Luty 2001
Czerwiec 2001
Lipiec 2001
Stan obecny
Fragment panororamy z tarasu widokowego

apollo pisze:Rozumiem Twe intencje, ale w przypadku Śnieżnika wchodzi w grę nie remont, a odbudowa od podstaw (to tak na wszelki wypadek dla tych, którzy jeszcze na Śnieżniku nie byli). A to już są koszty niebanalne...

apollo pisze:Zresztą miejsc, w których wieża by się przydała, wymienić można więcej. Ot, choćby Stóg Izerski.

Lech pisze:Przecież wyraźnie chodziło mi o remont wieży, który można było przeprowadzić już w 1973 r., zamiast ją wysadzać.
apollo pisze:Lech pisze:Przecież wyraźnie chodziło mi o remont wieży, który można było przeprowadzić już w 1973 r., zamiast ją wysadzać.
Przyznasz jednak, że głównym powodem wysadzenia wieży wybudowanej przez Niemców były względy polityczne, więc wysadzenie dla ówczesnych władz było najlepszym rozwiązaniem. Dzisiaj możemy tylko ubolewać nad głupotą ówczesnego systemu i większości jego decydentów.
apollo pisze:Co do wieży po czeskiej stronie Izerskich to do tej pory była (prawie) niedostępna dla polskich turystów z uwagi na brak przejścia granicznego. Dopiero otwarcie nowego przejścia zmieni (mam nadzieję) ten stan.

wirek pisze:Jak widać z przedstawionych przez Lecha fotek wieży, zapewne z Dobromierza, potrzeba trzech rzeczy: zrujnowanej wieży, pieniędzy i pasjonata. Może podobne spotkanie tych trzech czynników nastąpi na Jańskiej Górze, bo lada moment tamtejsza wieża zamieni się w kupę gruzu

Lech pisze:Nieprawda. Czeska wieża widokowa przy granicy z Polską jest dostepna dla turystów z Polski od momentu jej oddania do użytku. Turystyczne przejście graniczne na Smrku funkcjononowało już kilka lat wcześniej, zanim postawiono tam ten obiekt i nadal funkcjonuje...
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”