Skąd się wzięła sudecka "blacha" przewodnicka?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 26-11-2007 20:22

Lech pisze: Z mojej wypowiedzi wynika, że ta "przypadkowość" jest co najmniej dziwna.

A czemuż to obecnośc forumowiczów na forum jest dziwna?

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 26-11-2007 20:40

Satan pisze:
Lech pisze: Z mojej wypowiedzi wynika, że ta "przypadkowość" jest co najmniej dziwna.
A czemuż to obecnośc forumowiczów na forum jest dziwna?
Nie piszę o obecności, a o "przypadkowości" pojawienia się akurat w tym wątku, jako czegoś dość dziwnego. I to gościa, który zjawia się jak kometa i nie ma nic konkretnego w temacie tego wątku do napisania. Ani on, ani jeden z wtórujących mu "wybitnych znawców turystyki sudeckiej" z SKPS nie wiedzą nic na temat odznaki przewodnika sudeckiego: kto i kiedy zaprojektował wzór tej odznaki, gdzie je wykonano, który wzór był wcześniejszy - z gałązką kosodrzewiny czy bez, kto podsunął myśl zasłonięcia motywu mającego wyobrażać Śnieżkę tą gałązką itd.? A skoro nic nie wie, to dlaczego nie podczepi się pod inny wątek? Mało tu ciekawych tematów?
Ostatnio zmieniony 26-11-2007 20:59 przez Lech, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 26-11-2007 20:48

Dlaczego ludki z SKPS i KSP nie załążą sobie własnego forum i nie będa tam stroszyć piórek i indyczyć się do siebie, a nawet kwękać i stękać kto to jest najlepsiejszy w Sudetach?
Ileż można czytać, że SKPS - fuj (by KSP) oraz KSP - fee (by SKPS).
Nikt z użytkowników tego forum nie korzysta z tych "wynalazków", są samowystarczalni, więc nie ma tutaj sensu robić autoreklamy i antyreklamy...także apeluję do wszystkich indorków - przestańcie gdakać i indożyć.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 26-11-2007 20:53

Satan pisze:Nikt z użytkowników tego forum nie korzysta z tych "wynalazków", są samowystarczalni, więc nie ma tutaj sensu robić autoreklamy i antyreklamy...
Pozwalam sobie zauważyć, że to forum nie jest przeznaczone wyłącznie dla samowystarczalnych. I ja np. w tym wątku nie robię żadnej reklamy czy antyreklamy, tylko zwyczajnie pytam o istotne, a nieznane szczegóły dotyczące "blachy" przewodnika sudeckiego, bo mnie to akurat interesuje.

Te same pytania odnośnie odznaki zadałem na forum SKPS, ale widać tam SKPS-owców ten temat zupełnie nie interesuje. Za to lubią się awanturować na innych forach dyskusyjnych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 26-11-2007 21:28

KSP - fee (by SKPS)

Satan a gdzie ktoś z SKPSu napisał na tym forum ze KSP jest fee ??

Ja uważam ze KSP jest ideą slużną i ciekawą jedyne

Zastanawia mnie natomiast to że nigdy nigdzie nie wiedziałem wypowiedzi innych członków KSP tak jakby KSP tworzyła 1 osoba (a jeśli tak jest to gratuluje Lechowi sprawności organizacyjnej)
SKPS z nami w Sudety
http://skps.wroclaw.pl
"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 26-11-2007 21:38

Wędrowniczek pisze:Zastanawia mnie natomiast to że nigdy nigdzie nie wiedziałem wypowiedzi innych członków KSP tak jakby KSP tworzyła 1 osoba (a jeśli tak jest to gratuluje Lechowi sprawności organizacyjnej)
Widać nie wszędzie zaglądasz. Ale do rzeczy: Czy naprawdę nie możesz się zająć czymś pożytecznym, jak choćby wyjaśnieniem nam jak to z tymi odznakami przewodników sudeckiech naprawdę było i jak jest? Przecież wypadałoby członkowi SKPS znać szczegóły i historię, o którą pytam, bo "Narody tracąc pamięć - tracą życie", nieprawdaż?
Obrazek

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 26-11-2007 22:11

Skoro chcesz Lechu poznać te zagadnienie to do dzieła najlepiej zapytaj u źródła przeciez ludzie nie będa szukać za ciebie.

SKPS historie swojej blachy zna (zreszta jest ona powiązana z "blachami" innych SKPxów)
SKPS z nami w Sudety

"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 26-11-2007 22:28

Wędrowniczek pisze:Skoro chcesz Lechu poznać te zagadnienie to do dzieła najlepiej zapytaj u źródła.
Możesz wskazać to źródło? Czyżby przewodnicy sudeccy z SKPS nie mieli dostępu do materiałów żródłowych dotyczacych tego rodzaju przewodnictwa górskiego? Trochę to dziwne, bo zebrali tyle danych o Franciszku Pablu - przewodniku żyjącym za czasów pruskich na początku XIX w., a nie znają swojej powojennej historii? Doprawdy zdumiewające!
Wędrowniczek pisze:SKPS historie swojej blachy zna (zreszta jest ona powiązana z "blachami" innych SKPxów)
A przewodnicy z SKPS PTTK mają podobno uprawnienia państwowe i tylko PTTK-ska blacha z napisem "przewodnik sudecki", o którą się pytam, jest formalnie odznaką przewodnicką. Znaczek z napisem "Studenckie Koło Przewodników Sudeckich", nie jest przecież odznaką przewodnika, a znaczkiem organizacyjnym koła PTTK. Jest to odznaka stosunkowo młoda, bo nie mogła powstać wcześniej, jak dopiero po wybudowaniu słynnych "latających spodków", na pewno nie w 1957 r., kiedy w ramach AKT powstało Koło Przewodników, na które to tradycje powołuje się obecne SKPS.

Obrazek Obrazek

O ile mi wiadomo, sudeccy przewodnicy studenccy używali kiedyś odznaki, którą ukazałem obok. Może na ten temat byś parę zdań tu napisał? Kto i kiedy ją zaprojektował, gdzie wykonano, jacy ludzie otrzymali pierwsze "blachy", dlaczego wycofano je z użycia itp.?
Obrazek

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 27-11-2007 12:23

Jakoś nie widzę potrzeby przekazywania informacji komuś kto wypisuje o nas paszkwile w internecie.
W końcu jesteśmy izolująca sie, prusofilską mafią.
SKPS z nami w Sudety

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 27-11-2007 13:42

Wędrowniczek pisze:Jakoś nie widzę potrzeby przekazywania informacji
A na stronie SKPS też nie ma potrzeby przekazania informacji o tradycjach, m.in. ukazania jak wyglądała kiedyś odznaka studeckiego przewodnika sudeckiego, kiedy, z czyjej inicjatywy i dlaczego powstała, wyjaśnienia kiedy i dlaczego zaprzestano jej używania oraz podania innych ważnych faktów historycznych? To po co w ogóle jest ta strona? Widać, że na poczekaniu dorabiasz sobie aroganckie usprawiedliwienie dla swojej niewiedzy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 27-11-2007 14:43

Oczywiscie Lechu oczywiście cóż za wyszukana dedukcja jak być co najmniej był śledczym
SKPS z nami w Sudety

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 28-11-2007 12:09

Wędrowniczek pisze:Oczywiscie Lechu oczywiście
Skoro kojarzysz sobie Krzysztofie Rostek dociekliwość kolekcjonera odznak związanych z Sudetami i zainteresowania krajoznawcze ze śledztwem, to pozostań przy swoim przekonaniu i nie truj już więcej. Lepiej wracaj jako "Rosja" na forum SKPS, gdzie wszyscy sobie nawzajem kadzą, że aż jest to śmieszne. Ja natomiast kieruję swoje pytania do innych, którzy być może potrafią mi odpowiedzieć. Interesuje mnie widoczna niżej odznaka, której używali studenccy przewodnicy sudeccy.

Obrazek

Chciałbym dowiedzieć się, kto i kiedy (w którym roku) zaprojektował odznakę (a właściwie podkładkę pod znaczek AKT), gdzie je wykonano, jacy ludzie otrzymali pierwsze "blachy" i czy do ich noszenia uprawniały jakieś legitymacje, kiedy i dlaczego wycofano te odznaki z użycia? Oczywiście pytania o wzór i mutację PTTK-oskiej "blachy" przewodnika sudeckiego, które przedstawiłem na początku tego wątku, są również aktualne.
Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 06-12-2007 13:00

Aaaa, Wędrowniczek to Rosja! Jak Tyś go Lechu rozgryzł? Masz nosa. :lol:

Lechu - a propo "kadzenia sobie nawzajem na forum SKPS" - trafiłeś w sedno! :lol:

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”