatywy założenia drugiego SKPS w Poznaniu. Niestety takie są fakty i tego chyba już nikt nie cofnie. Tu można przeczytać aktualne informacje o studenckich bazach namiotowych w Beskidach, prowadzonych w większości przez Studenckie Koła Przewodników Beskidzkich > http://www.chatki.com.pl/bazy.html
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 26-06-2022 23:00

opawski1 pisze:Pamiętacie czy kiedyś w Sudetach działy tego typu chatki studenckie?

W latach 80-tych na pewno była w czeskim Harrachovie chatka prowadzona przez studentów z praskich uczelni. Oczywiście polscy turyści "z plecakami" byli serdecznie witani. Ale chatka już raczej nie istnieje, przynajmniej w formie ogólnodostępnej.
Moja definicja raju: Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou popijany Radegastem.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 29-06-2022 13:56

Jeszcze nie wiadomo czy bedzie dzialac jesienią, ale jesli by akurat tak - to moze to by bylo dobre miejsce na zlot??? :mrgreen: Moze ci forumowicze, ktorzy tu jeszcze zostali, albo ci z ktorymi mamy inny kontakt dali byc sie namowic na taki wypad??
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

opawski1
obieżyświat

Postautor: opawski1 » 01-07-2022 09:18

Lech pisze:Ja pamiętam choćby Chatkę AKT (Akademickiego Klubu Turystycznego) w Karkonoszach. Chatka nadal działa, ale ze środowiskiem akademickim ma już niewiele wspólnego, a prowadzi ją Towarzystwo Bażynowe > http://www.zb.eco.pl/zb/50/bazyno1.htm
Działały tez studenckie bazy namiotowe przy Jaskini Radochowskiej i w Nowej Morawie, prowadzone przez Oddział Międzyuczelniany PTTK w Poznaniu. Niestety bazy zostały zlikwidowane. Dziś Studenckie Koła Przewodników Beskidzkich z różnych ośrodków akademickich w kraju prowadzą wiele baz namiotowych i chatek studenckich w Beskidach. W Sudetach tego rodzaju studencka baza noclegowa po prostu nie istnieje. To chyba skutek monopolu wrocławskiego SKPS na studenckie przewodnictwo sudeckie, bo to od początku jedyne takie koło w Polsce. Nota bene z historii przewodnictwa sudeckiego znany mi jest fakt storpedowania inicjatywy założenia drugiego SKPS w Poznaniu. Niestety takie są fakty i tego chyba już nikt nie cofnie. Tu można przeczytać aktualne informacje o studenckich bazach namiotowych w Beskidach, prowadzonych w większości przez Studenckie Koła Przewodników Beskidzkich > http://www.chatki.com.pl/bazy.html

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź co do chatek i baz w Sudetach tutaj i na priv :)No szkoda tych baz że żadnej już nie ma w Sudetach, ani nie powstaje nic nowego. W porównaniu z Beskidami w Sudetach z tym bardzo krucho... Dobrze, że choć teraz powstaje ta chatka w Bystrzyckich :)
Będę chciał odwiedzić to miejsce już tego lata i je sprawdzić :)
Co do chatki w Karkonoszach (Towarzystwa Bażynowego) to nie miałem pojęcia, że tam takowa istnieje, zatem i ją będę musiał kiedyś odwiedzić. Obiekt musi być dobrze ukryty i chyba mało uczęszczany bo mało można znaleźć informacji na jej temat. ale to może dobrze? :)

Michał pisze:W latach 80-tych na pewno była w czeskim Harrachovie chatka prowadzona przez studentów z praskich uczelni. Oczywiście polscy turyści "z plecakami" byli serdecznie witani. Ale chatka już raczej nie istnieje, przynajmniej w formie ogólnodostępnej.

a to ciekawe! Czeska chatka studencka. Ciekawe czy jeszcze do dziś w jakiś sposób funkcjonuje, czy jest prywatna, czy nie ma już po niej śladu. I czy była położona w górach czy gdzieś bardziej przy mieście.

buba1 pisze:Jeszcze nie wiadomo czy bedzie dzialac jesienią, ale jesli by akurat tak - to moze to by bylo dobre miejsce na zlot??? :mrgreen: Moze ci forumowicze, ktorzy tu jeszcze zostali, albo ci z ktorymi mamy inny kontakt dali byc sie namowic na taki wypad??

To bardzo dobry pomysł, taka chatka na zlot! :) Ja jestem za! a co do forumowiczów, to ktoś tu jeszcze zagląda, tyle że mało kto tu już pisze, ale może by się zmobilizować i się spotkać.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 03-07-2022 22:12

Co do chatki w Karkonoszach (Towarzystwa Bażynowego) to nie miałem pojęcia, że tam takowa istnieje, zatem i ją będę musiał kiedyś odwiedzić. Obiekt musi być dobrze ukryty i chyba mało uczęszczany bo mało można znaleźć informacji na jej temat. ale to może dobrze? :)

Nie wiem jak teraz bo dawno nie bylam, ale kilkanascie lat temu to tam i setka ludzi potrafila sie zebrac, wiec malo uczeszczanym to bym go nie nazwała! Acz raczej wiekszosc ludzi przychodzila tam docelowo na imprezy. Raczej rzadko miejsce to bylo traktowane jako miejsce noclegowe w czasie przemierzania szlakow.

To bardzo dobry pomysł, taka chatka na zlot! :) Ja jestem za! a co do forumowiczów, to ktoś tu jeszcze zagląda, tyle że mało kto tu już pisze, ale może by się zmobilizować i się spotkać.

Jak tylko chata bedzie dzialac poza wakacjami - to ja sie tam wybieram jakos w pazdzierniku czy listopadzie - i napewno dam znac o tym szerszej publicznosci! :)
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 22-07-2022 10:41

buba1 pisze:Jak tylko chata bedzie dzialac poza wakacjami - to ja sie tam wybieram jakos w pazdzierniku czy listopadzie - i napewno dam znac o tym szerszej publicznosci! :)
Szkoda, że ma być czynna - jak podają - tylko w lipcu, a czy w sierpniu jeszcze nie wiadomo. W połowie sierpnia planuję tamtędy przechodzić, to zboczę ten kawałek ze szlaku i sprawdzę. Sprawdzę też stan Chatki Sylwestrowej. Poniżej zdjęcie, które zrobiłem przed dwoma laty.

Obrazek
Obrazek

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 08-12-2024 10:22

Lech pisze: Sprawdzę też stan Chatki Sylwestrowej.

Ten domek to obraz nędzy i rozpaczy. Zbiegowisko sztajmesów z plecakami, którzy przyjeżdżają tam na popijawy zostawiając po sobie bałagan. Domek chyli się ku upadkowi i szczęście w nieszczęściu dla okolicznej przyrody będzie jak się spali albo zawali. To samo dotyczy domku myśliwskiego pod Śnieżnikiem.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”