Masyw Ślęży - mapa online

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 06-03-2015 13:27

Pudelek pisze:tak, tak, jasne - będąc na rozdrożu na pewno mam ochotę na kalkulację
Ależ oczywiście nikt do tego nie zmusza, zwlaszcza tych, którzy tego nie potrafią i na taką kalulację by potrzebowali zamiast kilkunastu sekund spojrzenia na mapę - kiku dobrych minut a nawet więcej. Tylko potem niech się nie zdziwią, że kiedy na drogowskazie będzie informacja o 3/4 h do jakiegoś szczytu, a pójdą ze 2 godziny. Ja bez problemu się jakoś orientuję w możliwościach uczestników grupy i biorę na to poprawkę przy planowaniu czasów przejścia. Widywałem drogowskazy szlakowe na których ktoś dopisał "biegiem". Zapewne stało się to nie bez powodu.
Obrazek

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 06-03-2015 16:54

Pudelek pisze:to ciekawe... bo nawet na mapach młodszych jest źle.

Na młodszych mapach było dobrze do zeszłego roku, kiedy to wyznakowano obecny przebieg szlaku na Raduni.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

opawski1
obieżyświat

Postautor: opawski1 » 06-03-2015 17:17

PTTK często stawia kierunkowskazy z nazwą szczytu na niższej kulminacji albo pod nim, często też nie przeprowadza szlak przez najwyższy wierzchołek. Przykładem może być kilka wzniesień w Górach Opawskich: Olszak, Krzyżówka, Długota, Średnia Kopa.
Albo bezsensownie zmienia przebieg szlaku aby omijał szczyt góry np. Tylna Kopa (zmiana na GSS)...
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 06-03-2015 20:30

A w Czechach? W samych Karkonoszach pominięte jest szlakowo kilka najwyższych szczytów: Luční hora (druga po Śnieżce), Studniční hora, Smogornia...

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 06-03-2015 22:03

Dolnoślązak pisze:A w Czechach? W samych Karkonoszach pominięte jest szlakowo kilka najwyższych szczytów: Luční hora (druga po Śnieżce), Studniční hora, Smogornia...
Oprócz tego Wielki Szyszak, Śmielec i Mały Szyszak.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”