Ależ oczywiście nikt do tego nie zmusza, zwlaszcza tych, którzy tego nie potrafią i na taką kalulację by potrzebowali zamiast kilkunastu sekund spojrzenia na mapę - kiku dobrych minut a nawet więcej. Tylko potem niech się nie zdziwią, że kiedy na drogowskazie będzie informacja o 3/4 h do jakiegoś szczytu, a pójdą ze 2 godziny. Ja bez problemu się jakoś orientuję w możliwościach uczestników grupy i biorę na to poprawkę przy planowaniu czasów przejścia. Widywałem drogowskazy szlakowe na których ktoś dopisał "biegiem". Zapewne stało się to nie bez powodu.Pudelek pisze:tak, tak, jasne - będąc na rozdrożu na pewno mam ochotę na kalkulację
Masyw Ślęży - mapa online
- Lech
- bardzo stary wyga

Pudelek pisze:to ciekawe... bo nawet na mapach młodszych jest źle.
Na młodszych mapach było dobrze do zeszłego roku, kiedy to wyznakowano obecny przebieg szlaku na Raduni.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
PTTK często stawia kierunkowskazy z nazwą szczytu na niższej kulminacji albo pod nim, często też nie przeprowadza szlak przez najwyższy wierzchołek. Przykładem może być kilka wzniesień w Górach Opawskich: Olszak, Krzyżówka, Długota, Średnia Kopa.
Albo bezsensownie zmienia przebieg szlaku aby omijał szczyt góry np. Tylna Kopa (zmiana na GSS)...
Albo bezsensownie zmienia przebieg szlaku aby omijał szczyt góry np. Tylna Kopa (zmiana na GSS)...
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”