Wieże widokowe

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-02-2010 07:44

tomaszll pisze:[
Mój wniosek, że miejsca odpoczynkowe i wiaty po polskiej stronie są zdecydowanie gorsze niż po czeskiej był podparty wieloletnimi praktycznymi obserwacjami.
Zresztą nie tylko ja to zauważyłem
Oto jeden przykład ściągnięty z forum outdoor
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/F-1 ... bedwebsite
przykład nędznej wiaty po polskiej stronie
Cały wątek o wiatach po obu stronach Sudetów
http://www.forum.outdoor.org.pl/sudety/ ... -dyskusja/
Każdy może sam się przekonać jak to wygląda.

ja tam na tej stronce zadnych szczegolnie fajnych czeskich wiat nie zauwazylam... z fajnych miejsc noclegowych mogacych podpadac pod czeska strone to kojarze wiaty na zworniku i na przejsciu niedamirow- horni alberice. No i oczywiscie chatka w rejonie zulowej gdzie byl franek i baniak i oczywiscie na wiosne sie wybieram. Przypuszczam ze po czeskiej stronie musza byc jakies lesne , ogolnodostepne chatki, szalasy, bacowki.. (takie zamkniete na klucz to mnie zgrzewaja) jesli takie obiekty w polsce sa, na ukrainie sa to w czechach pewnie tez.. jestem jak najbardziej zainteresowana tematem, (z tego co wiem eco tez) ale niestety nie udalo nam sie uzyskac informacji od zadnego znawcy i milosnika czeskiej strony, ktorych na tym forum nie brakuje.

jak dla mnie najlepsze wiaty znajduja sie w okolicach sokolowska
http://www.mieroszow.pl/wiaty.htm

jezeli ktos jest w stanie polecic podobnego rodzaju wiaty w innych pasmach bylabym bardzo wdzieczna :)

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 27-02-2010 11:31

Buba,

Ja obecnie wiaty traktuję wyłącznie jako miejsce odpoczynku ale kiedyś w nich nocowałem. Dlatego wolę czeskie, bo są dużo bardziej komfortowe i praktycznie nie zaśmiecone.
Na Smrku w Rychlebach to swego czasu była wystawa zdjęć z ekspedycji czeskich polarników-przyjemnie się oglądało stare zdjęcia z baardzo dalekiej północy.

jeśli chodzi o temat wiaty-jako miejsca noclegowego to kiedyś pisałem że pod Sokolimi Skałami w drodze na Smrk z Nyżnerowskych wodospadów (zielony szlak) jest piękny domek myśliwski ( w środku łóżka, kuchnia, piec, na zewnątrz drewaniane wc, przygotowane drewno na ognisko,ujęcie wody i w pobliżu super miejsce -dość głęboka woda powyżej 1 m do kąpania się w górskim strumieniu). Ten domek można wynająć, zaparkować obok samochów-cena była 200k c za noc niezależnie od liczby osób.
Niestety nie mogę u siebie w archiwum znaleźć zdjęcia z numerem telefonu, ale jak znajdę to umieszczę je na forum lub też zrobię nowe-myślę, że w maju powinienem być w tym rejonie.
Ostatnio zmieniony 28-02-2010 01:46 przez tomaszll, łącznie zmieniany 2 razy.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 27-02-2010 19:44

tomaszll pisze:Na Smrku w Rychlebach to swego czasu była wystawa zdjęć z ekspedycji czeskich polarników

Ściślej to Przełęczy Trzech Granic. A wystawa była, o ile dobrze pamiętam, w 2007 r.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-02-2010 22:52

tomaszll pisze:jest piękny domek myśliwski ( w środku łóżka, kuchnia, piec, na zewnątrz drewaniane wc, przygotowane drewno na ognisko,ujęcie wody i w pobliżu super miejsce -dość głęboka woda powyżej 1 m do kąpania się w górskim strumieniu). Ten domek można wynająć, zaparkować obok samochów-cena była 200k c za noc niezależnie od liczby osób.
.

gdyby posiadal te cechy ktore ma, ale byl ogolnodostepny, zawsze otwarty , nieplatny i niemozliwy do dojazdu samochodem osobowym to by mnie interesowal :D

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 27-02-2010 23:05

buba1 pisze:gdyby posiadal te cechy ktore ma, ale byl ogolnodostepny, zawsze otwarty , nieplatny i niemozliwy do dojazdu samochodem osobowym to by mnie interesowal :D

To antykomercja w najczystszej postaci :D

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 28-02-2010 01:05

buba1 pisze:
tomaszll pisze:jest piękny domek myśliwski ( w środku łóżka, kuchnia, piec, na zewnątrz drewaniane wc, przygotowane drewno na ognisko,ujęcie wody i w pobliżu super miejsce -dość głęboka woda powyżej 1 m do kąpania się w górskim strumieniu). Ten domek można wynająć, zaparkować obok samochów-cena była 200k c za noc niezależnie od liczby osób.
.

gdyby posiadal te cechy ktore ma, ale byl ogolnodostepny, zawsze otwarty , nieplatny i niemozliwy do dojazdu samochodem osobowym to by mnie interesowal :D

Takie schrony też istnieją w czeskich górach. Na tym forum chyba omówiono przykłady w górach Izerskich. W Jesenikach jest kamienna chata Jeleni Studanka na głównym grzbiecie. Kiedyś bardzo dawno temu tam nocowałem.
Z drugiej strony te wszystkie w miarę nowe utulnie: Mrazik -obok znaku Smrk hranicznik czy też pod Obrimi skalami są super aby się schować przed deszczem lub wygodnie usiąść ale nie mają stryszku do spania. Oczywiście mimo braku tego stryszku da się tam spać w porze letniej. Jest jeszcze blisko granicy po polskiej stronie schron obok Puszczy Jaworowej, w którym też kiedyś spałem.
Schron obok Puszczy Jaworowej ma już swoje lata (ponad 10), jest genialnie położony, ma stryszek i na tym kończą się zalety. Obok schronu nieopróżniany śmietnik a na wejściu wita przekleństwo, że cieknie woda z dachu.
Z nowych obiektów to wieża widokowa na Borówkowej Górze świetnie nadaje się do spania.
Zawsze do spania pozostaje namiot. Ja posiadam coś takiego
http://www.gemmasport.cz/GoodsDetail_LS ... nguageID=1
Ten namiot mam od ponad 15 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Dwa razy zabrałem ten namiot na treking po ukraińskich Karpatach, dziesiątki razy w Sudety. Model jest nadal produkowany-myślę, że nadal w Czeskiej Republice i produkcja nie została przeniesiona do Chin. :D
Jest to dwójka, która waży tylko 1,7 kg.

Obecnie mają coś takiego
http://www.gemmasport.cz/GoodsDetail_LS ... nguageID=1
dwójka waży tylko 960 gram. Tego produktu NIE TESTOWAŁEM ale powinien sprawdzić się na krótkich wypadach w Sudetach.
Na pewno coś takiego jest genialnym rozwiązaniem na wyjazdach weekendowych w porze letniej przy sprzyjającej pogodzie. Dwie osoby dokładają sobie do plecaka jednodniowego tylko dodatkowy 1 kg czy 1.5kg i mają piękny wypad dwudniowy z małym plecakiem.
Inna sprawa, że tych wypadów jednodniowych musi trochę być aby zwrócił się zakup namiotu. Licząc po obecnym kursie korony i przyjmując za nocleg kwotę 25 pln wychodzi, że namiot zwraca się po 13 weekendach.

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 28-02-2010 08:54

Ten namiot Coleman jest produkowany w Czechach?

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 28-02-2010 09:06

mareki pisze:Ten namiot Coleman jest produkowany w Czechach?

Na 99% tak. Trzeba sprawdzić.

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 03-03-2010 01:30

Wracając do właściwego tematu.
W innym wątku bardzo zachwalałem Wzgórza Dębowe z najwyższym szczytem Ostrą Górą.
Tutaj ważny artykuł w temacie tej rozwalającej się wieży widokowej
napisany przez mojego ulubionego przewodnika sudeckiego,
(tak na marginesie przepisy o konieczności prowadzeniu grup przez przewodników uważam za absurd)
http://www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=7101

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 09-05-2010 22:48

Coś w temacie Koziej Góry koło Prudnika
http://www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=7245
Jednym słowem polskość w najgorszym wydaniu.
Dobrze, że lokalne gazety interesują się problemem, który jest poważny.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 02-09-2010 18:11

Takie mam pytanie - na Pradziadzie ta restauracja i wieża jest czynna cały rok dla turystów, czy tylko w wyznaczonym okresie? Orientujecie się również, czy mają tam pieczątkę oraz ile kosztuje wjazd na wieże?

Pozdrawiam
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 02-09-2010 18:38

Raubritter pisze:Takie mam pytanie - na Pradziadzie ta restauracja i wieża jest czynna cały rok dla turystów, czy tylko w wyznaczonym okresie? Orientujecie się również, czy mają tam pieczątkę oraz ile kosztuje wjazd na wieże?

Pozdrawiam

I restauracja i wieża jest czynna przez cały rok. Wjazd ( kosztował ) 70 koron, pewnie nadal tyle samo. A pieczątki maja przynajmniej trzy: u obsługi windy i tarasu widokowego, w punkcie sprzedazy kartek, pamiatek itp, a także w restauracji.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 03-09-2010 08:06

Dzięki cezaryol :wink:

A swoją drogą mam jeszcze jedno pytanie, wstyd się przyznać ale, ale... wiecie w którym miejscu "najbliżej" Pradziada można by zostawić samochód i zaatakować szczyt?

Wiem że to tak brzydko samochodem i w ogóle, ale będę miał raptem kilka godzin tylko, a chciałbym wejść na górę...
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 03-09-2010 21:21

Raubritter pisze:A swoją drogą mam jeszcze jedno pytanie, wstyd się przyznać ale, ale... wiecie w którym miejscu "najbliżej" Pradziada można by zostawić samochód i zaatakować szczyt?

Najbliżej to parking przy hotelu Figura i Chacie Sabinka. Miejsce znane bardziej, jako Ovcarna - 3,5 km od szczytu. Ale żeby tam wjechać trzeba zapłacić ok. 160 lub teraz może byc juz ponad 200 koron. Lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie samochodu na parkingu Hvezda ( gdzie jest szlaban, którego podniesienie kosztuje właśnie tyle ile napisałem.) Stamtąd co godzinę do Ovcarny jeździ autobus, a koszt przejazdu w jedna strone to ok. 10 koron - odcinek chyba 6 km. Możesz równiez zostawić samochód w Karlovej Studance - ok. 2 km od Hvezdy a stamtąd część tych samych autobusów jeżdxi do Ovcarny. Wszystkie parkingi, ktore wymieniłem są płatne ( ok. 70 koron za dzień ). Jest tez parking bezpłatny, na skaraju Karlovej Studanki, przy drodze na przełęcz Videlsky Kriz, w pobliżu poczatku szlaku wodospadami Białej Opavy. To mały parking, na kilkanaście samochodów, więc czasem jest problem zmiejscem.

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 18-11-2010 19:34

Obrazek

Taki środek lokomocji służy człowiekowi obsługującemu wieżę do wjazdu na szczyt :)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”