Rychleby - Leśny Bar

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 30-07-2009 08:48

rafhak pisze:Nigdy się z czymś takim nie spotkałem :D . Świetny pomysł.
A kto prowadzi taki bar? Organizacja (Klub Czeskich Turystów), firma, władze samorządowe? To mnie ciekawi.

Lasy Czeskiej Republiki, a dokładniej jest to lokalny napad :D( pomysł) leśniczego Vaclava Pavliczka.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 30-07-2009 09:03

[quote="tomaszllW Żulowej w samym centrum jest bardzo klimatyczna knajpa-sklep. Klimat jak na Ukrainie Zakarpackiej [/quote]

tylko na ukrainie (a zwlaszcza na zakarpaciu) sie dogadam z miejscowymi a w zulowej to nie bardzo :( a to jedna z glownym atrakcji tego typu knajpek..

a znasz moze ta chatke w gorach, otwarta i samoobslugowa w rejonie zulowej? wybieram sie od pewnego czasu i wybrac sie nie moge..

a odnosnie lesnych barow to najlepiej zeby byly jak najmniej znane..moze czeskie spoleczenstwo jest kulturalne- ale rozne dresy to wystepuja wszedzie i nie wierze ze by nie wykorzystali mozliwosci darmowego wychlania paru browarow :( im mniej ludzi o tym wie tym lepiej...

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 30-07-2009 09:15

buba1 pisze:tylko na zakarpaciu sie dogadam z miejscowymi a w zulowej to nie bardzo :(

Chyba żartujesz. Czeski i polski to bardzo podobne języki.

buba1 pisze:a znasz moze ta chatke w gorach, otwarta i samoobslugowa w rejonie zulowej? wybieram sie od pewnego czasu i wybrac sie nie moge..

Zależy czego oczekujesz? Teraz w okresie letnim możesz spokojnie przespać się w szałasie przy Strzibne udoli. Z Żulowej niebieskim, a potem zielonym szlakiem w kierunku Smrka Hranicznego. Schron jest zazanczony na mapie wydawnictwa plan ale to nie jest chatka tylko zadaszony budynek z dwoma ławami i z zabawnym napisem zakaz moczeni po ohniu, czyli zakaz sikania do ogniska :) .

Trochę dalej na szlaku jest profesjonalna chatka, pod opieką lasów część jest zadaszona, można tam odpocząć przeczekać deszcz. Druga część jest zamknięta i można całość sobie wynająć, podają numer telefonu. Ta przyjemność kosztuje 200 KC za noc niezależnie od liczby osób. W weekendy często stoją pod chatką samochody. Niestety nie mam zapisanego numeru telefonu.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 30-07-2009 10:50

tomaszll pisze:[]
Zależy czego oczekujesz? Teraz w okresie letnim możesz spokojnie przespać się w szałasie przy Strzibne udoli. Z Żulowej niebieskim, a potem zielonym szlakiem w kierunku Smrka Hranicznego. Schron jest zazanczony na mapie wydawnictwa plan ale to nie jest chatka tylko zadaszony budynek z dwoma ławami i z zabawnym napisem zakaz moczeni po ohniu, czyli zakaz sikania do ogniska :) .

Trochę dalej na szlaku jest profesjonalna chatka, pod opieką lasów część jest zadaszona, można tam odpocząć przeczekać deszcz. Druga część jest zamknięta i można całość sobie wynająć, podają numer telefonu. Ta przyjemność kosztuje 200 KC za noc niezależnie od liczby osób. W weekendy często stoją pod chatką samochody. Niestety nie mam zapisanego numeru telefonu.

niezle z tym sikaniem do ogniska :D

to ja chyba jeszcze inna mam na mysli- cos jak nasza chatka pod snieznikiem, z piecem , bez dojazdu autem, ponoc malo kto o niej wie..

tomaszll pisze:[Chyba żartujesz. Czeski i polski to bardzo podobne języki.

wiem..wszyscy tak mowia ze podobne... a ja ich w ząb nie rozumiem :( jak napisane to jeszcze..ale jak gadaja to nie :(

gar
stary wyga

Postautor: gar » 30-07-2009 17:36

1004 - ???
tomaszll pisze:Przytoczony powyżej pozytywny przykład dwóch zabytkowych drewnianych świątyń

Jaworki to budowla murowana, ale też piękna
tomaszll pisze:To wszystko ma miejsce w Kosciele wiec Polak jako osoba religijna nie powinien zabrac niczego za darmo bo obowiazuje tutaj monitoring sumienia.

Polak będący osobą niereligijną może coś zabrać czy nie powinien wchodzić do kościoła :D
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 31-07-2009 07:51

gar pisze:Jaworki to budowla murowana, ale też piękna

To prawda, bardzo ciekawa była cerkiew łemkowska.

tomaszll pisze:Polak będący osobą niereligijną może coś zabrać czy nie powinien wchodzić do kościoła :D

Religijność Polaków to zupełnie inny temat. Ewentualne problemy z tym związane to temat do zupełnie innej dyskusji.
Chciałem powiedzieć, że w takim miejscu jak Kościół statystyczny mieszkaniec Polski stara się zachowywać przyzwoicie.

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 30-01-2013 10:18

Szkoda, że ten wątek mi umknął. Gdyby nie cezaryol i jego wątek na npm.ie w ogóle nie wiedziałbym o istnieniu tego wspaniałego zjawiska jakim jest Leśny Bar.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”